Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Panama Papers: Každý devátý na českém seznamu má ruské jméno

Panama Papers: Každý devátý na českém seznamu má ruské jméno
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Uniklá data z právnické firmy Mossack Fonseca vydávají svědectví i o českých rezidentech. HlídacíPes.org se společně se zástupci dalších médií nyní snaží českou stopu v Panama Papers rozkrýt. Než Panama tým projde klíčové dokumenty, přinášíme přehled, co vlastně obsahuje tuzemská větev kauzy, která nyní hýbe celým světem.

Do sídla vedení právnické firmy Mossack Fonseca v Panamě vtrhl tento týden policejní tým z tamního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Cíl měl jediný – zajistit dokumenty vztahující se k podezření, že prostřednictvím této společnosti docházelo k daňovým únikům, či k praní špinavých peněz.

Impulzem pro policejní zásah byly informace vzešlé z masivního úniku dat, která se z této společnosti soustředící se na zakládání offshorových firem, dostala na počátku měsíce do médií.

PP-stat-final Panamská aféra v Česku | zdroj: Hlídací Pes

S částí databáze, která se týká Česka, měl HlídacíPes.org společně se zástupci dalších investigativních novinářů možnost se seznámit. V současné době pracuje český Panama tým společně s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku na prověřování konkrétních jmen a firem a věnuje se procházení dokumentů, které o těchto subjektech ze společnosti Mossack Fonseca unikly.

Do doby, než se podaří zpracovat příběhy konkrétních aktérů, rozhodl se HlídacíPes.org obecně zanalyzovat samotnou databázi. V následujících týdnech vám pak přineseme příběhy konkrétních lidí, kteří služeb Mossack Fonseca využívali.

Češi nebo Rusové?

Po detailnějším prostudování seznamu jmen a firem vztahujícím se k Česku vychází najevo, že v databázi figuruje k dnešnímu dni 188 jmen spjatých s Českem a 160 firem propojených s těmito jmény. Číslo nemusí být ovšem konečné – česká jména se například objevují také v dokumentech zahraničních firem, které v české databázi Panama Papers nejsou uvedeny, a která lze stále prozkoumávat.

Původní informace o 283 jménech vycházela z údajů, které nebyly očištěny o dublující se jména, popřípadě firmy.

Zajímavé také je, že každé deváté jméno navázané na Česko je ruského původu. Rusové tvoří více než 11% z celého českého seznamu a jsou navázáni na 20 firem. U dalších 16 společností nelze identitu vlastníka dohledat kvůli ukrytí za anonymní akcie.

PP-rozmisteni-firem Země, kde jsou firmy z české databáze Panama Papers registrovány. Pro kompletní náhled rozklikněte | zdroj: Hlídací Pes

Česká data dávají také nahlédnout do toho, jaké země si čeští – popřípadě ruští majitelé firem, vybírají za destinace pro své společnosti.

Z analýzy shromážděných dat vyplývá, že nejvíce firem spjatých s naší zemí, bylo zaregistrováno v daňovém ráji na Britských Panenských Ostrovech (BPO), v oblíbenosti destinací jsou následovány dalšími ostrovními státy Seychely a Bahamy. V Panamě, domovské destinaci firmy Mossack Fonseca, bylo registrováno pouze devět společností.

PP-graf-final Panama Papers: Státy, ve kterých jsou firmy s ČR vlastníky registrovány | zdroj: Hlídací Pes

Spravedlivý podíl

Obrovské množství dat (11,5 milionu dokumentů) z firmy Mossack Fonseca se dostala od neznámého zdroje do německého deníku Süddeutsche Zeitung, který je sdílel s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (ICIJ). Následně byla zjištění publikována ve většině světových médiích. V Česku data získalo České centrum pro investigativní žurnalistiku. To následně iniciovalo vznik skupiny tvořené investigativními novináři z Česka napříč médii, která má za cíl důkladně prověřit českou databázi – podrobnosti o Panama týmu NALEZNETE ZDE.

Zatímco v Česku není na seznamu přímo žádné jméno významného politika, v zahraničí už kauza Panama Papers otřásla například postavením islandského premiéra Davida Gunnlaugssona. Ten rezignoval v důsledku zveřejněných informací, že prostřednictvím offshorové společnosti zatajil milionové investice do bank ve své zemi. Uniklá data způsobila problémy také britskému premiérovi Davidu Cameronovi, jenž vlastnil akcie v offshorové společnosti svého otce.

Zatímco v Evropě vyvolala kauza pozdvižení, vlivní Američané se v uniklé databázi neobjevili. O důvodech, proč tomu tak je, se dočtete ZDE. Nicméně navzdory absenci významných Američanů, vyzval americký prezident Barrack Obama na základě této kauzy k mezinárodní reformě daňového systému. "Problém je v tom, že většina tohoto konání je legální, a nikoliv ilegální," citoval prezidenta Obamu The Guardian. "Základní princip je, aby každý platil spravedlivý podíl."

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: