Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: 'Tak už dost!' Po teroristických útocích se jen vrší prázdné fráze

Komentář: 'Tak už dost!' Po teroristických útocích se jen vrší prázdné fráze
Podpis Theresy Mayové v kondolenční knize k londýnskému teroristickému útoku ze 3. června | zdroj: Profimedia

Jako reakci na islamistický teror vyzvala britská premiérka Theresa Mayová k přísnějšímu postoji vůči extremistům. Její heslo "tak už dost" (enough is enough) je ale stejně prázdné a nicneříkající, jako její ohlášené čtyři body zesíleného boje proti terorismu. Jde v podstatě jen o výraz bezradnosti a snahu zastavit před čtvrtečními volbami dramatický propad preferencí vládnoucích konzervativců. Opoziční labouristé se jim už přiblížili na rozdíl jednoho procentního bodu.

Tři útočníci v noci na neděli najeli dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté zamířili do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočili na lidi noži. Zahynulo sedm lidí včetně cizinců, policie atentátníky zastřelila. Na pět desítek lidí skončilo v nemocnici, 18 z nich je v kritickém stavu. Při následných raziích bylo v souvislosti s útokem zatčeno několik lidí. K činu se přihlásil Islámský stát, který se ale k podobným násilnostem v západním světě hlásí pokaždé.

V neděli Mayová před sídlem v Downing Street vystoupila s projevem. Už potřetí během tří měsíců a podruhé během dvou týdnů se obrátila k národu po teroristickém útoku. Ohlásila nutné změny a přednesla čtyři body, co je nyní potřeba udělat. Spíš než konkrétní opatření to ale znělo spíše jako předvolební hesla.

  profimedia-0334966266 Theresa Mayová vystoupila s prohlášením k atentátu v Londýně | zdroj: Profimedia

Čtyři body boje proti terorismu

Zaprvé: Nedávné teroristické útoky v Británii spolu nesouvisejí, ale mají přesto jedno společné, řekla premiérka. Spojuje je zlá ideologie, která překrucuje islám a překrucuje pravdu. Británie musí porazit islámský extremismus a vyhnat ho z hlav lidí. Přesvědčit je, že britské pluralistické hodnoty svobody, demokracie a lidských práv jsou silnější než nenávist, kterou hlásají džihádisté.

Bez upřesnění způsobu, jakým to chce Mayová udělat, to jsou ale jen prázdná slova.

Zadruhé: Společně s ostatními demokratickými zeměmi zatlačit na internetové společnosti, aby na webu omezily prostor pro islamisty a pro šíření extremistických názorů.

Odhlédněme od toho, že to je technicky i právně velmi těžko proveditelné, podstatné je, že stejně náročné je udržet regulaci kyberprostoru na tenké hranici mezi nutným opatřením a státní cenzurou. Ani zde premiérka neupřesnila, jak si to představuje.

Zatřetí: Likvidovat útočiště islamistů nejen ve virtuálním, ale i ve skutečném světě – v Iráku, Sýrii, ale i v Británii. Premiérka kritizovala rovněž "přílišnou tolerancí vůči extremismu". Na konci složitého procesu by lidé podle ní už neměli žít v ghettech vedle sebe, ale spolu ve "skutečně Spojeném království".

Opět není jasné, jak to hodlá ministerská předsedkyně provést ani co chtěla říct onou "přílišnou tolerancí vůči extremismu". Má tím na mysli muslimskou komunitu, která si naříká na údajnou islamofobii a dožaduje se respektu pro svou víru, ale zároveň ve svých řadách trpí projevy antisemitismu, diskriminace žen nebo nenávisti vůči západním hodnotám? Anebo snad premiérka narážela na svého labouristického politického rivala Jeremyho Corbyna, který před mnoha lety vyjádřil sympatie vůči Irské republikánské armádě? Anebo tím myslela obecně přílišnou tolerantnost celé britské společnosti, za níž stojí především přehnaná politická korektnost?

Začtvrté: Premiérka hovořila o dobré protiteroristické strategii, která se v uplynulých letech sice osvědčila, ale nyní musí reagovat na nové hrozby. Vláda proto hodlá zpřísnit protiteroristické zákony, mimo jiné prodloužit vězení pro extremisty i za zjevně méně závažné delikty.

A o kolik by měl tedy být trest delší? Odradí snad fanatiky to, že dostanou třeba tři a více doživotí najednou? A pokud jde o sebevražedné atentátníky: Jaký trest by je měl od jejich záměru odradit? A pokud je neodradí, jak je premiérka hodlá následně potrestat? Chce je snad zavřít do vězení in memoriam?

Policie zmařila od útoku u britského parlamentu 22. března pět teroristických spiknutí, řekla ministerská předsedkyně. To zřejmě měla na mysli, když hovořila o "výrazném pokroku", který země od rostoucí islamistické hrozby udělala. Ale pokud to správně chápeme, pak kdyby bývala neuspěla, měli jsme v Británii atentát prakticky každé dva týdny.

