Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Komentář: Proč se Babiš žení a další strasti vyšetřování kauzy Čapí hnízdo

Komentář: Proč se Babiš žení a další strasti vyšetřování kauzy Čapí hnízdo
Babiš tvrdí, že kauza Čapí hnízdo je jen mediální bublina, kterou proti němu používají jeho političtí oponenti jako zbraň | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš bojuje na mnoha frontách. Sotva se mu podařilo dopisovou ofenzívou alespoň na chvíli uklidnit situaci s dluhopisy, už se zase začaly objevovat informace, že se dějí podivné věci s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo. 

Kauzu Čapí hnízdo policie vyšetřuje už rok a půl a už jednou si nechala prodloužit vyšetřovací lhůtu. Stalo se tak na konci března, kdy vyšetřovatelé požádali pražské státní zastupitelství o dalšího půl roku. Ukončit vyšetřování by tedy měli v září.

Průtahy policistů však není jen jedinou komplikací. Spekulace přiživilo také to, že vyšetřování dozorované dosud Jaroslavem Šarochem z pražského zastupitelství bude zkoumat "vyšší instance", spis totiž putoval na stůl vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové k tzv. dohledové prověrce.

Vypadá to, jako kdyby se do vyšetřování snažil někdo zasáhnout, vyvolat tlak na vyšetřovatele nebo to přinejmenším nějakým způsobem protáhnout. Kromě táhlého šetření jako takového se teď bude zkoumat také to, zda probíhá podle zákona.

Pikantním detailem je článek Lidových novin (vlastněných právě Babišem), v němž se uvádí, že by v případu Čapí hnízdo přece jen mělo padnout nějaké obvinění. Pro Babiše by pak logicky bylo výhodné, aby se závěry vyšetřování zveřejnily až po podzimních parlamentních volbách.

Zatímco nyní šéf ANO díky schopnému PR týmu stále ještě dokáže čelit všemožným atakům svých politických soupeřů a médií s pomocí staré známé písničky, že se nic neprokázalo a vše je jen politická kampaň jeho nepřátel, pokud by však byl obviněn, dostal by se do nezáviděníhodné pozice. Ačkoli i z toho by se nejspíš pokoušel vybruslit s tvrzením, že mu "Chovancova" policie jde záměrně po krku.

Obvinění až těsně před volbami by mu každopádně mohlo zlomit vaz, voliči by nestihli vychladnout. Babišovi by bylo bývalo pomohlo, kdyby byly volby co nejdříve. Jenže prezident Miloš Zeman mu překvapivě nijak nepomohl, když využil nejzazší možný termín a volby vyhlásil na 20. a 21. října.  

Jak by vypadla Babišova předvolební kampaň s čerstvým obviněním na krku, si není těžké domyslet. Voliče ANO by to sice nejspíš neodradilo, při sestavování případné povolební koalice by se ovšem dostal do úzkých.

Policisté pod vnějším tlakem, teda dohledem

Černý scénář Babiše musí nepříjemně trápit a tak se snaží dělat, co může, aby to pro něj dopadlo co nejpříznivěji. Dokonce se po mnoha letech partnerství odhodlal ke svatbě a svou dlouholetou družku Moniku odvede k oltáři, jen aby se mluvilo chvíli také o něčem jiném, pozitivním. 

Ať už se československý magnát snaží vyšetřování sám aktivně ovlivnit či nikoli, je jasné, že je policie v komplikované situaci a musí čelit velkému tlaku. Přece jen vyšetřuje v současnosti nejmocnějšího muže v zemi. 

Není samozřejmě vyloučené, že policie nakonec nikoho neobviní. Jenže dotacemi pro Čapí hnízdo se zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům známý pod zkratkou OLAF.

Zajímavá situace by pak nastala ve chvíli, kdy by policie případ odložila a evropský úřad vzápětí přišel se závěrem, že Čapí hnízdo je dotační podvod. Pak by měl jistě co vysvětlovat nejen Babiš, ale i policisté. Odlišné výsledky vyšetřování by jen posílily obavy, že Babiš si zkrátka své věci umí zařídit například přes spřátelené státní zástupce, mezi které někteří média řadí právě i Lenku Bradáčovou.

Etický kodex šitý na míru

Na strach Babiše z vyšetřování ukazuje také skutečnost, že hnutí ANO nedávno změnilo své stanovy, respektive závazný stranický morální kodex. Původně v něm stálo, že politik stíhaný policií z úmyslného trestného činu musí odstoupit ze všech funkcí. Nově kodex ukládá, že se tak má stát až po podání žaloby. Mezi stíháním policií a podáním žaloby může uplynout dlouhá doba.

Ostatně hnutí samo tvrdí, že mu původní klauzule bránila nominovat kandidáty, kteří čelili účelovým stíháním. Konkrétně se tak mělo dít v Ústeckém kraji, o koho přesně šlo, však nezveřejnilo. S Babišem a jeho kauzami to prý vůbec nesouvisí.

Na internetu poslední týden koluje výzva adresována Lence Bradáčové. Mezi organizátory výzvy, ke které se lze připojit na webu podpisem, najdeme politologa Bohumila Doležala nebo šéfredaktora Pavla Šafra. Autoři Bradáčovou a vyšetřovatele vyzývají, aby dostáli svým povinnostem a odolali politickým tlakům. Současně vyjadřují obavu, že se někdo snaží zamést případ pod koberec. 

Aktivista Tomáš Majzner kvůli těmto obavám rovnou ve věci Čapí hnízdo podal trestní oznámení. Je otázka, jestli takovéto veřejné výzvy budou mít nějaký reálný dopad nebo jestli ve výsledku spíše nekomplikují celou situaci.

Bojovníci proti Babišovi samozřejmě správně odhadli jeho Achillovu patu a logicky se snaží udržovat kauzu v hledáčku médií a veřejnosti. Na druhou stranu jsou výzvy policii, aby něco šetřila, potažmo vyšetřila (samozřejmě s předem daným výsledkem) vždy ošidná věc. Na panické reakce je ještě dost času, policie případ zatím neuzavřela a je potřeba vyčkat, s čím nakonec vyrukuje.

V kauze Čapí hnízdo se v každém případě hraje o hodně - o podobu politické scény na několik let dopředu, o nestrannost policie a státních zástupců a jejich odolnost vůči vnějším tlakům. Vůbec největší otázkou pak je, jak bude reagovat Babiš v případě, že obvinění skutečně padne. V každé jiné zemi by to znamenalo konec v politice. Jenže my nejsme „každá jiná země“, my jsme už nějakou dobu spíše firma.

Zdroje:
Vlastní