Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Proč Turci nepatří do Evropy

Komentář: Proč Turci nepatří do Evropy
Mladí turečtí stoupenci Erdogana | zdroj: Profimedia

Konec pokrytectví, Turecko v Evropské unii nemá co pohledávat. Nejvyšší čas zpravit o tom Turky.

Evropská unie vede s tureckou vládou rozhovory o vstupu země půlměsíce do bruselské Evropy. Odhodlá se konečně k tomu, aby Turky vykázala z unijní čekárny? Nebo snad osmadvacítka kapitulovala, když Turci pohrozili, že do Evropy pustí další statisíce uprchlíků?

Na místě není nějaké zmrazení či pozastavení přístupových rozhovorů, ale jejich odvolání.

"Přehodnotím náš vztah s Evropou," pohrozil před několika dny turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Na co Evropa čeká, proč nepřehodnotí ještě dřív svůj vztah k Turecku? Je přece jasné, že Turecko do Evropy nepatří – jak kulturně, tak zeměpisně.

To je šest důvodů, proč Turky držet na Bosporu a v Malé Asii:

1. Evropu pokládají za bazar

Erdogan i členové turecké vlády, zejména ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu, Němcům a Nizozemcům spílají do nacistů a fašistů.

Peníze od "fašistů a nacistů" ale turecké vládě nesmrdí. Turci berou plnými hrstmi miliardy "náckovských" eur za to, že zadržují migranty, další miliardy dostávají na přípravu ke členství v unii. K tomu s evropskými státy čile obchodují. Do unijních zemí míří 45 procent tureckého vývozu.

Stranou hlavních zpráv (neprávem) zůstal turecký ministr pro evropské záležitosti. Ömer Celik hned poté, co propukla roztržka s nizozemskou vládou, holandské podnikatele ujišťoval, že jejich investice v Turecku "nejsou součástí krize" (ve vztazích EU a Turecka). Samosebou, 20 miliard eur (540 miliard korun), které investovali v zemi půlměsíce a další miliardy, které mají naplánované, nejsou pro Turky k zahození.

Z toho je vidět, že Evropská unie je pro Turky a) dojná kráva, b) orientální trh – bazar, anebo bezistan. Nic víc.

2. …a mají v ní pátou kolonu

Během uplynulých měsíců vyšlo najevo, že mnoho evropských Turků je loajálních Erdoganovi, potažmo turecké vládě, ne však vládě německé nebo nizozemské. Ukázalo se to třeba při demonstraci Turků na podporu Erdogana v Kolíně nad Rýnem nebo při jejich protestu proti nizozemské vládě v Rotterdamu.

Erdogan podporu zahraničních Turků využívá k tomu, aby Evropu rozvracel. "Vyzývám Turky, své bratry a sestry v Evropě. Nemějte tři, ale pět dětí… Místo, kde žijete a pracujete, je teď vaší vlastí. Nárokujte si ho… To proto, že jste budoucností Evropy," citoval tureckého prezidenta deník Hurriyet.

"Všichni Turci nejsou malí Erdoganové," uklidňoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Má pravdu. Problém je však v tom, že mnoho z nich velkého Erdogana podporuje.

782491-profimedia-0324912018-653x367

3. Opovrhují demokracií

Turci touží po životě v Evropě. Evropská prosperita je pro ně lákadlem. Současně však většina z nich nesdílí evropské hodnoty, Evropou opovrhuje. Turci ji pokládají za příliš liberální, v jejich pohledu slabošskou.

Ukáže se to už za měsíc (16. dubna), kdy budou v referendu hlasovat o změnách turecké ústavy, posilujících pravomoci prezidenta. Kritici říkají, že to je obnova sultanátu. Dá se ale předpokládat, že úprava ústavy schválena bude.

Turci argumentují, že v jejich zemi jsou pořádány demokratické volby. Jenže volby nejsou vše. Unie musí požadovat rovněž individuální svobody a náboženskou toleranci. A ty v Turecku dodržovány nejsou.

4. Vydírají

Dohoda Evropské unie a Turecka, uzavřená před rokem s cílem zastavit příliv statisíců uprchlíků do Evropy zafungovala. Poté, co unie slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun) na pomoc uprchlíkům v Turecku, Turci začali střežit své pobřeží. Před několika dny jejich vláda oznámila, že nebude přijímat zpět uprchlíky z Řecka. Zavání to vydíráním. Jenže exodus přes Turecko se sotva bude opakovat. Na balkánské stezce vyrostly ploty a další překážky.

Vyděračství může být i zachystaným procesem s "teroristy" Markétou Všelichovou a Miroslavem Farkasem. Turci je zadržují pro spolupráci s kurdskými bojovníky v Sýrii, spojenci Američanů i NATO. Soud s mladými Čechy je plánován na květen a je jasné, že Erdoganův režim ho využije k tomu, aby ukázal Evropany (potažmo Čechy) jako lotry, kteří podporují teroristy.

5. Masakrují Kurdy

Turci se na rozdíl od Němců nedokázali vyrovnat se stinnými stránkami své historie. Popírají, že masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 byly snahou o cílenou likvidaci etnika, tedy genocidou.

Teď turecká armáda masakruje Kurdy na jihovýchodě země. Za poslední dva roky v této oblasti zahynuly dva tisíce lidí, dalších půl milionu (!) Kurdů uteklo z domovů. Kromě toho turecké stíhačky bombardují Kurdy na severu Sýrie.

6. Unii by převálcovali

Je nasnadě, že osmdesátimilionová muslimská země z Asie by pro Evropskou unii byla příliš velké a nestravitelné sousto i kulturní a náboženský šok.

Vstup islámské teokracie, prosazované Recepem Erdoganem, ve které pravidla politiky určují sultán a klerici, by byl koncem Evropy (nejen Evropské unie), jakou známe.

--------------

Když evropské země začaly zakazovat tureckým ministrům agitovat na svém území za Erdoganovy reformy, turecký despota pravil, že "Evropa ukázala svou pravou tvář". Jenže není to právě naopak? Neukázal svou pravou tvář Erdogan?

Pro leckoho mohly být výpady tureckého prezidenta překvapivé. A leckdo při nich mohl prozřít. Každopádně to byla užitečná chvíle pravdy.

Zdroje:
Vlastní