Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Předseda SPD Tomio Okamura přednesl ve sněmovně třetí obstrukční projev

Aktualizováno: Předseda SPD Tomio Okamura přednesl ve sněmovně třetí obstrukční projev
Tomio Okamura | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Předseda SPD Tomio Okamura přednesl dnes po poledni ve sněmovně třetí obstrukční projev k vládnímu návrhu na snížení červnové valorizace důchodů. Oznámil, že chystá další. Jeho předchozí projevy od úterního zahájení schůze trvaly devět hodin a 22 minut, jeho nynější vystoupení trvalo podobně jako ve středu dvě hodiny a 18 minut. Poslanci o návrhu zatím debatovali přibližně 39 hodin. Počet přihlášených do debaty se od rána vrátil nad hranici šesti desítek. Sněmovna se zatím k projednávání vlastního návrhu nedostala. Poslanci od noci debatují o tom, zda jsou splněny podmínky pro jeho schvalování ve zkráceném režimu.

Okamura podobně jako v předchozích vystoupeních obviňoval vládu Petra Fialy (ODS) ze zadlužování země nebo z rozhazování peněz do zahraničí na úkor sociálně potřebných. „Jste lídry v zasílání peněz Ukrajině a Ukrajincům,“ prohlašoval předseda SPD. Standardně označil současný kabinet za nejhorší v historii země a podobně jako ve středu pokračoval v citacích a komentování z bakalářské práce o důchodových systémech.

Při detailním popisu slovenského důchodového systému byl Okamura předsedající schůze Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) napomínán, aby mluvil k věci. Předseda SPD namítal, že při předchozích vystoupeních toto porovnávání jiným předsedajícím nevadilo. „Nevykládejte si to po svém,“ řekl šéfce sněmovny.

V příštím vystoupení se chce Okamura v rámci debaty o vlastním návrhu věnovat podrobně českému důchodovému systému. Připomenul, že poslanci SPD chtějí k vládní předloze předložit 102 pozměňovacích návrhů, které hodlají patřičně zdůvodnit. „My na tom trváme,“ dodal.

Vystoupení předsedy SPD předcházela opětovná slovní přestřelka mezi zástupci vládní koalice o to, jestli jsou splněny podmínky pro zkrácené projednání a jestli vláda neměla návrh předložit dříve. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová opakovaně vyzývala vládu, aby návrh stáhla a dohodla se s opozicí na standardním projednání reformy penzijního systému. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poznamenal, že předseda ANO Andrej Babiš už v roce 2014 tvrdil, že má návrh na důchodovou reformu připravený a že jej představí, což nikdy neudělal. „Pane ministře Jurečko, prosím vás, vy přizvěte nás a pojďme se o tom bavit. Já vám tady také nevyčítám, v kterých různých vládách jste byli a neprosadili jste vůbec nic,“ kontrovala Schillerová.

Aleš Juchelka (ANO) „gratuloval“ ODS k tomu, že Česko za ministra financí z ODS mělo v únoru dosud nejvyšší rozpočtový schodek. Poslanci ANO se opět dožadovali přítomnosti ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), který se omluvil kvůli jednání Legislativní rady vlády. Hubert Lang (ANO) poukázal na to, že ministr se omluvil i z nočního jednání, protože na rozdíl od poslanců „spinkal“. Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš se proti takovému slovníku ohradil jako nemístnému a paternalistickému.

Jurečka odmítl, že by vláda podala změnu penzí až teď kvůli volbě prezidenta

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ohradil dnes ve sněmovně vůči opozičním výtkám, že vláda mohla předložit úpravu ke snížení růstu důchodů dřív a že čekala až na dobu po volbě prezidenta. Zopakoval, že mimořádná červnová valorizace penzí podle nynějších pravidel by znamenala v příštích deseti letech rozpočtový výdaj dohromady skoro 600 miliard korun a tento dopad by už nebylo možné žádným způsobem omezit. Trvalý zákonem daný výdaj by ohrožoval udržitelnost důchodového systému v budoucnu, řekl ministr.

profimedia-0759521604 Marian Jurečka ve sněmovně obhajoval kontroverzní novelu o snížení červnového růstu penzí | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Souvislost mezi dobou předložení novely o snížení červnového růstu penzí a lednovými prezidentskými volbami Jurečka odmítl slovy, že o potřebě změny valorizace mluví už řadu měsíců. „Na podzim i v lednu jsem jasně deklaroval, že musíme upravit dlouhodobě valorizační mechanismus, protože není dlouhodobě udržitelný,“ poznamenal.

