Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Aktualizováno: Svár žalobců a policie: Právo a spravedlnost jako horký brambor

Aktualizováno: Svár žalobců a policie: Právo a spravedlnost jako horký brambor
Policie je podle zprávy Nejvyššího státního zastupitelství neschopna dělat správně svoji práci. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Česká policie neumí správně vyšetřovat, je ledabylá, a když se někdo přizná, s hledáním důkazů se už nenamáhá. Tedy alespoň to o ní tvrdí výroční zpráva Nejvyššího státního zastupitelství, podle něhož si žalobci stále častěji stěžují, že jim policie svým diletantstvím komplikuje práci. Policejní prezidium nařčení odmítá, nařčení se prý nezakládají na pravdě.

Podle zprávy, pod kterou je podepsaný nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, se zdá, že to mají čeští policisté docela na háku. Práci si usnadňují, nic příliš nekomplikují a s vyšetřováním jsou hned hotovi, zpráva dokonce na několika místech používá slovo "neschopnost". Ostatně celá zpráva se nese v poměrně ostrém tónu.

'"U policejních orgánů se projevuje nedostatek schopností samostatně provádět šetření, případně vyšetřování, neschopnost správně posuzovat právní kvalifikaci zjištěných skutečností," uvádí zpráva s tím, že si na to opakovaně stěžují nižší státní zastupitelství.

Připomíná, že si policisté nevědí příliš rady například s rozpoznáváním jednotlivých fází trestného činu a potíž mají i s tím, jaké volit postupy. "Objevují se i potíže z hlediska zvoleného procesního postupu buď při odkládání věcí, nebo naopak zahajování trestního stíhání," píše dokument nejvyššího státního zástupce.

Vinu za to může částečně nést nedostatek policistů a rychlé nabírání nových, kteří nejsou jako začátečníci schopni vše dostatečně posoudit.

Ctrl+C a pak hezky Ctrl+V

Jenže na vrub nezkušenosti nelze připsat někdy vyloženě odbytou práci. Ke státním zástupců se údajně z rukou policie dostávají nedodělky a návrhy na podání žaloby bývají odfláknuté.

"Vyskytly se i případy, kdy policejní orgány automaticky kopírovaly popisy skutkových okolností ze záznamů o zahájení úkonů trestního řízení do sdělení podezření či do usnesení o zahájení trestního stíhání a následně též do závěrečného návrhu na podání obžaloby či do výsledné zprávy o výsledku přípravného řízení, aniž by vůbec byly policejními orgány zohledněny výsledky dokazování," upozornila zpráva na policejní nešvar.

Jistě, někdy může jít jen o nevinné ulehčení práce. Ostatně když pacient v nemocnici putuje mezi několika ordinacemi s jedním problémem, lékaři také vždy zkopírují předchozí text svého kolegy a doplní novinky.

Jestli ale policisté skutečně při sepisování návrhu na obžalobu tak trochu zapomínají na důkazy, je už problém vážnější.

Přiznal se? Tak je vinný i bez důkazů

Pokud se obviněný k činu přizná, považují údajně vyšetřovatelé mnohdy případ za uzavřený a s razítkem vinen putuje na stůl státnímu zástupci. Aniž by se zabývali hledáním důkazů. "Je konstatována (…) také nedostatečná snaha policejních orgánů věc náležitě obviněnému prokázat, pokud se sám doznal," píše zpráva.

Nejvyšší státní zastupitelství tato tvrzení používá v souvislosti s tím, že se prodlužuje celá délka řízení, než státní zástupce podá obžalobu  - tedy v duchu "policie má vše hotovo příliš brzy, nekvalitně a oprava chyb tak naši práci zdržuje".

Třeba v případě, že policisté nezkoumají duševní stav obviněného, což pak musí místo nich dělat státní zástupce. "Vyskytly se i případy rezignace policejních orgánů na potřebu zkoumání duševního stavu obviněného či objektivizaci zranění poškozeného cestou znaleckého posudku či jeho doplnění."

Součást války žalobců s policií?

Výroční zprávu zveřejnilo NSZ 23. června, tedy jen pár dní po oznámení reorganizačních změn v policii. To může zčásti mít vliv na tón ale i na zařazení pasáže, v níž olomoucké vrchní zastupitelství poukazuje na podezření z úniků informací o trestních kauzách či prorůstání zločinu do policejních řad.

Přestože je zpráva "venku" už dva týdny, Policejní prezidium na ni zareagovalo až nyní. Tvrzení se podle něj nezakládají na pravdě a nejsou ničím konkrétně podložena. Naopak upozorňuje na statistiky kriminality. "Z těch je patrné, že nápad trestné činnosti má klesající tendenci a naopak objasněnost trestných činů každoročně stoupá," uvedl mluvčí prezidia Jozef Bocán.

"To neukazuje na paralyzovanou Policii ČR neschopnou bojovat proti zločinu, nýbrž na Policii ČR, která zvyšuje bezpečnost občanů každodenní poctivou prací jednotlivých policistů," reagoval policejní prezident Tomáš Tuhý.

Snížení evidence kriminality zpráva nepopírá, naopak vyzdvihuje, že v uplynulém roce došlo k nejnižšímu počtu zjištěných trestných činů za poslední rok. Situaci si ale vysvětluje spíš menším počtem krádeží, případně neochotou lidí je hlásit.

"Trend snížení běžné majetkové kriminality (např. kapesní krádeže, vloupání do sklepů, vloupání do motorových vozidel) může být ovlivněn neochotou oznamovat tuto trestnou činnost občany, avšak určitý díl je také připisován kvalitnějším preventivním opatřením (např. městským kamerovým systémům)," konstatuje zpráva.

Pokud jsou ale výčitky k diletantství policie skutečně dlouholetým problémem, dá se ostrý tón zprávy pochopit i jinak než jako uraženost a snahy přenést vinu za pomalý postup na někoho jiného. Pak v tom případě lze jen doufat, že pokud bude policie potřeba, bude ve službě někdo, kdo dělá svou práci poctivě. 

Zdroje:
Vlastní