Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Jak bude Trump měnit Ameriku

Jak bude Trump měnit Ameriku
Donald Trum ve své pověstné červené kšiltovce s nápisem 'Make America Great Again' | zdroj: Profimedia

Donalda Trumpa leckdo pokládá za kašpara. Jenže pozor, i kašpar může být prezident, dokonce může mít plán. A jeho plán může být v něčem inspirativní také pro české politiky.

Ukřičený chlapík v červené kšiltovce s nápisem "Make America Great Again" ("Udělejme Ameriku zase velikou"). Tak zná Donalda Trumpa  kdekdo. Jenže kdo ví, co pod čepicí, případně blonďatou kšticí, příští americký prezidenta skrývá?

Má tam plán – prezidentský program, kterým chce změnit Ameriku. Ne všechno je v něm hodné následovat. Něco by však bylo použitelné také v české kotlině.

Tady jsou některé body plánu, které najdete na Donaldovu volebním webu):

  • Za každou novou federální regulaci dvě staré zrušit. (Postup, který může pročistit změť dekretů, nařízení a vyhlášek. Inspirace pro Ameriku i pro Česko.)
  • Zastavit přijímání nových zaměstnanců do vládních institucí. Nový zaměstnanec bude přijat pouze tehdy, když jiný odejde. (Cílem je zarazit bobtnání federální správy. Aktuální také pro Česko, kde se za vlády sociálních demokratů, ANO a lidovců zvyšuje počet státních zaměstnanců – a také vládních úředníků – ročně v průměru o 7800.)
  • Prosadit ústavní dodatek, který omezí počet volebních období pro kongresmany – poslance a senátory – na dvě. (Stejné opatření platí pro prezidenta. Cílem je rozbít bratrstva politiků, lobbistů, finančníků a šéfů korporací. Pro to však stěží zvednou ruku senátoři, kteří tvrdnou v Kongresu deset dvacet let i déle a kterým se tam líbí.)

Donald stavitel

  • Založit federální rekonstrukční fond ve výši až bilion dolarů (24,3 bilionu korun), z něhož by se měly do čtyř let zmodernizovat dálnice, železnice, letiště a rozvodné sítě. (Trump ho chce financovat z daní za těžbu ropy a plynu. Plánuje, že zruší nynější omezení, která pro těžbu platí, a tím výnos daně zvýší.)
  • Snížit korporátní daň z 35 na 15 procent (Donald Trump chce tímto způsobem nalákat americké firmy zpátky domů. Republikány vedený Kongres by to mohl schválit.)
  • Zjednodušit daň z příjmu jednotlivců, zredukovat ji ze sedmi na tři až čtyři pásma a stlačit nejvyšší sazbu pro nejbohatší z 39,6 procenta na 35 a méně procent. (Trump říká, že nižší daně se projeví ve vyšších investicích a nových pracovních místech.)
  • Zrušit daň z nemovitosti. (Skvělý nápad. Uvítají ho také realitní magnáti, mezi které Trump patří. Takže povedená malá domů.)
  • Rodiny s dětmi dostanou možnost snížit si daňový základ o výdaje na péči o své potomky.
  • Matky budou mít nárok na federální placenou mateřskou dovolenou evropského střihu v délce šest týdnů. (Republikáni se budou ošívat, chtějí mateřskou nechat na zaměstnavatelích, případně státech unie.)

Čas na Trumpcare?

  • Zavést dovozní cla na zboží z Číny a jiných zemi, odstoupit od smlouvy o volném obchodu se státy ležícími kolem Tichomoří (TPP) a vyjednat pro USA lepší podmínky v severoamerické obchodní dohodě s Kanadou a Mexikem (NAFTA). (Nic k následování. Trump viní cizince z hospodářských problémů Ameriky, chce "zkrotit" státy, které devalvují své měny a levným zbožím likvidují americké výrobce. Jeho kampaň proti globálnímu byznysu nejspíš odnese i obchodní dohoda TTIP mezi USA a Evropskou unií.)
  • Postavit za peníze Mexičanů zeď na jižní hranici s Mexikem. Zastavit přistěhovalectví ze zemí spojených s terorismem a deportovat všechny imigranty, kteří nelegálně překročí hranice.
  • Z gruntu předělat Obamovu reformu zdravotnictví. (Trump na rozdíl od republikánů podporuje systém federální zdravotní péče. Že by se zákon o dostupné zdravotní péči – Affordable Care Act, jinými slovy Obamacare, za vrchního velitele Donalda změnila na Trumpcare?)
  • Zvýšit obranný rozpočet a ozbrojené síly posílit o 540 000 vojáků. (Další zářez do deficitního federálního rozpočtu)

Je zjevné, že Trumpův program je směsí pravicových a levicových idejí. Příští prezident sází na nižší daně, usiluje o menší stát a přitom chystá rozsáhlé sociální programy.

U Trumpa by to však nemělo překvapit. Je to politický chameleon, dříve byl demokratem, změnil však barvu modrou na červenou (republikánskou).

"Dokážu se změnit na cokoli, na co se změnit chci," řekl v rozhovoru pro New York Magazine.

Pokud by Trump dokázal svůj program prosadit, byla by to každopádně hotová revoluce. Bez šancí není, za zády má republikány vedený Kongres. Jenže není jasné, nakolik mu republikáni půjdou na ruku. Mnohé z nich stačil pourážet ještě před volebním úterkem a stranická disciplína se v Americe tolik nenosí.

Zdroje:
Vlastní