Jurečka také řekl, že vláda mimořádnou valorizaci důchodů letos očekávala, ale s dopady na rozpočet pro tento rok do 20 miliard korun. Že by měly být mnohem vyšší, přes 35 miliard korun, podle něho způsobil až skokový nárost inflace mezi prosincem a lednem. Díky jednorázovému snížení červnové valorizace stát letos ušetří zhruba 20 miliard korun. Snížení výdajů v dalších deseti letech ministr odhadl na 316,4 miliardy korun.

Jurečka nesouhlasil ani s opozičními tvrzeními o zpětné účinnosti novely a o tom, že porušuje legitimní očekávání penzistů. Znovu zdůraznil, že nárok se odvíjí až od příslušného nařízení vlády, které musí vydat v tomto případě do 22. března. Ministr pak hájil s využitím pasáží jednoho z nálezů Ústavního soudu také koaliční postup proti opozičním obstrukcím ve sněmovně. Spočívá ve zkrácení řečnické doby a ve stanovení pevného času hlasování. 

Koalice ve sněmovně opět prosadila omezení řečnické doby

Poslanecká sněmovna po dnešních 09:00 omezila podle návrhu koalice řečnickou dobu i pro debatu o tom, zda se bude sporná vládní novela o snížení červnového růstu penzí projednávat zkráceně bez prvního čtení. Sněmovní většina tak postupovala stejně jako ve středu, kdy zkrátila poslancům čas jejich vystupování při projednávání potvrzení stavu legislativní nouze. Navíc se očekává, že koalice znovu navrhne a prosadí také pevnou hodinu hlasování o souhlasu se zkráceným projednáním předlohy.

Poslanci až na řečníky s právem přednostního vystoupení budou moci podle schváleného návrhu předsedy klubu STAN Josefa Cogana promluvit nejvýše dvakrát, a to vždy až pět minut. Cogan podotkl, že nynější debata věcně navazuje na diskusi o trvání legislativní nouze. „Argumenty jsou prakticky totožné a opakují se,“ uvedl. Zkrácení řečnické doby přispěje podle něho k tomu, že se ke slovu dostane co nejvíc poslankyň a poslanců.

S Coganem nesouhlasila předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová. „Padají neustále nové argumenty, většinou na ně nedostáváme odpovědi,“ oponovala. Její návrh, aby řečníci mohli mluvit až hodinu a tento čas si mohli rovnoměrně rozdělit mezi dvě vystoupení, sněmovna odmítla.

Projednávání důchodové novely provázejí ohlášené opoziční obstrukce. Od úterního zahájení jednání uplynulo už skoro 48 hodin, poslanci z nich prodebatovali přibližně 35. Do řádné diskuse k posouzení podmínek pro zkrácené projednání předlohy je aktuálně přihlášeno více než 50 členů dolní komory.

Uplatněním přednosti je předběhla s dalším obsáhlým vystoupením Schillerová. Kriticky v něm zhodnotila činnost a záměry kabinetu Petra Fialy (ODS) a obvinila koalici z nedemokratických metod při projednávání penzijní novely. „Nikdy byste nás neporazili, kdybyste neporušovali jednací řád. Vám nezbývá než nás masakrovat, než porušit naše základní práva,“ uvedla. Prohlásila také, že symbolem nynější obstrukce se stal její „spacák“.

Koalici se zatím povedlo po 30 hodinách od zahájení schůze potvrdit, že novelu bude projednávat ve stavu legislativní nouze a po dalších sedmi hodinách schválila program schůze. Opozice, která s vládním návrhem nesouhlasí, se snaží jeho schválení zabránit a v případě přijetí se chce obrátit na Ústavní soud.

Koalice se ale bude snažit podle kuloárových informací ČTK postupovat tak, aby sněmovna schválila snížení valorizace důchodů v pátek. Vládní tábor je ale údajně připraven i na případné jednání dolní komory o víkendu.

Zdroje: