Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Revolta v Gruzii zvítězila. Vládní strana stáhla ‚putinovský‘ zákon

Revolta v Gruzii zvítězila. Vládní strana stáhla ‚putinovský‘ zákon
Demonstrace v Tbilisi. | zdroj: Profimedia

Poslanci gruzínské vládnoucí strany Gruzínský sen po dvou dnech rozsáhlých protestů oznámili, že stahují z parlamentu návrh zákona o zahraničních agentech.

Zákon, který za Vladimira Putina přijalo Rusko, by vyžadoval, aby se organizace, které získávají více než 20 procent finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly jako „agenti pod zahraničním vlivem“.

Proti normě demonstrovaly desetitisíce lidí, kteří se obávali autoritářského směřování země po vzoru Ruska, kde platí podobný zákon.

Strana Gruzínský sen uvedla, že „bezpodmínečně stáhne návrh zákona o zahraničních agentech, který bezvýhradně podporovala“, své rozhodnutí zdůvodnila snahou omezit konfrontaci ve společnosti.

Poslanci v prohlášení zároveň sdělili, že iniciativa byla prezentována v negativním světle. „Návrh zákona byl nepravdivě označen za ruský zákon a jeho přijetí v prvním čtení bylo v očích části veřejnosti prezentováno jako odklon od evropského kurzu,“ píše se v prohlášení, z něhož cituje agentura AP.

Navrhovaný zákon je podle AP skutečně skutečně velmi podobný jako norma přijatá v Rusku v roce 2012. Ruský režim ji využívá k zavírání nebo diskreditaci organizací kritických vůči vládě, ale i nezávislých médií a jednotlivců.

V Gruzii návrh zákona o zahraničních agentech schválila vládní většina v parlamentu v úterý v prvním čtení. Zákon měl zajistit, aby se organizace, které získávají více než 20 procent svých finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly jako „agenti pod zahraničním vlivem“ a podrobily se kontrole ministerstva spravedlnosti. Jinak by jim hrozily vysoké pokuty.

Budou protesty pokračovat?

Některé opoziční strany vyzývají k dalším demonstracím, kterými chtějí docílit záruk prozápadního směřování země . Vyzvaly také k propuštění lidí zadržených při protestech.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová prohlašovala, že bude zákon vetovat.

V ulicích Tbilisi od úterý proti návrhu zákona protestovaly desetitisíce lidí. Demonstranty na centrální Rustaveliho třídě, kde  sídlí parlament, podle listu Kommersant bezpečnostní jednotky rozháněly ještě ve čtvrtek kolem sedmé hodiny ráno místního času (04:00 SEČ). Protestující podle stanice Rustavi 2 házeli zápalné lahve a pokračovali ve stavění barikád či zapalovali odpadkové koše.

Policie rozháněla demonstranty slzným plynem, zábleskovými granáty a vodními děly. Desítky lidí byly zadrženy.

Zdroje:
ČTK, AP