Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Mrtvé firmy v Česku: Dítě byrokracie a výnosný byznys na hraně zákona

Mrtvé firmy v Česku: Dítě byrokracie a výnosný byznys na hraně zákona
Zbourat celou budovu je možná jednodušší, než zlikvidovat v Česku vlastní firmu (Ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

V Česku je v současné době registrováno více než 450 tisíc firem. I když by tedy mohlo na první pohled vypadat jako podnikatelský ráj, podnikatelé by s tím ale rozhodně nesouhlasili. Co hůř, kdyby si někdo náhodou rozmyslel, že podnikat už nechce, zjistil by, že zrušit vlastní firmu je u nás daleko těžší, než si založit zbrusu novou. Není divu, že existují společnosti, které si na obchodování s mrtvými firmami založily výdělečný byznys.

Říká se jim mrtvé firmy. Mají vlastníka, ale žádné zaměstnance. Za celý rok neudělají vůbec nic, ale musejí odevzdat daňové přiznání. Takových společností jsou u nás tisíce. Jejich majitelé je sice vůbec nevyužívají, a přesto je pro ně výhodnější vlastnit mrtvou společnost, než ji začít likvidovat. Byrokratické a administrativní překážky dokážou protáhnout likvidaci až na několik let.

Nekonečný příběh likvidace

Jistě, existuje pohodlný způsob, jak se jednou provždy firmy zbavit - nechat ji spolknout jinou. Ostatně nejbohatší společnosti v Česku jako PPF nebo J&T založily své podnikání na fúzích a skupování již existujících společností.

Pokud se ovšem podnikatel rozhodne svou firmu přece jen zrušit, čekají ho větší potíže, než kdyby chtěl založit úplně novou společnost. Ve chvíli, kdy se rozhodne jít do likvidace, rozběhne se kolotoč podmínek a povinností, které jako by vypadly z nějakého Kafkova románu.

Proces dostane na starosti likvidátor, na kterého přechází veškeré pravomoci. Placený je samozřejmě z firemních prostředků. Následuje oznámení o likvidaci, soupis veškerého majetku, mimořádná účetní uzávěrka, která zjistí, zda není firma předlužená, potom přichází prodej majetku, rozdělení zůstatku a závěrečné vymazaní z obchodního rejstříku.

Naplnění všech potřebných kroků k definitivnímu vymazání firmy z povrchu zemského může trvat i několik měsíců. V praxi ale nejsou výjimkou (v případě velkých podniků) ani několikaleté průtahy.

Komplikovaná likvidace nezadluženého podniku nakonec není příliš odlišná od konkurzního řízení, kterou provádí konkurzní správce. Výsledek má stejnou podobu - nekonečný proces.

Firmy na klíč (do ráje)

Ale i z podnikatelských obtíží lze udělat výnosné podnikání. I u nás existuje řada firem nabízejících odkup problémových a ztrátových firem, kterých se chtějí jejich vlastníci zbavit. Jenom za to žádají provizi ve výši několika desítek tisíc. A s firmou si potom noví majitelé můžou dělat cokoli se jim zamane.

Ve srovnání s likvidací existující firmy je paradoxně jednodušší si novou firmu založit. I když Česko nepatří mezi státy, kde rozjetí podnikání znamená úplně jednoduchou záležitost, pořád jde o nesrovnatelně snazší úkon, než se firmy zbavit.

Světová banka spočítala, že založení české firmy trvá v průměru kolem 15 dnů a na poplatcích stojí zhruba 25 tisíc korun. V rámci celosvětového srovnání je založení firmy jednodušší v 90 zemích světa než u nás, v zemích OECD jsou přitom vynaložené peníze i čas poloviční.

Proto podobně jako v případě likvidace společnosti existuje možnost koupit si novou společnost. Takzvanou firmu na klíč nabízí u nás řada různých společností, které samy vydržují "mrtvé" firmy pro zájemce o vstup do podnikatelského prostředí. Dokonce nabízejí rovnou i kancelářské sídlo i s aktivním managementem.

Jenže nejde pouze o pomoc se záplavou administrativních povinností. Již předpřipravené firmy nejsou určeny k podnikání, souží pro daňové úlevy. Společnosti jako Akont nebo Společnosti Online nabízejí zákazníkům firmy jako vstupenky do daňových rájů.

Podobně jako v nedávné aféře Panama Papers i tady fungují společnosti jako mrtví brouci, kteří neprovozují žádnou jinou činnost, než jen ušetřit na daních.

Brzy ale záplava mrtvých firem v Česku může skončit, nebo se alespoň zredukovat. Ministerstvo financí vyhlásilo válku společnostem, jejichž smyslem existence jsou daňové fígle. Připravovaná novela by umožnila úřadům nahlásit firmu, která nevyvíjí žádnou činnost, k likvidaci.

Problém je, že se to týká pouze prokázaného podezření na daňové úniky. Obyčejnému podnikateli, který chce firmu prostě zrušit, novela nijak nepomůže.

Zdroje:
Vlastní