Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Jezdí sem za prací, ale nedodržují české zákony a pořádek. Spasí nás Chovanec?

Jezdí sem za prací, ale nedodržují české zákony a pořádek. Spasí nás Chovanec?
Výroba nové Škody Yeti v Kvasinách. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Český průmysl je stále závislejší na pracovnících ze zahraničí, zejména - už tradičně - z Ukrajiny. Podle ministerstva vnitra se ale cizinci čím dál víc dopouštějí přestupků a trestných činů a je proto potřeba zásadně změnit pravidla hry. Zasáhnout musí hlavně sami zaměstnavatelé, šéf vnitra Milan Chovanec ale chce regulovat i personální agentury.

Čísla hovoří jasně. V Průmyslové zóně Kvasiny, tedy v srdci našeho automobilového průmyslu, spáchali cizinci v roce 2015 83 přestupků. V roce 2016 jich bylo už 431, což je bezprecedentní nárůst.

Podobný skokový nárůst ministerstvo eviduje i v dalších lokalitách s vysokým podílem zahraničních zaměstnanců, jako je třeba průmyslová zóna Borské Pole. Cizinci podle Chovance páchají zejména dopravní přestupky (nárůst o 60 procent), přestupky proti majetku (nárůst o 30 procent) a proti veřejnému pořádku (nárůst o 20 procent). Zcela laicky řečeno, cizinci tu jezdí rychle, kradou a dělají nepořádek.

Ministr vnitra proto přišel s několika nápady, jak situaci řešit. Hlavní změnou by měla být úprava vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec. Firmy by "de facto" za své zaměstnance přicházející ze zahraničí ručily a pokud by některý z nich spáchal jakýkoliv přestupek, ukončily by s ním ihned pracovní smlouvu. Kdo by přišel o práci, byl by poslán domů a nové místo by v České republice už nedostal.

Do problémových lokalit chce Chovanec poslat více policistů, vybízí také vedení měst k posílení hlídek městské policie. Podle ministra by se také mělo zapracovat na úrovni ubytování cizinců, personální agentury nebo konkrétní zaměstnavatelé by cizincům měli garantovat důstojné bydlení.

Chovanec si chce posvítit na personální agentury

V neposlední řadě se chce ministr také podívat na fungování personálních agentur, které společně se zaměstnavateli sklízejí benefity, které jim přináší zaměstnávání cizinců, zatímco stát řeší problémy a rizika. Chovanec chce navrhnout zákon, který by fungování personálních agentur reguloval.

Zatím není jasné, jak přesně by měla úprava vypadat, Chovanec se ale nechal slyšet, že agentur je neúměrně moc. Zástupci personálních agentur s tím pochopitelně nesouhlasí, podle nich počet agentur odpovídá požadavkům trhu a opatření k jejich regulaci nepovedou ke kýženým výsledkům.

Návrhy Chovance vypadají poměrně rozumně. Je skutečně nepřijatelné, aby na našem území pobývali cizinci, kteří dělají problémy a narušují veřejný pořádek. Na druhou stranu je otázka, jestli překročení rychlosti v obci o deset kilometrů za hodinu má být důvodem k okamžitému vypovězení ze země, ale někde se hranice stanovit musí a je přece jen lepší nastavit pravidla hned od počátku přísně.

Ani posílení policie v problematických lokalitách nemůže ničemu uškodit, spíše naopak. Zato návrh na regulaci personálních agentur vyvolává řadu otázek a pochybností. 

Pokud by prošel, byl by to další z řady zásahů do soukromého podnikání za poslední dobu a není v tuto chvíli jasné, jak a podle čeho by se měl počet agentur vlastně redukovat. Nicméně sám ministr připouští, že napřed musí vzniknout komplexní analýza a pak se teprve o těchto věcech bude jednat.

V tuto chvíli také není jasné, jak se k tomu všem postaví sami zaměstnavatelé, kterých se přitom případné změny dotknou nejvíce. Chovanec přiznává, že se zatím s nikým z průmyslu o nových pravidlech nebavil.

Bez cizinců by průmysl zkolaboval

Velké firmy přitom volají po tom, aby do Česka přišlo dalších 70 tisíc cizinců. Průmysl se dlouhodobě potýká s nedostatkem tuzemských kvalifikovaných pracovníků a jedna z mála možností, jak tuto situaci řešit, je právě nábor Ukrajinců, Vietnamců a dalších cizinců.

Bez těchto lidí by český průmysl jednoduše zkolaboval, což potvrzuje i ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Situace je taková, že nezaměstnanost v České republice dosáhla svého historického minima a českým zaměstnavatelům se tak nedaří volné pozice dlouhodobě obsadit v rámci českého trhu práce, a to i tehdy, když zaměstnavatelé nabízejí vyšší finanční ohodnocení. Využívají proto služeb zahraničních agentur a zaměstnávají pracovníky z ciziny, což je zcela jistě legitimní a  opodstatněný postup," říká Dita Havlíčiková z tiskového oddělení ministerstva.

Ministerstvo podle ní realizuje i programy na podporu příchodu dalších Ukrajinců. "Chceme tímto způsobem rychle pomoci českým firmám nabrat potřebnou pracovní sílu tak, aby například nemusely odmítat nové zakázky nebo mohly rozšiřovat svoji výrobu," dodává Havlíčková.  

Pokud tedy chceme udržet kola našeho průmyslu v chodu, pak se musíme smířit s tím, že cizinců u nás bude dlouhodobě přibývat. Je proto potřeba dopředu nastavit pravidla a řešit bezpečnostní aspekty, ale citlivě a s ohledem na potřeby průmyslu. Chovanec ubezpečuje, že z jeho strany nejde o tažení proti cizincům. Doufejme, že to tak skutečně je. 

Zdroje:
Vlastní