Dnes je úterý 7. května 2024., Svátek má Stanislav
Počasí dnes 14°C Občasný déšť

Aktualizováno: Z Polska je podle EU najednou právní stát: Dostalo prvních pět miliard z fondů na obnovu

Aktualizováno: Z Polska je podle EU najednou právní stát: Dostalo prvních pět miliard z fondů na obnovu
Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová | zdroj: Profimedia

Polsko obdrželo pět miliard eur (zhruba 123 miliard korun) na obnovu z unijních podpůrných fondů. Informovala o tom dnes na síti X polská ministryně pro rozvojové fondy a regionální politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová. Agentura PAP podotkla, že EU finance pro Národní plán obnovy určené Varšavě zmrazila za předchozí polské vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) kvůli sporům o právní stát. Pro nyní uvolněné peníze není nutné splňovat žádné podmínky ohledně právního státu, napsal list Rzeczpospolita.

„S radostí oznamuji, že pět miliard eur bylo právě převedeno na Polsko z programu REPowerEU... Jsou to peníze na levnou energii pro polské občany,“ napsala Pelczyńská-Nalenczová s odkazem na projekt, který je součástí Národního plánu obnovy. Ten vznikl jako nástroj ke zmírnění dopadů pandemie nemoci covid-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz. Plán REPowerEU k němu přibyl po ruské invazi na Ukrajinu a má zemím unie mimo jiné pomoci vymanit se ze závislosti na ruských fosilních palivech.

Polsko nyní obdrželo první zálohu v rámci projektu REPowerEU, vyjednala ji ještě vláda předchozího premiéra Mateusze Morawieckého, píše Rzeczpospolita. Podle serveru Wprost ji schválila Evropská komise na začátku prosince. Tato částka nesouvisí s žádostí nové polské vlády, která v polovině prosince požádala o přibližně sedm miliard eur z „řádného“ Národního plánu obnovy, pro jejíž získání už musí být splněny podmínky, podotkl Wprost.

Další financování je podmíněno tím, že Varšava zruší reformy soudního systému předchozí vlády, které podle Evropské komise omezily nezávislost polského soudnictví, podotkl už před časem list Financial Times. Pro Polsko bylo vyčleněno přibližně 60 miliard eur z finančních prostředků EU na obnovu po pandemii, ale většinu z nich Brusel kvůli nedodržování demokratických zásad zmrazil.

V polovině prosince se ujal vlády nový proevropský kabinet vedený premiérem Donaldem Tuskem, který chce vztahy s Bruselem zlepšit a slíbil také obnovení právního státu. Tusk v polovině prosince po setkání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou avizoval zaslání prvních pěti miliard eur z EU Polsku. Při oznamování prvního transferu, týkajícího se unijního programu na pomoc při energetickém přechodu z fosilních paliv na bezemisní zdroje, šéfka unijní exekutivy uvedla, že další peníze budou následovat poté, co Polsko obnoví nezávislé soudnictví.

„První evropský převod je už na kontě polského státu!“ napsal dnes v reakci Tusk na platformě X. „Je hotovo, jak jsem slíbil,“ dodal. 

Zdroje: