Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vyzrazení jména svědkyně ve Feriho kauze bude řešit Úřad pro ochranu osobních údajů

Vyzrazení jména svědkyně ve Feriho kauze bude řešit Úřad pro ochranu osobních údajů
Dominik Feri | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Vyzrazení jména svědkyně v případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění, bude řešit Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Policisté to vyhodnotili jako přestupek, sdělil jejich mluvčí Jan Daněk. Feri v únoru na chodbě soudu před novináři opakovaně jmenoval jednu z žen, jejíž případ policie prověřovala a posléze ho odložila.

Daněk nepotvrdil, že policie kvůli této věci prověřovala přímo Feriho, z okolností je to ale zřejmé. „Ke konkrétní osobě se ze zákona vyjádřit nemohu. Nicméně mohu sdělit, že policisté situaci, která se odehrála u obvodního soudu pro Prahu 3 dne 14. února letošního roku, vyhodnotili jako jednání, které má znaky přestupku a věc oznámili Úřadu pro ochranu osobních údajů,“ sdělil ČTK.

Mluvčí ÚOOÚ Milan Řepka ale tvrdí, že policie zatím úřadu nic neoznámila. „Úřad pro ochranu osobních údajů v této věci oslovil s žádostí o součinnost Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 a zatím čekáme na odpověď. Ze strany Policie ČR, v tomto případu, dosud žádné podání neevidujeme,“ sdělil ČTK. Než ÚOOÚ dostane potřebné informace, nemůže se k případu konkrétně vyjadřovat. „Mohu ovšem potvrdit, že Úřad pro ochranu osobních údajů se věcí aktivně zabývá a zabývat bude,“ dodal Řepka.

Za jmenování dívky Feriho kritizovala právní zástupkyně poškozených Adéla Hořejší. Jde podle ní o zastrašování. Trestní řád zakazuje dále poskytovat informace od orgánů činných v trestním řízení, které umožňují zjištění totožnosti obviněného, poškozeného, zúčastněné osoby či svědka.

„Já pokládám za nutné to, aby se jasně ke všem novinářům dostalo, že ‚sprcha‘ a ‚noční stolek‘, což je to, co někteří novináři opakovali jako věčný šlágr, že to není součástí hlavního líčení, že to není něco, co bylo dále řešeno a že to bylo něco, co se konsenzuálně odehrálo,“ řekl 16. února Feri novinářům k tomu, proč jméno zveřejnil. Později doplnil, že jednal pod tlakem a emocemi. „Jistě jsem mohl mluvit šťastněji, ale stojím si za tím, že v tomto konkrétním případě, že to, že jsem zveřejnil jméno, tak se nejedná o oběť. Bylo to zcela konsenzuální,“ prohlásil. Zkritizoval také některá média.

Řepka už dříve ČTK v obecné rovině sdělil, že za zveřejnění citlivých údajů z trestního řízení může hrozit pokuta až pět milionů korun.

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v obžalobě Feriho popisuje tři skutky znásilnění nebo pokusu o znásilnění. Feri vinu ve všech případech odmítl. Hlavní líčení bude pokračovat na konci dubna.

Po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval Feri na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do sněmovny na podzim 2021. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Zdroje: