Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Skandál v Kojetíně. Čeští veteráni z Afghánistánu dostali falešná vojenská vyznamenání

Skandál v Kojetíně. Čeští veteráni z Afghánistánu dostali falešná vojenská vyznamenání
Váleční veteráni vyznamenaní během akce v Kojetíně | zdroj: Facebook Rosse Hedvíčka

Vypadalo to jako velká sláva. Hudba, slavnostní bohoslužba, americká hymna, záštita arcibiskupa a americká vojenská vyznamenání pro české veterány za službu v Afghánistánu. Ve skutečnosti šlo spíše o trapas, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Vybraní čeští veteráni z Afghánistánu dostali počátkem října za své válečné nasazení v Afghánistánu coby údajný originál jen repliky amerických vyznamenání. Z rukou lidí, kteří k jejich udělení neměli a ani nemají oprávnění.

Medaile a seznam vyznamenaných Medaile pro veterány vyznamenané v Kojetíně. Pro zvětšení rozklikněte obrázek | zdroj: Facebook Rosse Hedvíčka "Při návštěvě pana Rosse Hedvíčka v jeho rodném Kojetíně udělila vláda Spojených států amerických několika novodobým válečným veteránům v aktivní i záložní službě, kteří jsou rodištěm nebo bydlištěm z Kojetína, medaili za jejich službu v zahraničí po boku amerických vojáků," stojí na internetových stránkách On war/ On Peace zabývajících se mezinárodní bezpečností.

Vojákům medaile – bez vědomí jak amerických, tak českých úřadů či zástupců armády – v kojetínské restauraci Na hrázi u Tondy předávalo "Centrum válečných veteránů armády USA, prostřednictvím Rosse Hedvíčka".

Ross Hedvíček je český emigrant žijící v USA (podle některých zdrojů je kanadským občanem) a je poměrně aktivní v internetových diskusích a na sociálních sítích.

Akci spojenou s bohoslužbou v kojetínském kostele zaštítilo olomoucké arcibiskupství a osobním dopisem arcibiskup Jan Graubner (viz dokument níže). Americkou hymnu zahrál písničkář Pepa Nos.

Na kritiku v diskusi pod článkem na stránkách On war/On Peace reagoval i hlavní aktér kauzy – Ross Hedvíček. Kritiku diskutujících, často bývalých či současných českých profesionálních vojáků, odmítl. Medaile jsou podle něj "zcela legální a legitimní".

Záštitu nad vyznamenáním veteránů převzal olomoucký arcibiskup Záštitu nad vyznamenáním veteránů převzal olomoucký arcibiskup. Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek | zdroj: Facebook Rosse Hedvíčka

S tím ovšem nesouhlasí americká ambasáda v Praze. Ta na dotaz HlídacíPes.org potvrdila, že o předávání medailí v Kojetíně nic neví.

"Americká vyznamenání lze na území České republiky předávat a také se tak ve vztahu k českým vojákům, kteří sloužili vedle těch amerických, děje. Nicméně o téhle akci nic nevíme. Ocenění musí být vždy schváleno americkým ministerstvem obrany," odepsal tiskový odbor americké ambasády s tím, že "osobu Ross Hedvíček nezná".

Podle manuálů americké armády navíc konkrétní "udělenou" medaili ACM (Afghanistan Campaign Medal), jež byla předávána v Kojetíně, nelze dekorovat příslušníky zahraničních vojsk, ale pouze Američany.

Podle amerických zákonů je neoprávněné předávání medailí, vyznamenání či certifikátů americké armády nezákonné.

České Sdružení válečných veteránů se o akci v Kojetíně dozvědělo až na základě dotazu HlídacíPes.org. "Informace, že šlo o vyznamenání udělované americkou vládou, je samozřejmě nesmyslná," říká jeho předseda Ladislav Sornas. Jinak je ale k akci relativně smířlivý.

Veterány vyznamenal arcibiskup Veterány vyznamenal arcibiskup | zdroj: Facebook Rosse Hedvíčka

"Mělo jít o iniciativu některého ze sdružení válečných veteránů v USA. Je nám líto, že se nespojili s námi, dali bychom tomu správný rámec. Ocenění jinak byli skuteční vojáci původem z Kojetína a okolí, kteří dobře sloužili své vlasti," říká Sornas a doplňuje:

"Obecně vzato vítáme všechny aktivity, které poukazují na české válečné veterány. Mělo by to být ale ryze vojenské a důstojné."

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: