Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Zvoní Babišovi hrana? V rukávu má ještě hradní eso

Komentář: Zvoní Babišovi hrana? V rukávu má ještě hradní eso
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Jak může dopadnout trestní stíhání Andreje Babiše? Třeba tak, že mu prezident po volbách udělí milost. Pokud bude příští premiér z ANO, což se dá předpokládat, určitě takové řešení podepíše.

Ústava umožňuje prezidentovi nařídit, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, ale stejně jako při udělování amnestie takové rozhodnutí hlavy státu vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády. Ústava výslovně zmiňuje, že za rozhodnutí prezidenta, které vyžadují spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda. Kromě toho prezident také může odpustit či zmírnit tresty uložené soudem a zahladit odsouzení. V takových případech kontrasignaci, tedy spolupodpis premiéra nepotřebuje.

Když se váš prcek ptá, kde se berou děti, dá se jednoduše odbýt frází, že je nosí čáp. Je to přece silný opeřenec a jeho zobák unese to, co skoba v trámu. 

Jenže to je povídačka, které ve věku internetu mohou věřit jen děti předškolkového věku. Ty větší i my dospělí víme, že čáp nenosí děti, ale dotace z Bruselu. Alespoň Andreji Babišovi.

Důkazem je farma Čapí hnízdo. Přelétavý pták tam přiletěl s padesátimilionovou dotací. 

Učil se u Copperfielda?

Policie teď žádá sněmovnu o vydání poslanců Babiše a jeho pobočníka Jaroslava Faltýnka, které chce stíhat v kauze dotačního podvodu. Přinejmenším v Babišově případě to není překvapení.

Majitel Agrofertu a ANO předvedl ve středočeských Olbramovicích fintu, která je za hranou. Vyvedl tamní farmu ze svého koncernu a převedl ji na firmičku svých dvou dětí a bratra dlouholeté partnerky Moniky, nyní manželky. Měl k tomu zištný důvod, chtěl čerpat na farmu dotaci z fondu Evropské unie, který je určen pro rozjíždějící se podnikatele, nikoli rozjeté velkouzenáře.

Dál však měl Čapí hnízdo pod palcem, kromě příbuzných na něj dohlíželi jeho právníci. Když příbuzní dotace vyčerpali a projekt z Bruselu byl odsouhlasen, nechal Babiš farmu zmizet v Agrofertu.

Trik hodný Davida Copperfielda, který nechal zmizet třeba vagón Orient expresu, anebo Sochu svobody.

Copperfield je však iluzionista, od něhož publikum očekává kouzla, jinak řečeno triky. Politikům bychom naopak triky a fixlování neměli tolerovat. Nebo snad ano?

Já nic, já muzikant

Babiš tvrdí, že dotace nebyla pro něho. Jenže sám sebe usvědčil ze lži.

Loni v březnu ve svém proslovu ve sněmovně přece Babiš nepřímo doznal, že ve hře o dotace hrál s falešnými kartami a farma zůstávala v rodině. A ještě dřív na to upozornil v řeči k hostům během párty na své farmě, kterou zachytil dokument České televize Matrix AB (ve videu).

V dokumentu označil Babiš Čapí hnízdo za "nejlepší projekt, jaký vymyslel". Když se však začali novináři zajímat o to, jak je možné, že na rekonstrukci farmy ve středních Čechách získal evropskou dotaci určenou pro malé a střední firmy s obratem do miliardy korun, rychle obrátil. Přesvědčoval, že s farmou vlastně nemá co do činění, že patří "nějaký firmě z koncernu".

Policie ale mohla zareagovat už na článek o Čapím hnízdě, zveřejněný v roce 2011 v Ekonomu. Týdeník v něm zmiňoval indicie naznačující, že s projektem není vše v pořádku. Novináři zjistili, že pozemky pod Čapím hnízdem patří Babišově firmě Imoba a že Agrofert ručí farmě za úvěr v bance.

Kmotra Bradáčová

Babiš, jak jinak, reaguje na žádost o vydání podle svého gusta. "Jsme jak v padesátých letech," postěžoval si Právu a postup justice přirovnal padesátým letům minulého století, tedy časům politických procesů a justiční vražd.

U člena normalizační KSČ, který měl kontakty s StB, je takový výpad komický a cynický zároveň. Pro některé z těch, kteří padesátky zažili, patrně i pobuřující.

Na svůj facebookový profil Babiš napsal: "Je to celé zmanipulované." O vyšetřovateli Pavlu Nevtípilovi z hospodářské kriminálky, který je pod žádostí o vydání podepsán, tvrdí, že ho řídí kmotři.

Dohled nad vyšetřováním měla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Znamená to snad, že ji Andrej Babiš pokládá za kmotru?

Kdo je připraven…

Kdoví, zda trestní stíhání Babiše srazí, zda bude k jeho preferencím neutrální, anebo majitele Agrofertu a ANO dokonce posílí? Možné je všechno.

Záleží na tom, nakolik se Babišovým píáristům podaří vylíčit svého chlebodárce jako oběť spiknutí tradičních stran a tradičních politiků, kteří "kradnú", a především na tom, jak si Češi kauzu vyhodnotí. Zatím Babišovi vše promíjeli, včetně korunových dluhopisů, kterými si exministr financí zajistil nezdaněný příjem.

Babiš byl každopádně na obvinění připraven, nemůže ho v politickém rozletu zaskočit. Jeho firma ANO letos v březnu v tichosti upravila morální kodex pro své členy. Podle textu z roku 2013 měli obvinění členové složit veřejnou funkci a vystoupit z hnutí. Podle upraveného kodexu musí odstoupit pouze v případě, pokud je proti nim podána žaloba.

Inu, kdo je připraven, není překvapen.

A co dál?

Dá se předpokládat, že Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydá.

Je spousta možností, jak se potom bude situace vyvíjet. To jsou dvě z nich:

V první variantě budou Babiš a jeho právníci vyšetřování zdržovat a natahovat tak, až vyšumí do ztracena. Ve druhé se Babiš domluví s Milošem Zemanem, vrátí dotaci 50 milionů a prezident mu udělí milost.

Vsadíte si na jednu?

Zdroje:
Vlastní