Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Češi k vítězství Trumpa: Ironie, černý humor i temné předpovědi

Češi k vítězství Trumpa: Ironie, černý humor i temné předpovědi
Trumpova karikatura | zdroj: Profimedia

Ještě večer většina z nás zřejmě usínala s pocitem, že prezidentské volby ve Spojených státech jsou rozhodnuté a vyhraje Hillary Clintonová. Doslova probuzení do reality přineslo plejádu statusů a komentářů na sociálních sítích. Převažuje v nich černý humor zakrývající zklamání. Ale nechybí ani radost z nečekaného úspěchu Donalda Trumpa.

Potěšením z vítězství Trumpa se netajil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. "Lež a nenávist lze porazit. Normální Američané nám ukázali, že lze porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelé pseudoelity," napsal na Twitteru.

V podstatě stejně to vidí i politolog Petr Robejšek: "Trump vyhrál referendum proti pyšným a nenasytným elitám. Totéž čeká Evropu."

S výsledkem amerických voleb je spokojen také Martin Konvička, který vznáší otázku: "Tak co, Halíku, Pehe, Dienstbiere, Šiklová, Illnerová, Cempere a Jana Černochová a Matěji Hollane, ještě jste přáteli Ameriky?"

 

Novinář Erik Best k tomu ještě podotýká: "Welcome to Trumpland, kde média vždy mají pravdu. Jeho post je reakcí na průzkum, kde měla Hillary Clintonová 85% šanci na vítězství. Pravda je, že průzkumy se tentokrát opravdu vůbec netrefily."

K výkonu médií, tentokrát těch českých, se vyjádřil i Petr Konečný, šéfredaktor serveru expres.cz: "Chtěl bych ČT24 poděkovat za předběžné silvestrovské vysílání. Byl to výkon."

Konec světa, jak ho známe

Ekonomka Markéta Šichtařová se těší na "bžundu", která teď postihne finanční trhy:  "...jedno víme jistě: Zatímco vítězství babi Hillary by byla trochu nuda, s kačerem Donaldem začíná ve finančním světě ta správná bžunda. Finanční trhy se ho totiž převelice bály. A tak je naprosto logické, jak nyní musí zareagovat: Propadem. Velkým propadem..."

Konečně šéf Svobodných Petr Mach se raduje, že mu zatím jeho sázky vycházejí: "Vsadili jsme na brexit, vsadili jsme si na Trumpa. A vsadili jsme dobře." 

Pak už následují zástupy zklamaných.

"Musíme si na to zvyknout," lakonicky poznamenává šéfredaktor serveru Svobodné fórum Pavel Šafr. Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský rovnou tvrdí, že "svět, jak ho známe, skončil".

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová rovněž věští problémy. "Když slyším, že bude prezidentem všech, tuším, na základě zkušenosti, že to bude pravý opak. Nerada to říkám."

Prezident sjednotitel? To zní nějak povědomě 

Konečně europoslanec Pavel Telička si myslí, že "největší problém pro Trumpa jsou nálady, které u svých příznivců vyvolal. Těžké bude sjednocovat. I kdyby chtěl". Erik Tabery, šéfredaktor Respektu, se zase podivuje nad tím, že "miliardáři, kteří zbohatli na systému, jsou voleni jako alternativa k systému".

Většina dalších se snaží se situací vyrovnat s humorem, byť někdy černým. Například sociolog Martin Fafejta Trumpa lituje: "Trumpa je mi líto. Dyť s tím nepočítal, nestál o to, co si s tím teď chudák počne?"

Podobně to vidí i aktivista a bývalý šéfredaktor herního časopisu Score Jan Vrobel. "Teď přijde ta největší prdel: Trump bude muset dělat prezidenta a fakt vládnout. Lol!. Scénárista a publicista Martin Šinkovský  přidává stručný součet: Brexit – checked, Trump – checked, Le Pen…loading."

Martin Jaroš, předseda Hnutí NE vidí za úspěchem Trumpa pomoc Chucka Norrise: "Přátelé, teď zpětně už si můžeme říct, že volby byly rozhodnuté ve chvíli, kdy Donalda podpořil Chuck Norris. Psal jsem to tu už před třemi dny, ale musím se k tomu vrátit. Jak by mohl prohrát člověk, který jednou utrhl jablko z pomerančovníku a udělal z něj tu nejlepší citronádu, jakou jste kdy okusili."

Komentátor Jindřich Šídlo poukazuje na to, že v některých státech si alespoň legalizovali marihuanu: "Na Times Square je nálada asi jako v Lucerně 26. ledna 2013. Kalifornie a Massachusetts si radši odhlasovaly legalizaci trávy."

Dominik Feri, zastupitel Teplic a další facebooková celebrita, sepsal rovnou celý marketingový plán, jak Trumpovo vítězství využít: Navrhuji investovat peníze do billboardů po celý Americe. Na billboardech by bylo velkým písmem: PRAGUE. CZECH BEER. CZECH GIRLS. Tahle kampaň sem přitáhne statisíce americkejch kolonistů a s nimo to tu hodíme do latě. Jsme Češi, národ Járy Cimrmana a Přemka Podlahy. Umíme vyrobit zahradní konev, která více kropí a napsat kuchařku 'Vaříme z eidamu', s jejíž pomocí dokážeme nasytit planetu. My si umíme poradit. A i v nelehkejch chvílích zvládneme ze situace vytěžit maximum."

Nejspíš nejvýstižnější příspěvek ovšem pochází z pera komentátora Petra Kamberského. "Vypnout fejsbuk. Tady to dnes nebude k vydržení." K tomu není co dodat.

Zdroje:
Vlastní