Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Brexit může změknout. Pro Čechy to je dobrá zpráva

Komentář: Brexit může změknout. Pro Čechy to je dobrá zpráva
Mayová si přála silný mandát pro brexit, voliči ji ale nevyslyšeli | zdroj: Profimedia

Volební propadák Theresy Mayové může být pro Čechy výhodou. Dává naději, že Británie by pro ně i po brexitu mohla zůstat otevřena k práci i ke studii.

Theresa Mayová počátkem roku uvařila ostrovanům brexit natvrdo. Jeho součástí měl být odchod z jednotného trhu Evropské unie.

"Nebude žádné částečné členství, přidružené členství nebo něco, co nás ponechává napůl uvnitř a napůl venku. Spojené království odchází z Evropské unie," pravila britská premiérka v lednu, když představovala vizi ostrovního království po odchodu z unie.

Premiérka ve své nejpamátnější řeči křísila zašlou slávu monarchie, nad kterou slunce nezapadá (přesněji nezapadalo). Prohlásila, že Británie chce dělat globální politiku, což není možné s unijní koulí na noze. "To, co navrhuji, není sounáležitost s jednotným trhem unie, který by nám bránil uzavírat vlastní dohody," upozornila.

Teď ale její plány stojí na vodě.

Irské bratrstvo

Po předčasných volbách, které Mayová vyhlásila s vidinou zisku výraznější většiny v Dolní sněmovně, její konzervativci (její zásluhou) většinu ztratili. Zůstali nejpočetněji zastoupenou stranou v parlamentu, jenže premiérka teď musí spoléhat na hlasy severoirských unionistů – podivného bratrstva bigotních protestantů, kteří popírají Darwinovu evoluční teorii, odmítají potraty a homosexualitu pokládají za těžký hřích.

Nahlíženo z Česka je však klíčové to, že unionisté odmítají tvrdý brexit. Přejí si zůstat na unijním trhu. Důvod je nasnadě, chtějí dál volně obchodovat s Irskou republikou a mít s ní otevřenou hranici.

Pro měkký brexit jsou také labouristé, kteří ve volbách posílili. Jejich vůdce Jeremy Corbyn drží názor, že výsledek referenda o unii je nutné ctít. Chce však, aby Británie po rozvodu s Bruselem zůstala na jednotném trhu.

Co víc, proti tvrdému brexitu je podstatná část konzervativních poslanců. A také někteří ministři, třeba šéf financí Philip Hammond. Evropské vydání webu Politico píše, že se ve čtvrtek setká s finančníky z londýnské City, aby jim vyložil svou představu měkčího brexitu.

Síto na Čechy

Mayová chce, aby Británie s unií sdílela zónu volného obchodu. Odmítá ale setrvat na jejím jednotném trhu. Britům by to znemožnilo regulovat příjezd pracovníků ze zemí unie, tedy i z Česka.

Jednotný trh je Maastrichtskou smlouvou definován jako oblast volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a také – lidí. "Zbytek" Evropy přitom nechce Britům dávat výjimku, která by jim umožnila omezit přístup cizinců na pracovní trh.

Svobody pohybu využívá v Británii na 50 tisíc Čechů, kteří tam pracují nebo studují. Po Brexitu, možná už v roce 2020, by pro ně ostrovní monarchie nemusela být tak přívětivou zemí, zejména pro pracovníky s nižší přidanou hodnotou (třeba v pohostinství).  Británie by mohla zavést kvóty nebo jim přístup na pracovní trh ztížit jinými administrativními způsoby.

Co víc, Mayová odmítá setrvat nejen na vnitřním trhu Evropské unie, ale i v celní unii. Nechce respektovat společný celní sazebník Bruselu, protože by jí to znemožnilo samostatně domlouvat dohody se státy mimo sedmadvacítku. Premiérka by tak nemohla naplnit svou vizi o Londýnu jako "Singapuru Evropy", obchodním nástupišti byznysmenů do Evropy a o Spojeném království coby globální velmoci.

Liška hlídá kurník

Mayová zatím žádné změkčení nenaznačuje. O tom, že dosud dává přednost tvrdému brexitu, svědčí jmenování Steva Bakera do funkce náměstka ministra pro brexit. Baker podporoval co nejtvrdší odluku Británie od Evropské unie.

"Pověřila lišku hlídáním kurníku," poznamenal k Bakerově nástupu do funkce poslanec za Liberální demokraty Alistair Carmichael. "Takhle to nepůjde. Potřebujeme přístup k brexitu dohodnutý mezi stranami, musíme na první místo dát národní zájem."

Dohodu o vztazích s Evropskou unií, která ukončí britské členství v tomto spolku, musí schválit parlament. Nejen v něm Mayová ztrácí půdu pod nohama. Odklánějí se od ní také členové Konzervativní strany a vlády. Deník Independent píše, že za jejími zády vyjednávají o postupu s labouristy.

Je čím dál víc zřejmé, že po volebním propadáku jsou dny Theresy Mayové v Downing Street č. 10 sečteny. Mayová má na sobě cejch lůzra.

Snadná kořist

Kampaň odhalila slabá místa premiérky. Vyšlo najevo, že je příliš upjatá a robotická, bez emocí, šarmu, smyslu pro humor. Prostě studenější než psí čumák. Na rozdíl od Corbyna nedokázala burcovat voliče. Na otázky odpovídala vyhýbavě a drmolila nudné fráze typu "brexit znamená brexit" nebo "žádná dohoda (o brexitu) je lepší než špatná dohoda".

Konzervativcům musí být jasné, že pokud chtějí pomýšlet na vítězství, s Terezou Mayovou do příštích voleb jít nemohou. Rychle mezi nimi přibývá těch, kteří nad ní udělali kříž.

Premiérka je oslabena, její konkurenti ve straně větří snadnou kořist. Dá se proto tušit, že na prestižní adrese v Downing Street nevydrží o moc déle než do švestek. Nejvýš do vánočního pudingu se švestkami.

Nahlíženo z Česka – nic, nad čím bychom měli truchlit. 

Zdroje:
Vlastní