Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Chobotnice kolem České pošty

Chobotnice kolem České pošty
Babiš a Faltýnek v pozadí | zdroj: Profimedia

Českou politikou hýbe kauza České pošty, v níž zdánlivě hlavní roli hraje ministr vnitra Milan Chovanec. Figuruje v ní ovšem také firma Agrotec spadající pod holding Agrofert, kterou vedl současný šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Celý poštovní příběh tím dostává trochu jiný rozměr.

Zrekapitulujme události, které se kolem ministra Chovance, České pošty a Agroteku v posledních několika měsících staly.

Mohli bychom říci, že na počátku stál neúspěšný pokus ministra financí Babiše zablokovat 700 milionů pro Českou poštu, které měla dostávat od státu jako kompenzaci za ztrátové služby jako doručování běžných zásilek či provoz poboček v malých obcích. Vláda schválila 25. května novelu poštovního zákona a spor mezi Babišem a Chovancem tak měl skončit.

Babiš odmítal kompenzace České poště odklepnout prý proto, že měla vysoké zůstatky na bankovních účtech a solidní čtvrtletní výsledky.

Ano, pan ministr nemá rád, když má někdo na svých účtech příliš velké zůstatky - zdravotní pojišťovny by o tom mohly vyprávět. Víc mu ale nejspíš vadilo, že s Českou poštou je spojena její někdejší generální ředitelka Marcela Hrdá, která nyní vede TV Barrandov.

Právě TV Barrandov odvysílala 20minutovou reportáž o problémech Babišovy partnerky Moniky s pověstnou neproclenou kabelkou, dovezenou z USA.

Už tehdy však dva manažeři Babišovy firmy Agrotec čelili obvinění z korupce v souvislosti s dodávkami právě pro Českou poštu.

Agrotec, který poště obhospodařuje vozový park, si podle serveru Neovlivni.cz přišel u České pošty za posledních 10 let na zakázky za zhruba 600 milionů korun. To by samo o sobě samozřejmě nebylo nic divného.

Policie však prý zjistila, že zakázky na dodávky vozového parku pro Českou poštu byly manipulovány. Měl to přiznat jeden z manažerů České pošty, který také ukázal na manažera z Agrotecu, s nimž měl parametry zakázek ladit. Agrotec spolu s ostatními soutěžiteli prý dokonce jednal po vzájemné domluvě s tím, že vždy po získání zakázky pro Českou poštu se s nimi měl vyrovnat.

Nutno ovšem poznamenat, že Agrotec není jedinou firmou, na kterou má policie spadeno v souvislosti s manipulací se zakázkami pro Českou poštu. Policie navrhla obžalovat celkem sedm firem a 14 lidí. Kromě správy vozového parku padlo další podezření na stavební zakázky.

Zdá se, že Agrotec byl jen jednou ze součástí systému na vyvádění peněz z České pošty, kterou od roku 2013 monitoruje také Bezpečnostní informační služba (BIS).

A do toho se objevuje jakási nahrávka, která má ministra Chovance usvědčovat z toho, že si řekl o milion korun za urovnání sporu mezi podnikatelem Lukášem Čadkem a Českou poštou.

Čadek se s Českou poštou soudí o 27 milionů jako kompenzaci a ušlý zisk z nerealizované zakázky. Středočeský sociální demokrat Kamil Choc podle nahrávky Čadkovi slíbit, že za milion pro Chovance a dva miliony pro ČSSD je schopen zařídit požadované odškodné.

Měli bychom se samozřejmě ptát, proč se taková věc objeví zrovna teď a zda to nějak souvisí s kauzou kolem firmy Agrotec.

Zde však do hry vstupuje další důležitá skutečnost, která se týká České pošty. Jde o tendr na dodávku bezpečnostních systému a dálkového monitorování objektů. Bezpečnostní systémy dodává České poště od roku 2001 firma ALKOM Security, a.s.

V listopadu 2013 však ministerstvo vnitra nechalo prověřit, zda Česká pošta nakupuje tyto systémy efektivně. A zjistilo se, že ne, a že je to další věc, kterou vyšetřuje policie a dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Letos 10. července navíc vypsalo vedení České pošty dva nové tendry na dodávku zabezpečovacích systémů v celkové hodnotě téměř půl miliardy korun.

Za takovou zakázku se již vyplatí bojovat. Jestli se za ni bojuje i s použitím nahrávek, se možná brzo ukáže. Navíc od zhrzeného podnikatele Čadka vedou nitky zase k Babišovi, jehož poradce se podle Martina Fendrycha s Čadkem několikrát sešel.

Na předsednictvu Bezpečnostní rady státu se prý ministr Chovanec očistil. Věřme, že tím to nekončí a že se dozvíme, čí chapadla se rozvinula kolem České pošty.

Zdroje:
Vlastní