"Nemůžeme a nesmíme předstírat, že věci mohou pokračovat tak jako dosud," uvedla Mayová v prohlášení před sídlem v Downing Street. Podle ní nastal čas říct: "Tak už dost!" Británie obnovila v pondělí přerušenou kampaň a lze předpokládat, že téma islámského terorismu jí bude do čtvrtečních voleb dominovat. Nicméně to bude chtít vymyslet trochu konkrétnější kroky, což se premiérce v neděli prostě nepovedlo. Její heslo "tak už dost " je stejně prázdné a nicneříkající, jako její dokola opakované "brexit znamená brexit".

profimedia-0335136032 Policejní hlídka na London Bridge | zdroj: Profimedia

Dost toho bylo už před dvanácti lety

Nebylo náhodou islamistických útoků "už dost" před dvanácti lety, kdy sebevražední atentátníci koordinovanými výbuchy v londýnských dopravních prostředcích zabili na šest desítek lidí a stovky jich zranily? Nebylo toho dost v roce 2013, kdy dva vrazi přejeli autem a ubodali vojáka Lee Rigbyho? Nebylo toho dost po březnovém útoku u parlamentu, nebo když atentátník v Manchesteru po koncertě zabil 22 lidí?

Není nic platné po dalším krvavém útoku vyjmenovat několik obecných skutečností a prezentovat to jako čtyřbodový program. Navíc tu promluvila ministryně vnitra z let 2010 až 2016, která chce především odvést pozornost od toho, že v boji proti terorismu neudělala prakticky nic. Opravdu si myslí, že na to lidé zapomněli? Její vláda například před šesti lety zmírnila kontrolu potenciálních teroristů z řad muslimů, kteří dosud nebyli usvědčeni ze žádného trestného činu; o tvrdých škrtech ve výdajích na policii ani nemluvě.

Od doby, kdy se stala ministryní vnitra, snížil se počet policistů v Anglii a Walesu o pětinu. Mayová rovněž měla odpovědnost za kontrarozvědku MI5, která nyní čelí kritice za to, že nedokáže držet krok s rostoucí teroristickou hrozbou. Premiérčin vodopád díků policii za rychlý zásah a závazky konzervativců lépe vyzbrojit bezpečnostní složky přicházejí s křížkem po pohřbu – bohužel doslova.

A i kdyby všechna přednesená opatření fungovala: to si Mayová opravdu ve vší vážnosti myslí, že se tím podaří zabránit někomu sednout do auta a najet velkou rychlostí do skupiny chodců?

Prohlášení po útocích se nesou vždy ve stejném duchu: život půjde dál v obvyklých kolejích, změnit chování nebo přiznat strach by znamenalo vítězství teroristů... Ale pokud si nepřipustíme bolest nad ztrátou svých blízkých a celá společnost se bude tvářit, že se vlastně nic neděje a ať si vrazi zabíjejí dál, nás to nezlomí – není to náhodou také vítězství teroristů?

Dokola opakovaná mantra, že se nenecháme srazit na kolena, že se nebojíme a že teroristé nikdy nezničí náš způsob života, zni sice moc hezky a odhodlaně, ale pravda to samozřejmě není. To ví koneckonců každý, kdo se někdy snažil nastoupit do letadla se šamponem v tašce.

Svou pravdu nebudeme skrývat

Nikdo samozřejmě nechce, aby se ministerská předsedkyně s holýma rukama postavila do cesty džihádistům. Ale nechat se odvézt z budovy parlamentu krátce po březnovém atentátu do bezpečí a pak vystoupit s projevem v tom smyslu, že teror nikdy nezvítězí, že život v Británii bude normálně pokračovat a že se nenecháme zastrašit, působí do jisté míry stejně bizarně jako Cimrmanův protihabsburský pamflet "Svou pravdu nebudeme skrývat" ukrytý v duté násadě starého krumpáče.

Mayová šéfovala vnitru ještě před masivním nástupem Islámského státu. A navzdory úsilí a obrovským sumám peněz, které se věnovaly na boj proti terorismu po 11. září 2001, je hrozba nyní nepochybně větší než kdykoliv předtím. Kde se stala chyba? Obvinit ze všeho internet asi nestačí a je v první řadě úkolem premiérky hledat a najít odpověď.

Vůdci labouristů a liberálních demokratů Jeremy Corbyn a Tim Farron premiérku už v neděli kritizovali za dlouho odkládané vyšetřování problémů financování a podpory domácích islamistických skupin ze zahraničí. Zkoumání zahraničních zdrojů příjmů extremistů ve Spojeném království nařídil už předchozí konzervativní premiér David Cameron a podle tisku se má zaměřit především na Saúdskou Arábii. Zpráva ale stále není hotová a její obsah možná ani nebude zveřejněn. Právě Saúdská Arábie, ale například také Írán bývají označovány za sponzory terorismu.

Zdroje:
The Guardian, Vlastní, FAZ, Der Standard