Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Policejní válka pokračuje: Příběh s několika konci a žádný z nich není happy end

Komentář: Policejní válka pokračuje: Příběh s několika konci a žádný z nich není happy end
Policejní prezident Tomáš Tuhý | zdroj: Profimedia

Bitva o policii nabírá na obrátkách a v posledních dnech získává nový směr. Policejní prezident Tomáš Tuhý přešel do ofenzivy, v problémech se ocitli naopak žalobci. Komise jim nevěří, mluví se o manipulaci s důkazy a obřím spiknutí. I na Tuhého se však valí další problémy.

Ten příběh už byl převyprávěn mnohokrát, přesto se neustále mění. Olomoučtí žalobci a bývalý šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek obvinili policejního prezidenta, že lidé z jeho blízkého okolí vynášeli s jeho vědomím citlivé informace z vyšetřování. 

Zejména šlo o varování majiteli firmy TESCO SW Davidu Tesaříkovi, že se v jeho firmě chystá policejní razie. Právě tato textová zpráva se stala téměř legendární a byla oním "brutálním únikem", o kterém mluvil právě Komárek. Na Tuhého a Chovance také podal trestní oznámení, ti dva následně reagovali stejně vůči Komárkovi. Scénář v tu chvíli byl takový, že Tesaříka varoval Tuhý. 

Jenže  před několika dny se objevily zprávy, že to bylo obráceně a smska neputovala z onoho telefonu, ale že na něj přišla. Tuhý nebo někdo z jeho okolí tak nebyl odesílatelem, ale adresátem zprávy, která měla konkrétně znít: "Můj zdroj jen věděl, že si mají přijít pro tatu. Důvod nevěděl."

Oním tatou je myšlen otec Davida Tesaříka, Josef. GIBS, který únik vyšetřoval, přišel s tím, že směr zprávy byl opačný, než tvrdil Komárek. Ostatně i samotné znění zprávy nevypadá jako nějaké varování, ale spíše zpráva. Pokud by ji psal Tuhý, těžko by mluvil o nějakém svém zdroji, nedávalo by to smysl. Zkrátka to vypadá, že Tesařík se o chystané razii dozvěděl a někomu dalšímu (vůbec to nemusel být nikdo kolem Tuhého) o tom psal.

Samé otazníky a žádné nadějné vyhlídky

Postup olomouckých žalobců v této věci tak dostává zcela nový, velmi nepříjemný rozměr. Znovu musí jít vypovídat před parlamentní vyšetřovací komisi vedenou Michalem Blažkem, který naznačil, že Komárek i jiní nejspíš komisi lhali a musí se to tedy objasnit. Zároveň oznámil, že se prodlužuje termín pro ukončení práce komise až do konce tohoto roku.

Postup žalobců Iva Ištvána a Komára začal prověřovat i jejich nadřízený nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Věc stále prověřuje také GIBS, vyšetřování jedné části případu dozoruje i Lenka Bradáčová. Nad celou skupinou Šlachtovců (byť ten zatím v ničem z výše zmíněného nefiguruje) se začínají stahovat mračna.

Je opravdu podivuhodné, jak se celý příběh vyvíjí a stále se nad ním vznáší mnoho otazníků. Byli opravdu žalobci tak naivní, že si mysleli, že pravda o SMSce nevyjde najevo? Vždyť nejpozději u soudu by museli předložit písemné důkazy a všechno by se provalilo. Pokud jim to nedošlo, svědčilo by to o naprostém amatérismu nebo zoufalství. Do věci s textovou zprávou se údajně vložila dokonce BIS, která prý upozornila vyšetřovatele GIBSu, že věc se má jinak.

Tuhý samozřejmě zvrat v kauze popisuje jako potvrzení svých slov - šlo o jeden velký komplot na jeho likvidaci, řízený zřejmě až z hnutí ANO. Ostatně s ANO má Tuhý zjevně problém, ale k tomu se ještě dostaneme. Policejní prezident navíc tvrdí, že zmiňovaný telefon, o který se celá konstrukce opírá, vůbec neexistuje. Zkrátka že naprosto celá monstrózní akce Ištvána, Komára a Komárka je jen umělá konstrukce. Protibabišovsky zaměřená média mu samozřejmě horečně přitakávají a mluví o téměř státním převratu režírovaném Babišem, který chtěl ovládnout policii. 

Příběh se každopádně ocitl v novém bodě a v tuto chvíli už je opravdu velmi těžké předjímat, kdo ve sporu má vlastně pravdu. Pokud byl plán na odstranění Tuhého takto vymyšlen a zrealizován, jak to začíná vypadat, je to úplně stejně hrozivý malér, jako kdyby platila první varianta, že Tuhý je informátorem mafie a na žádost ČSSD nechal zlikvidovat ÚOOZ. Pro občana to nemůže mít žádný dobrý konec, je jen konec špatný a pak ještě horší. 

Ovšem aby se náhodou rozbouřené vody ani na chvíli neuklidnily, na Tuhého se už valí další problémy. V hlavní bitvě o svou existenci sice přešel do ofenzivy, ale teď zas musí vysvětlovat video, které se objevilo na internetu a které zachycuje jeho setkání s detektivy ÚOOZ.

Když jde do Tuhého

Policejní prezident na záznamu velmi nevybíravě mluví o ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, kterého nazývá pubescentem, a prohlašuje, že se za něj stydí. Vyjadřuje se rovněž k Babišově médiím, Lidové noviny označuje za brak, který se nedá číst a celkově odsuzuje "mediokracii". Za vším prý stojí někdo v pozadí, kdo chce poškozovat policii a celé ministerstvo vnitra. Tím někým je samozřejmě myšlen Andrej Babiš.

Na Tuhého slovech by nebylo co rozporovat, minimálně tedy tu část o médiích, kdyby je ovšem nepronesl policejní prezident, který na podobné výroky jaksi nemá nárok. Tuhý se sice hájí, že nikoho neurazil a jen obhajoval práci svých podřízených, ale těžko nyní bude vyvracet to, co už se o něm delší dobu povídá - že slouží sociální demokracii v boji proti hnutí ANO. Jestliže se takto vyjadřuje, pak těžko může být nestranný. Invektivy proti Pelikánovi pak jsou už jen otázkou míry vkusu, sám Pelikán se nechal slyšet, že se ho to nijak zvlášť nedotklo.

Jako jakýsi nepříjemný bolák na patě pak Tuhého občas píchne také to, že byl nedávno přistižen při rychlé jízdě. K tomu se poměrně stroze přihlásil s tím, že pokutu zaplatí. Odmítl k tomu ale sdělit jakékoliv podrobnosti, jako kam jel, nebo jak rychle jel. Prý to nikoho nemusí zajímat, pokutu zaplatí a tím to hasne. Opět, jako nejvyšší představitel policie by se měl k věci postavit přece jen otevřeněji.

Tuhý je ale ve válce, stejně jako je ve válce část policie a státních zástupců a na nějaké vysvětlování a omluvy se v zákopech nehraje. Tady jde o to, kdo z koho. V téhle bitvě jde o hodně. 

Zdroje:
Vlastní