Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pod pokličkou scientologie: Podivné a šokující praktiky 'církve slavných'

Pod pokličkou scientologie: Podivné a šokující praktiky 'církve slavných'
Protest proti scientologům v Belgii během soudu, který nakonec rozhodl, že scientologická organizace není kriminální | zdroj: Profimedia

Scientologie je natolik uzavřenou a zevnitř dobře hlídanou komunitou, že se o ní toho ví jen málo. Přesto se díky odpadlíkům od této "církve slavných" o ní můžeme ledacos dozvědět. Nejpodrobnější svědectví z poslední doby přináší dokumentární seriál od celebrity, která mezi scientology strávila podstatnou část svého života. 

Herečku a producentku Leah Remini sice milovníci sitcomů znají jako jednu z hlavních postav seriálů Dva z Queensu, světovou slávu jí ale přineslo něco jiného - odchod od scientologů, v jejichž řadách strávila 30 let. Leah už před dvěma roky vydala knihu Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology (Potížista: Přežít Hollywood a scientologii), kde píše o svém životě spjatém se scientologií. Na sklonku loňského roku pak vypustila do světa devítidílný dokument Leah Remini: Scientology and the Aftermath.

Šestačtyřicetiletá Remini v něm zpovídá "přeživší", kteří vyvázli ze spárů scientologie, bizarní církve založené výstředním sci-fi spisovatelem L. Ron Hubbardem, která obzvlášť proslula svými "kontakty" v Hollywoodu. (V USA je scientologie uznána jako církevní organizace, v Česku má status neziskové organizace, pozn. red.)

Ke slavným členům a členkám "církve", jejímž lákadlem je líbivá myšlenka sebezdokonalení a naprostého "osvobození" člověka, patří například Kirstie Alley (Kdopak to mluví), Juliette Lewis (Co žere Gilberta Grapea, Jiná láska, Blízko od sebe), bratr skladatele Dannyho Elfmana režisér Bodhi Elfman, Elizabeth Moss (Mad Men, Top of the Lake) či herečka a originální "hlas" Barta Simpsona Nancy Cartwrightová.

Právě na Cartwrightovou se přitom loni snesla vlna kritiky poté, co namluvila typickým "bartovským" hlasem propagační znělku svých souvěrců - po silných protestech bylo video nakonec staženo. A pak jsou tu samozřejmě ultra známí scientologové jako John Travolta, kterému jeho víra zajistila největší propadák kariéry, když se rozhodl zhostit se role produkčního i hlavního hrdiny ve filmu Bojiště Země: Sága roku 3000. A patrně úplně nejslavnější scientolog světa je samozřejmě Tom Cruise.

Hollywoodská superstar je podle Leah Remini pro scientology cosi jako "mesiáš", který mění svět. Cruise je totiž pro bizarní církev jednoduše skvělý výstavní produkt a lákadlo na odchyt další oveček, včetně těch z řad začínajících i úspěšnějších hereček a herců.

Třiapadesátiletý herec stále dobře vypadá, má celkem stabilní, třicetiletou kariéru, spoustu peněz a vystupuje sebejistě a šťastně, ačkoliv se mu zhroutila už tři manželství. Ke scientologii Cruise ostatně přivedla jeho prví žena Mimi Rogers, jeho další manželky Nicole Kidman ani Katie Holmes scientologii nakonec na chuť nepřišly. Na druhou stranu v církvi zůstaly obě děti, Connor a Bella, které Cruise a Kidman během svého manželství adoptovali.

Celebrity jako v bavlnce

Celebrity mají mezi scientology naprosto výjimečný status. Církevní lídři vědí, že cenné zboží potřebuje zvláštní péči. Na celebrity měl přitom políčeno už sám Hubbard, kontroverzní, manipulativní osobnost, která strávila dlouhé roky na útěku před daňovými delikty - na moři, obklopena svými nejvěrnějšími ovečkami.

Hubbard dobře věděl, jak využít úspěchu a peněz slavných a současné vedení scientologů v tom pokračuje. "Starali se o nás jinak. Dělali kurzy přímo u nás doma, připravovali speciální plány pro celebrity" popisuje Remini, která prý během svého členství do "církve" nasypala miliony dolarů.

Zrovna Remini je přitom celkem pozoruhodný případ. Zatímco mnohé hvězdy se ke scientologům daly na počátku své kariéry, nebo ve chvílích, kdy se jim příliš nedařilo a potřebovaly "nakopnout", Leah Remini přišla do církve již jako dítě. V roce 1979 scientologie okouzlila její matku Victorii, která k ní pak přivedla bě své dcery - tehdy devítiletou Leah a jedenáctiletou Nicole.

Leah, která ve 14 letech opustila školu, pak jako nezletilá podepsala s církví  kontrakt "na miliardu let" a zažila realitu řadové pracovnice v Sea Organization - instituci v níž církvi slouží ti "nejoddanější" členové s vidinou, že se sem jako služební vrátí i v příštích životech.

Lidé, kteří Sea Organization a církev opustili, ji vesměs popisují jako silně autoritářskou organizaci, v níž si jedinec užije ponížení, přísných trestů za banální "prohřešky" a naprostého nedostatku svobody. A pokud "zlobí" podle svých šéfů opravdu hodně, čeká na něj ještě horší převýchovný tábor.

Remini i její sestra měly svým způsobem štěstí - poměrně brzy byly vyloučeny a jejich kontrakt byl zrušen. Leah pak ve velice mladém věku nastartovala svou modelingovou a hereckou kariéru, církvi nicméně zůstala věrná dalších více než 20 let.

Osudová svatba

Zlom v její víře nenastal kvůli otročině v nechvalně proslulém centru, ale kvůli na první pohled mnohem příjemnější události - svatbě Toma Cruise a Katie Holmes, která byla tučným soustem nejen pro paparazzi a bulvární plátky, ale samozřejmě i pro církevní představitele.

Mezi pozvanými byla i Remini. Na oslavě ji však zarazila řada incidentů včetně toho, že byla celou dobu podivně "držena" od své kamarádky Jennifer Lopez. Především ji však znepokojil přístup hlavy scientologů Davida Miscavigea, který byl na Remini hrubý, když se ho zeptala, kde je jeho žena Michelle.

profimedia-0264402332 Leah Remini se dostalo od scientologického vedení trestu za to, že se chovala "neurvale" na svatbě Toma Cruzie | zdroj: Profimedia

I další vysoce postavení představitelé církve se podle Leah o této otázce odmítali bavit. Po svatbě to herečce údajně nedalo a podala stížnost na několik souvěrců, aby se dozvěděla, že už někteří napsali stížnosti na ni - kritizovali, že Leah byla na svatbě hlučná, nepříjemná a dělala problémy kolem zasedacího pořádku i svého hotelového pokoje.

Autorkou jedné z nich byla dokonce sama nevěsta Katie Holmes, což Leah šokovalo. Remini nicméně v církvi setrvala dalších několik let, nějakou dobu si dpkonce sypala popel na hlavu a sepsala omluvu za své chování na svatbě.

Další pořádná porce pochybností přišla o několik let později a roli v tom hrál opět slavný pár, respektive jeho rozvod. Lea zase dělala problémy, krom jiného se stále zajímala i o to, kde je zmíněná manželka nejvyššího vůdce, Michelle Miscavige, která se na veřejnosti objevila naposledy v roce 2007.

Remini se nakonec s církví rozloučila v roce 2013. Ač se zpočátku zdálo, že se ke svému rozhodnutí nebude příliš vyjadřovat, později se do bývalých souvěrců a souvěrkyň pořádně opřela. Mimochodem venku z církve jsou v současnosti i její matka a sestra. A Katie Holmes se loni Remini dokonce za svou kritiku omluvila.

Bizarnosti přitáhly diváky k televizi

Po vydání knihy se Remini začali ozývat další odpadlíci, takže začala připravovat dokumentární seriál. A zřejmě to byla sázka na dobrou kartu, neboť podle Deadline.com první díl odvysílaný 29. listopadu zlomil na televizním kanálu A&E  po dvou letech divácký rekord.

Dokumenty odkrývají další absurdity vládnoucí ve spolku scientologů. Vypráví o ponižování, oddělování členů "církve" od příbuzných, kteří by na ně mohli mít "negativní vliv", sexuální obtěžování a další druhy násilí. Poukazuje také na to, že "sebezdokonalování" a "vzdělávání" scientologů vlastně neexistuje, protože dokonce poté, co absolvují řadu (placených) kurzů a dosáhnou nejvyššího bodu překvapivě přicházejí nové, důležité mety, kterých musí scientologové dosahovat a které stojí další peníze. 

Pozoruhodný je pak i odpor scientologů k psychologům a psychiatrům. "Doktrína scientologie říká, že oblast psychologie a psychiatrie je podvod. Popírají duševní nemoci a utrpení. Prohlašují, že vyléčíte své potíže s pomocí jejich technologie," popisuje Remini s tím, že scientologové odrazují své členy od odborné pomoci, což končí i sebevraždami nemocných věřících.

Ostatně v tomto ohledu na sebe nepěkně upozornil sám Cruise, když v roce 2005 kritizoval svou kolegyni Brooke Shieldsovou (Modrá laguna, Džungle rtěnek) za to, že kvůli poporodní depresi brala antidepresiva.

Co se dalších praktik týče, Remini zmiňuje také to, že každá scientologická "terapie" je nahrávána a tyto nahrávky později slouží k diskreditaci odpadlíků. "Církev" také díky nim zamezuje soudním sporům mezi svými členy -  případy sexuálních deliktů nevyjímaje.

Ačkoliv se všechna zmíněná fakta objevila i v jiných pořadech, včetně výpovědí kdysi vysoce postavených hodnostářů, dokumentárnímu seriálu dodává na atraktivitě právě hvězdný prach samotné producentky a moderátorky.

Scientologové se přitom snažili výrobu pořadu různě bojkotovat - vydali odsuzující prohlášení proti herečce, založili webovou stránku brojící proti pořadu a slavnou odpadlici dokonce osobně zastrašovali. I přes všechny potíže se nicméně dokumentární série jeví jako šťastný krok nejen v životě ale i kariéře herečky s italsko-rakouskými kořeny, která od konce slavného sitcomu zatím žádnou podobně velkou a významnou roli neztvárnila. I další díly si totiž drží solidní sledovanost v rozmezí 1,4 - 1,6 milionu diváků na epizodu. Poslední díl půjde ven koncem ledna.

Leah Remini není jediná

Remini byla sice v poslední době hodně slyšet, nicméně není jedinou celebritou, která se rozhodla dát podivné církvi vale. Dalšími prominentními "odpadlíky" jsou například režisér oscarového filmu Million Dollar Baby Paul Haggis, který se scientology strávil přes 30 let a odešel v roce 2009.

O rok dříve opustil církev také herec Jason Beghe (G.I. Jane), kterého k ní v polovině 90. let přivedl právě zmíněný režisér Bodhi Elfman. Mnohem kratší epizodu se scientology kdysi zažil slavný představitel Supermana, v současnosti již zesnulý Christopher Reeve.

A pak jsou tu samozřejmě již zmíněné exmanželky Toma Cruise Nicole Kidman a Katie Holmes - ani jedna však proti scientologům otevřeně nevystupuje tak jako Remini. Kidman to vysvětluje tím, že scientology jsou stále její děti. Jedním z důvodů, proč od Toma Cruise odešla Holmes, pak bylo prý právě to, že jejich dceru Suri chtěla před scientologií chránit.

Zdroje:
Vlastní