Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Babišovo impérium získalo v posledních deseti letech veřejné zakázky až za 35 miliard korun

Babišovo impérium získalo v posledních deseti letech veřejné zakázky až za 35 miliard korun
Ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Jednoznačně nejvyšší sumy putovaly do koncernu Andreje Babiše ze společnosti ČEPRO, kterou vlastní ministerstvo financí řízené nyní právě Babišem. Neúspěšnějšími uchazeči o zakázky jsou společnosti vyrábějící biopalivo a dřevařské firmy. Vyplývá to z unikátní analýzy HlídacíPes.org, kterou zpracovala Eliška Hradilková Bártová.

Na střet zájmů místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO) se upozorňuje od doby jeho nástupu do funkce. V současné době mají poslanci znovu rozhodnout o novele zákona, která by podnikatelské aktivity Babiše měla omezit.

HlídacíPes.org připravil detailní analýzu hospodaření a financování firem z Babišova koncernu. V této části jsme se zaměřili na veřejné zakázky, které společnosti současného ministra financí získávaly v letech 2007 až 2016.

Celkově za dané období inkasovaly společnosti z koncernu Agrofert po započtení rámcových smluv přes 35,2 miliard korun. Firmy stojící mimo holding žádné zakázky nezískaly.

Nejvíce za dané období ze zakázek přijala – co do objemu peněz – společnost PREOL, vyrábějící biopaliva z řepky olejné. Lovosická chemička inkasovala od státu nejvíc ze všech společností ovládaných Andrejem Babišem – 25,3 miliardy korun.

Druhá nejúspěšnější společnost UNILES získala prostřednictvím veřejných zakázek ve stejném období řádově nižší sumu – 3,7 miliardy korun. V řádu miliard se pak pohybují i částky pro společnost Primagra vyrábějící biopalivo.

(Pro přesnost dat je třeba uvést, že: 1) některé firmy Andrej Babiš dokoupil do koncernu až po roce 2007, ve výpočtech však uvádíme veškeré zakázky získané ve sledovaném období.
2) v částkách jsou zahrnuty také rámcové smlouvy, kde je uváděna poměrná část objemu kontraktu. Reálná částka se může lišit podle skutečného čerpání.)

Celkem ve sledovaném období získalo veřejné zakázky 29 společností z koncernu Agrofert, které se státem uzavřely 591 smluv.

Z analýzy zároveň vyplývá, že osm firem získalo státní zakázku poprvé až po vstupu Andreje Babiše do vlády. Všechny ostatní se na veřejných zakázkách podílely ještě před počátkem roku 2014.

ČEPRO vede

Klíčovým zadavatelem za sledované období je pro skupinu Agrofert státní podnik ČEPRO, který je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv v Česku.

Do této společnosti dodávají prostřednictvím rámcových smluv bionaftu či jeho složky tři Babišovy společnosti – PREOL, Primagra a Ethanol Energy.

Přičemž v období od ledna do září tohoto roku odebralo ČEPRO 80,5% veškeré bionafty v Česku právě od Babišových firem PREOL a Primagra (zbývající část dodal maďarský ropný a plynárenský koncern MOL).

Na dodávce bioetanolu pro ČEPRO se Babišova další společnost Ethanol Energy podílela v daném období více než 35%.

Zadavatelé veřejných zakázek firmám ovládaných Andrejem Babišem v letech 2007-2008 Zadavatelé veřejných zakázek firmám ovládaných Andrejem Babišem v letech 2007-2008. Pro úplné rozlišení klikněte na obrázek | zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj/Datalab

Paradoxem je, že společnost Čepro, která je nejštědřejším zadavatelem zakázek pro firmy z Babišova koncernu, vlastní Babišem vedené ministerstvo financí. Nutno ale podotknout, že firmy Agrofertu získávaly zakázky i před nástupem Babiše do vlády.

Lesy táhnou

Podobně klíčový jako výroba biopaliv je pro Babišovo impérium také lesnický segment. Společnosti UNILES a Wotan Forest patří co do počtu uzavřených smluv mezi nejúspěšnější uchazeče o zakázky ze skupiny Agrofert.

Mezi největší zadavatele zakázek pro firmy z Babišova koncernu se řadí Lesy ČR a Vojenské lesy, desítky tendrů vyhrávají také u Správy Národního parku České Švýcarsko (46).

UNILES díky rámcovým smlouvám na těžební práce pro Lesy ČR získal ve sledovaném období 232 zakázek (v případě rámcových smluv jde o jejich části – pozn. red.) v celkovém objemu 3,7 miliard korun (v případě rámcových smluv jde o poměrnou částku – pozn.red.).

Co do úspěšnosti následuje Wotan Forest, jež získala 180 zakázek, ovšem za řádově nižší částku 842 milionů korun.

Desítky zakázek pak získávala společnost AGROTEC, která v současné době právě kvůli jednomu z tendrů od České pošty čelí obžalobě kvůli machinacím při zadávání zakázek.

Z analýzy vyplývá, že obžalovaný AGROTEC získal ve sledovaném období 65 zakázek od státních společností v objemu více než půl miliardy korun. Zadavatelem 12 z nich byla Česká pošta, které Babišův hustopečský podnik dodává a opravuje auta.

Samotná mateřská společnost Agrofert získala pouze jedinou zakázku, a to v roce 2007 od Mostecké uhelné společnosti na dodávku nafty.

Mléko místo řepky

V letošním roce lze oproti předchozím letům zatím za nejúspěšnější označit místo firem lesnického a chemického průmyslu společnosti mlékárenské.

Mlékárna Hlinsko a společnost Olma totiž letos získaly zakázky od Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na dodávku a obměnu sušeného mléka za 37,5 milionu, resp 31,05 milionů korun.

SSHR se stala pro Agrofert novým zadavatelem v roce 2015 a hned se co do objemu zakázek ocitla na šestém místě největších zadavatelů.

Skupina Agrofert - přehled dodavatelů veřejných zakázek 2007-2016 Skupina Agrofert - přehled dodavatelů veřejných zakázek 2007-2016. Pro úplné rozlišení klikněte na obrázek | zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj/Datalab

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Analýza vznikla za podpory Nadačního fondu proti korupci

Vyjádření analytika NFPK Janusze Konieczného:

Andrej Babiš se ocitá často ve střetu zájmů a na určité nestandardnosti je možné poukázat pomocí analýzy ekonomických ukazatelů. Zde rozhodně stoji za pozornost společností z holdingu Agrofert, které dodávají státnímu podniku Čepro bionaftu. Jejich podíl se během posledních 3 let zdvojnásobil. Jediným akcionářem Čepra je přitom Ministerstvo financí, a situace se takto začala měnit ve prospěch Babišových firem po tom, co se Andrej Babiš stal ministrem financí. Zde stojí za zvážení přenesení akcionářských práv z Ministerstva financí na jiné ministerstvo všude tam, kde se tento střet zájmů objevuje. Takovéto opatření by aspoň z principiálního hlediska mělo rozhodně smysl, ačkoliv samozřejmě není předem jisté, že by se tímto vliv Andreje Babiše snížil.

Zdroje: