Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Státní vyznamenání za trest

Státní vyznamenání za trest
Český prezident Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Situace kolem udělení či neudělení státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho dosáhlo takřka nesnesitelného stupně trapnosti. 

Vše začalo návštěvou dalajlámy v Praze. Prezident si nepřál, aby se s tibetským duchovním vůdcem setkal kdokoliv z vlády. Když zjistil, že tak hodlá učinit ministr kultury Daniel Herman, několikrát se s ním kvůli tomu setkal a pokaždé mu dal jasně najevo, že je proti.

Na jedné ze schůzek, konkrétně na recepci na slovenské ambasádě v Praze, měl prezident osobně oznámit Hemranovi, že pokud se s dalajlámou setká, jeho strýc Jiří Brady nedostane státní vyznamenání, na které byl navržen.

Hrad to popírá a tvrdí, že prezident sice skutečně s Hermanem o dalajlámovi mluvil, ale o udělení či neudělení řádu nepadlo ani slovo. Brady mezitím prozradil, že mu informaci o tom, že dostane řád T.G.Masaryka, oznámil šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Skoro devadesátiletý muž, který žije v Kanadě, byl požádán, aby přiletěl do České republiky, kde dostane vyznamenání k příležitosti svátku vzniku republiky.

Doposud se nikdo neobtěžoval mu oficiálně sdělit, že nakonec nic nedostane. Hradní argumentace se tím ovšem prakticky zhroutila, byť se Forejt dosti chabě bránil, že Bradymu nic neřekl, pouze se předběžně dotazoval na jeho zdravotní stav.

Obvinit starého muže, který prošel koncentračními tábory, ze lži, je nechutné. Není příliš pochyb o tom, že lže Forejt, který se snaží zahladit všechny stopy po skandálu. Verzi Hradu podpořil premiér Bohuslav Sobotka, který seznamy se jmény vyznamenaných podepisuje. Šéf kabinetu tvrdí, že na něm Bradyho jméno nebylo.

Rozhovor, který nikdo neposlouchal

Brady by tak jako tak vyznamenání od Zemana nedostal právě kvůli tomu, že je strýcem Hermana, kterého Zeman nesnáší. Prezident ale evidentně zkusil použít nabídku na vyznamenání jako páku na ministra kultury, aby ho odradil od schůzky s dalajlámou. Zda byl či nebyl Brady na seznamu, je v podstatě jedno. 

Nejen, že jen tak pak tento trapný příběh dává smysl, ale u inkriminovaného rozhovoru Zemana s Hermanem byli také ministři Jan Mládek a Dan Ťok. 

Ministr průmyslu tvrdí, že rozhovor neposlouchal, a šéf dopravy se zřejmě rozpomene až podle toho, jestli mu to nařídí Andrej Babiš. Herman navíc zveřejnil i textovou zprávu od Forjeta, kde mu oznamuje, že se návrh na udělení vyznamenání pro Bradyho odkládá. Proč by mu něco takového posílal, když s ním o jeho strýci nikdy nikdo nejednal, jak tvrdí Hrad?

Zemanovo kšeftování se stáním vyznamenáním je sice tak obludné, že se tomu dá jen stěží věřit, zapadá ale do hradní politiky a série skandálů a ostud kolem prezidenta. 

Kauzy jako Peroutka, skauti, Rhodos, pohřeb slovenského prezidenta, dalajláma nebo nyní nejnověji případ Jiřího Brady ukazují na to, že se Zeman neštítí lží a podrazů.

Vyznamenání za trest

Smutné je, že se do hradních her tentokrát dostal někdo jako Brady, kterému bylo nejprve řečeno, že dostane vyznamenání, a pak se dozvěděl, že si to prezident rozmyslel. Taková situace nastala v historii jen jednou, jak připomněl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, a to v případě vídeňského starosty Helmuta Zilka, kterému na poslední chvíli zrušil udělení vyznamenání Václav Havel. Těsně před slavnostní ceremonií se totiž ukázalo, že Zilk spolupracoval s StB. 

Česko naštěstí není jen nekonečnou hradní žumpou. Hned o víkendu rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller oznámil, že by univerzita byla poctěna, pokud by mohla udělit panu Bradymu své vlastní akademické ocenění. To je nápad, kterému je jednoznačně potřeba zatleskat.

Mnozí politici na protest proti hradnímu kupčení odmítají přijít na slavnostní udělování vyznamenání, místo toho se chystají na Staroměstské náměstí, kam zamíří i rektoři vysokých škol, kteří houfně a už poněkolikáté odmítají přijít na Hrad.

Ovčáček to označil za začátek předvolební kampaně a sjezd nenávistné pražské kavárny. Štvavá prohlášení Hradu však už málokoho překvapuje nebo vzrušuje. Na Hradě zjevně vládnou diletanti a lokajové, prezident se řídí právem krevní msty a dokáže bez mrknutí lhát lidem do očí.

V takové situaci je možná lepší být vyškrtnut ze seznamu oceněných. Slušný člověk si dnes od Zemana nevezme vůbec nic, i kdyby to mělo být státní vyznamenání.

Zdroje:
Vlastní