Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Schillerová se souká do spacáku. Za vyšší důchody

Schillerová se souká do spacáku. Za vyšší důchody
Alena Schillerová předvádí ukázkový bivak ve své sněmovní kanceláři. | zdroj: PR tým Aleny Schillerové

Bývalá ministryně financí, nyní místopředsedkyně ANO a poslankyně, se chystá ve sněmovně bivakovat. Záměr spát v poslanecké kanceláři ve spacáku vystavuje na odiv na Facebooku i na Youtube.

Alena Schillerová tak dává najevo, že se bude podílet na obstrukcích, které mají sněmovně zabránit, aby přijala chystanou změnu valorizací prosazovanou vládou.

Příští týden uděláme všechno pro to, abychom zabránili krádeži za bílého dne na důchodcích. Pětikoalice chce vzít důchodcům letos v průměru sedm tisíc korun s dopadem na příští rok. Potřebuje však, aby zákon byl ve sbírce nejpozději 22. března 2023. Proto budeme tady nocovat, abychom tomu zabránili. Důchodci za chyby této vlády nemohou,“ hlásí Schillerová na videu, které se šíří na sociálních sítích.

Důchodci vítězili nad inflací

Schillerová se v neděli zúčastnila debaty v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. V ní viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová upozornila, že vzorec pro výpočet valorizace penzí je nutné upravit. Připomněla, že poměr průměrné penze k průměrné mzdě stoupl ze 40 na téměř 50 procent.

„Důchodci nebyli zasaženi inflační vlnou, protože dostali plné kompenzace,“ připomněla Zamrazilová. „Neříkám, že si důchodce vyšší důchody nezaslouží, ve veřejných financích ale na to nejsou peníze,“ vysvětlila viceguvernérka.

Ve skutečnosti však důchodci s inflací neremizovali, jak naznačila Zamrazilová. Důchodci inflaci poráželi. Důchody podle stávajícího valorizačního vzorce rostly rychleji než ceny.

Zatímco inflace počítaná z důchodcovského spotřebního koše za loňských rok vyrostla o 15,6 procenta, průměrný důchod po třech valorizacích však vystřelil o 17,1 procenta. Výdělečně činným jedincům se přitom reálný příjem v průměru propadl o devět procent.

Návrh na snížení červnové valorizace důchodů vláda schválila 20. února. Podle novely by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun.

Průměrná starobní penze by se zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel. Kabinet omezení přidání zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování.

Spacáků bude víc

Sněmovna bude návrh schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Ten vyhlásila šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová na žádost vlády. Stav legislativní nouze umožňuje rychlejší schvalování zákonů, což znamená, že by mohl být schválen během jediného dne včetně případných pozměňovacích návrhů.

Hnutí ANO dává najevo, že proti případnému schválení omezení červnové valorizace penzí podá ústavní žalobu. Stejný postup avizují také poslanci za SPD.

Vicepremiér a ministr práce, lidovec Marian Jurečka říká, že koalice postoj ke své navrhované novele nemění.

Zdroje:
ČTK, ČSÚ, ČT24, Youtube/Alena Schillerová