Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Aktualizováno: Česko odsoudilo genocidu Arménů, Turci zuří. Zklamaní jsou i ze Zemana

Aktualizováno: Česko odsoudilo genocidu Arménů, Turci zuří. Zklamaní jsou i ze Zemana
Počet obětí genocidy se odhaduje až na 1,5 milionu | zdroj: Profimedia

Čeští poslanci odsoudili masakr Arménů, ale také nacistické masakry, což silně popudilo Ankaru. Český parlament v úterní rezoluci totiž výslovně zmínil arménskou genocidu, čím ji de facto uznal. Turecko se přitom dlouhodobě brání tomuto označení. 

"Co nejostřeji odsuzujeme a odmítáme usnesení přijaté Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky ze dne 25. dubna 2017. Jsme také zklamáni dopisem prezidenta Zemana ze dne 24. dubna 2017 adresovaným arménské diaspoře ve své zemi s ohledem na události z roku 1915, neboť obsahuje vážné nesrovnalosti," uvedla turecká diplomacie ve svém prohlášení datovaném 26. dubnem.

"Naše reakce na tyto politické akce, které jsou v otevřeném rozporu s historickými skutečnostmi a základními právními principy, byla předána velvyslanci České republiky v Ankaře," píše dále turecké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Zeman ve svém dopise adresovaném arménskému duchovnímu představiteli v Česku Barseghovi Pilavčjanovi mimo jiné napsal: "Souhlasím, že historii nemají interpretovat politici, neboť v jejich rukách se z dějin nezřídka stává pouhý nástroj sloužící jejich politickým zájmům, a že poznání a výkladu minulosti se mají věnovat především historici. Zároveň se však domnívám, že si nelze nepřipomínat události, které stály život 1,5 milionu nevinných lidí a které představují tragickou kapitolu dějin nejen arménského národa, ale i celého civilizovaného světa."

Masové vraždy Arménů označil Zeman za "jedno z nejhorších zvěrstev, kterého bylo lidstvo v moderní době svědkem". Turci nicméně prezidentovi vyčetli, že je v rozporu "s vlastními slovy", když události z roku 1915 "politicky" hodnotí. 

K tureckému stanovisku se dnes vyjádřil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

"Jde o očekávanou reakci," komentoval vyjádření tureckého ministerstva Ovčáček. "Své stanovisko pan prezident nehodlá měnit," dodal.

Šéf poslanců Hamáček tureckou kritiku příliš nekomentoval. "Reakci turecké diplomacie jsem zaznamenal," sdělil. 

Česká Poslanecká sněmovna v úterní rezoluci odsoudila genocidu Arménů stejně jako nacistické zločiny proti lidskosti na židovském, slovanském a romském obyvatelstvu.

Vyvražďování Arménů v Osmanské říší padlo v roce 1915 za oběť až 1,5 milionu lidí. Ankara označení masakrů za genocidu odmítá, i když smrt mnoha nevinných lidí uznává. Podle Turecka ale nešlo o záměrnou akci Osmanské říše, nýbrž o projev občanské války, jejímiž oběťmi byli i Turci.

Zdroje: