Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jak Kalousek ušetřil příteli Babišovi miliony

Jak Kalousek ušetřil příteli Babišovi miliony
Miroslav Kalousek s matrjoškou v podobě Andreje Babiše | zdroj: Profimedia

Babiš utěsňuje díry v zákonech, aby zlepšil výběr daní. Sám ale díry v legislativě využíval. A inspiroval se u "přítele ze sněmovny" Kalouska.

Státu můžete zkrátit daňový příjem nejen v případě, že porušíte zákon, ale i tehdy, když zákon důsledně (a zároveň kreativně) dodržujete.

Do druhé kategorie podle všeho spadá nejnovější trable Andreje Babiše. Na ministra financí eviduje policie trestní oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. O podání jako první informoval internetový deník Echo24.

Babiš v roce 2012 koupil za 1,5 miliardy korun dluhopisy svého holdingu Agrofert. Autor trestního oznámení vyslovuje podezření, že krátil daň z úrokových výnosů a porušil povinnosti při správě cizího majetku, protože svou firmu přiměl vydat dluhopisy, ze kterých má užitek jen Babiš, nikoli firma.

Koruna ke koruně…

Babiš v reakci pro Deník napsal, že zákon dodržel a dluhopisy nakoupil "ze svých zdaněných úspor" (nikoli z peněz Agrofertu) a "je schopen to dokázat".

Jak trestní oznámení skončí? Lze předpokládat, že ho policie odloží ad acta, protože Babiš jen využil díru v zákoně srovnatelnou s tunelem Blanka.

Jeho Agrofert mu prodal jednokorunové dluhopisy celkem za půldruhé miliardy. Proč korunové? Jednoduše proto, aby z nich Babiš nemusel platit daň z výnosu.

U korunového dluhopisu dosáhne úrokový výnos několika haléřů. Z něj se spočítá patnáctiprocentní daň. Výsledek se podle zákona zaokrouhlí dolů na celé koruny. No a na světě je nulová daň, tedy žádná daň.

Fígl pro každého

Fígl použil před pěti lety při emisi státních dluhopisů Miroslav Kalousek, tehdejší ministr financí. Záměrem ministerstva pochopitelně nebylo obrat stát, ale umožnit snadnou reinvestici cenných papírů. Při nominální hodnotě 1 Kč se každá koruna úrokového výnosu znovu investovala tak, že se majiteli připsal další dluhopis.

Záhy nato však začaly díru v zákoně u běžných dluhopisů využívat ve prospěch akcionářů obchodní společnosti včetně Agrofertu. Co víc, paragraf popisující způsob zaokrouhlení daně využívaly i banky – ve prospěch střadatelů.

Možná, že jste také vy optimalizovali daně podobně jako Babiš, aniž si to uvědomujete. Banky nabízely spořicí účty, ke kterým připisovaly denně titěrné úroky. Vaše výnosová daň se tak po zaokrouhlení proměnila v nulu – a podle zákona!

Avšak jen do počátku roku 2013, kdy začala platit změna zákona, která tuto praxi zarazila. (Jak se daní dluhopisy – zde.) Na dluhopisy vydané před tímto datem (tedy i dluhopisy, které nakoupil Babiš) se ale změna zpětně nevztahuje.

Majitel Agrofertu tak ušetřil na daních desítky milionů.

Kozel zahradníkem

Je zřejmé, že pokud by Babiš nebyl ministrem financí, po dluhopisech Agrofertu by neštěkl pes. Jenže jako správce státní pokladny je na ráně. Má v popisu práce starost o výběr daní, dusí podnikatele elektronickou evidencí tržeb či kontrolními hlášení a utěsňuje díry v zákonech. 

Skutečnost, že jiné díry v minulosti sám využíval, mu na věrohodnosti nepřidá.

Babišovy korunové dluhopisy jsou příběhem ze stejného soudku jako Čapí hnízdo, které vytáhl z Agrofertu, aby dosáhl na evropskou dotaci. Poté, co farma využila injekci 54 milionů korun, určenou pro začínající malé firmy, ji ale ukryl zpátky pod křídla svého holdingu.

Také v tomto případě využil Babiš díru v legislativě, tentokrát pro čerpání dotací, obdobně jako iluzionisté využívají nedokonalosti lidské mysli a mezer ve funkci smyslů.

Ministr otloukánek?

Babiš se stylizuje do role otloukánka.

Myslí to přece dobře, ale všichni (s výjimkou straníků z ANO) na něj útočí a nic mu neprojde. Ostatní přitom páchají v politice samé lumpárny. "Slyším jen samé lži o Babišovi," postěžoval si ministr v Otázkách Václava Moravce.

Je ale Babiš hodný politování? Udělejte si obrázek z tohoto srovnání:

Premiér Stanislav Gross nedokázal v roce 2005 vysvětlit, jak sehnal čtyři miliony na byt? Lhal a vykrucoval se jak malý výrostek přistižený při lotrovině.

Gros skončil jako šéf vlády i ČSSD. Pro sociální demokraty se stal toxickým.

Ministr financí Andrej Babiš loni neuměl vysvětlit, jak je možné, že Čapí hnízdo získalo dotaci určenou pro malé firmy. Přitom ho televizní záznam usvědčil, že o něm mluvil o "svém nejlepším projektu".

Babiš lhal a mlžil. Ve vládě i v čele strany zůstal.

Předseda ODS Mirek Topolánek se před sedmi lety v debatě s novináři gay magazínu odvázal. Neprozřetelně tlachal, že premiér Jan Fischer "je žid, který uhne, když jde do tuhého".

Brzy nato v čele strany skončil. Vyzvali ho k tomu sami občanští demokraté.

Babiš loni v září zpochybnil, že tábor v Letech, ve kterém za války zahynuly tři stovky Romů a z něhož byli Romové deportováni do Osvětimi, byl koncentrákem. K tomu se blýskl vlastní definicí pro převoz Romů do tábora – "šup a byl tam".

Babiš to ustál, dodnes je na financích a dodnes vede ANO.

Nikdo ze členů hnutí ho nevyzval k odchodu. V ANO se nepohnula ani myš. Přirozeně, vždyť to není žádné hnutí, ba ani strana, ale filiálka Babišova holdingu.

Strana jako firma

Babiš hlásal, že bude stát řídit jako firmu. Pomlčel ale o tom, že jako firmu bude řídit i ANO. A ve firmě přece nedávají zaměstnanci (straníci) padáka majiteli nebo řediteli, v ní to funguje přesně naopak.

A pokud je Babiš otloukánkem, pak má hroší kůží. Podfuk s Čapím hnízdem se pod ni nedostal. A lze proto tušit, že stejné to bude s dluhopisy za kačku.

Zdroje:
Vlastní