Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Komentář: Proč bych vám měl sdělovat svoje příjmy? Sorry jako!

Komentář: Proč bych vám měl sdělovat svoje příjmy? Sorry jako!
Když ministr financí Andrej Babiš říká, že je transparentní, tak to musí být pravda! | zdroj: Profimedia

"Zhrzení novináři" se procvičili v počtech a narazili na nesrovnalosti mezi tím, kolik ministr financí Andrej Babiš vydělal a kolik zaplatil za dluhopisy. Daleko podstatnější je ale reakce majitele Agrofertu. Odkud vzal peníze se od něj nedozvíte. Sorry jako. 

Připadá vám snad, že by správce státní kasy měl ochotně a jednoznačně vysvětlit, odkud pochází jeho peníze? Tím spíš, že se po příchodu na ministerstvo financí nevzdal svého podnikatelského impéria, což pochopitelně přiživuje nedůvěru v něj a jeho dobré úmysly?

Tak to se šeredně mýlíte. Muž, který vám chce koukat do peněženky a přepočítávat vaše drobné, si do vlastní portmonky nakouknout nenechá. Prostě je transparentní a hotovo. Musíte si vystačit jen se slovy.

Rozdíl mezi svým výdělkem a cenou dluhopisů vysvětloval až dodatečně tak, že dluhopisy nakoupil jednak z vydělaných peněz a také z jakýchsi nezdanitelných příjmů. Odkud se vynořily, není jasné. Zatímco vy musíte doložit každou účtenku, muž, který má bezprostřední přístup ke státním financím, nic vysvětlovat nebude. Prostě nebude a tečka.  

Jak Babiš nakupoval dluhopisy si přečtěte zdeJak Kalousek ušetřil příteli Babišovi miliony

"Proč bych vám měl sdělovat všechny moje příjmy? Sorry jako. Vy sdělujete někomu příjmy, nebo kdo tady sděluje příjmy za posledních dvacet dva let? Co vám je vůbec do toho?" reagoval pobouřeně na dotaz České televize.

Takže pokud máte hospodu, jste plátce DPH nebo OSVČ, až po vás příslušné úřady budou požadovat doložit příjmy, směle jim řekněte: "Co je vám po tom?!" Nic na tom není. Když může dokonce ministr financí, tak proč byste nemohli vy?

A novináři, co se pokouší dobrat pravdy a zjistit, jak to ve skutečnosti je s Babišovo transparentností a angažmá v politice, jsou prostě zhrzení. Tedy pokud v minulosti pracovali v Lidových novinách. A pokud ne, tak tomu prostě nerozumí. Nebo je to objednaná kampaň. Nebo všechno dohromady. Babiš je přece transparentní. Čistý jako lilie. 

Pro úplnost připomínáme, jakou měl Babiš radost ze schválení zákona o prokazování původu majetku, který vstoupil v platnost loni 1. prosince. 

Kolem původu Babišova majetku je přitom od začátku spekulací víc než dost, nejen kvůli dluhopisům. Ale proč by měl Babiš cokoli dokládat, že? Na něj se přece jakýkoli zákon nevztahuje, dokonce ani ten, který si sám prosadí.  

Celou reportáž České televize o dluhopisech Babiše můžete zhlédnout ZDE

Zdroje:
Vlastní