Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Masky hrůzostrašných čertů mohou stát i 65 tisíc korun

Masky hrůzostrašných čertů mohou stát i 65 tisíc korun
Krampusové s andělem | zdroj: Profimedia

Malé děti budou po celé republice zase strašit čerti. Ovšem když se mezi ně připletou i jejich kolegové krampusové, znejistí i dospělí. Tato děsivá stvoření totiž budí pořádnou hrůzu.

Čerti známí jako krampusové pocházejí z rakouských Alp. Tato starověká tradice se však později rozšířila i do zbytku země a ještě dál, například do Německa, Maďarska, Slovinska či na sever Itálie. Ovšem dobře známá už je také u nás, kde se strašidelní krampusové vyskytují stále častěji.

"V České republice s tím jedna skupina začala už v roce 2006, kdy začala chodit po domácnostech. My jsme se přidali v roce 2011 jako druzí v pořadí," říká Rudolf Koudela, majitel a vedoucí jedné z českých krampusových skupin. "Chtěl jsem dělat čerta vlastním dětem, ale potřeboval jsem k tomu top čerta. A tak jsem začal," dodal pětačtyřicetiletý nadšenec.

Rezervace na rok dopředu

V Česku v současné době působí zhruba pět velkých skupin, které čítají okolo 25 členů, a několik menších skupinek, v nichž je mezi pěti až deseti krampusy. "Máme rezervace už na rok dopředu a od začátku listopadu do konce roku jezdíme po celé republice," říká Koudela s tím, že o krampusy je u nás stále větší zájem. "Začínali jsme návštěvami po domácnostech, ale to bylo časově i fyzicky hodně náročné, a tak jsme s tím přestali a děláme jen větší akce, tedy průvody či mikulášské besídky," představuje činnost své čertí skupiny.

Krampusové vypadají opravdu děsivě, ovšem jejich masky a kostýmy - to je zároveň velké umělecké dílo. Ceny dřevěných masek se pohybují v rozmezí 15 až 20 tisíc korun, kostýmy stojí dalších 15 tisíc. "My ale máme i silikonové masky ze speciálního filmového silikonu, které stojí okolo 65 tisíc korun," doplnil Rudolf Koudela, jehož krampus skupina má vlastního řezbáře v Rakousku. "Máme taky masky na zakázku, a tak s námi chodí třeba Lucifer z pohádky S čerty nejsou žerty nebo Baba Jaga z Mrazíka," usmívá se šéf české krampus skupiny.

Strašidelné Krampuslaufy

Tak jako "naši" čerti se i krampusové nejčastěji objevují na začátku adventu. V mnoha rakouských vesničkách pořádají takzvané Krampuslaufy (průvody krampusů), které provází opravdu pekelná atmosféra. Tu ještě umocňuje rachot kravských zvonů či řetězů, který má zahánět zlý lid, ale taky hlasitá hudby a mraky kouře i dýmu.

Krampusové se od českých čertů kromě vzhledu v mnohém neliší a mají i společný úkol: potrestat zlobivé děti. Ty mají alpská strašidla s kopytem, vypláznutým jazykem a tesáky naložit do nůše a následně je zanést do pekla, kde je utopí nebo sní.

Kdekoliv se krampusové objeví, dávají o sobě pořádně vědět. Jejich hlasité průvody jsou slyšet v širokém okolí, kterým se často rozléhá i pláč ustrašených dětí. "Je na zvážení rodičů, aby odhadli, co jejich dítka vydrží. Někdo se samozřejmě bojí, dokonce i dospělí, ale další děti jsou v pohodě a klidně se nechají vyfotit i v náručí," prozrazuje Koudela.

Zdroje:
Vlastní