Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Trendy letošních Vánoc: Přírodní ozdoby, bílá a fialová

Trendy letošních Vánoc: Přírodní ozdoby, bílá a fialová
Bílá v kombinaci s přírodními prvky je hitem letošních Vánoc | zdroj: Profimedia

Tak, jako podléhají módním trendům oblečení a boty, také barvy vánoční výzdoby se mění. Pokud tedy chcete být "in", zapomeňte na klasickou červeno-zelenou kombinaci.

Mnozí z nás mají vánoční výzdobu spojenou s klasickými barvami – zelenou, červenou, zlatou a stříbrnou. Vedle s nimi určitě nešlápnete. Pokud ale vypadá váš byt o Vánocích už několik let stejně, co udělat změnu?

Prim hraje bílá barva

Zatímco loni vládla Vánocům růžová, smaragdová a rubínová barva, letos je v kurzu bílá a fialová. Ať už tedy budou letošní Vánoce na sněhu nebo na blátě, váš příbytek může být jako bílé království. Právě barva sněhu je pro letošní vánoční výzdobu největším hitem.

"Velkým trendem je obecně návrat k přírodě a tradicím. Vedou barvy, které se nachází v přírodě a ozdoby z přírodních materiálů, jako jsou šišky, větvičky, mech, sušené ovoce," vysvětluje Jiří Kubeš z portálu Fler.

Ke slovu se hlásí ručně vyráběné dekorace ze slámy, skla, ale i papíru. Doplnit je můžete perníčky zdobenými bílou polevou. Místo klasického prostírání použijte například jutové nebo talíře můžete  naaranžovat na nařezaná kolečka z kmene stromu. Do juty pak můžete zabalit i vánoční dárky.

Vločky, kam se podíváte

S bílou barvou jde ruku v ruce zasněžený vzhled. Toho docílíte pomocí sněhu ve spreji. Nastříkejte ho na větve ve váze, které ozdobíte vločkami. Umělý sníh aplikujte klidně i na zavěšené věnce na dveřích, či chvojí v truhlících za okny. Trendy jsou i různá světýlka. Ale pozor, tady ostrou bílou vystřídala klasická žlutá.

Ať už budete vybírat ozdoby, řetězy či mašle na stromeček, mějte na paměti pravidlo, že méně znamená více. Zvolte maximálně dvě až tři barvy. Bílá vypadá krásně se stříbrnou. Barvu čistoty vhodně doplní také tóny laděné do zelené a modré barvy. Zvolte například pistáciově či mátově zelenou nebo ledově modrou. Sáhnout můžete také po světle šedé nebo béžové.

Upřednostňujete spíš tmavší odstíny? I na vás myslí letošní trendy vánočních barev. Druhou módní barvou je totiž fialová. Tmavý odstín působí svátečně a barva levandule zase navodí romantickou atmosféru. Fialová bude vypadat velmi dobře s bílou či světle zelenou.

Módní trendy jsou jedna věc, ale pokud si nedokážete vytvořit krásnou vánoční atmosféru sami, nepomohou vám. Ať si vyzdobíte svůj příbytek jakkoliv, hlavně vy se v něm musíte cítit dobře. Takže, jestli se rozhodnete ozdobit vánoční stromeček ozdobami po babičce, ke kterým máte vztah a líbí se vám, proti gustu žádný dišputát.

Zdroje:
Vlastní