Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Polský prezident vetoval Tuskově vládě první zákon - kvůli konfliktu o média

Polský prezident vetoval Tuskově vládě první zákon - kvůli konfliktu o média
Andrzej Duda a Donald Tusk | zdroj: Profimedia

Polský prezident Andrzej Duda oznámil, že vetoval zákon o rozpočtu na příští rok, navržený novou vládou premiéra Donalda Tuska. Prezident podle médií odůvodnil veto konfliktem o veřejnoprávní média, které posledních osm let ovládala nyní opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS).

Nový ministr kultury minulý týden jmenoval nové vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu a státní tiskové agentury PAP. PiS, ze které prezident vzešel, se snaží ztrátě svých pozic v médiích zabránit, a to přítomností svých poslanců v sídle médií.

Duda vetem zareagoval poté, co jej šéf PiS Jaroslaw Kaczyński kritizoval za nečinnost, napsal dnes server Wirtualna Polska.

„Přijal jsem rozhodnutí vetovat zákon o rozpočtu na rok 2024, ve které jsou tři miliardy zlotých (asi 17 miliard korun) na veřejnoprávní média. Nemohu s tím souhlasit vzhledem k flagrantnímu porušování ústavy a zásad demokratického právního státu. Stav veřejnoprávních médií je třeba nejprve správně a v souladu s právem napravit,“ napsal na sociální síti Duda. Za dané situace podle něj nelze akceptovat, aby veřejnoprávní média byla financována parlamentní většinou prostřednictvím rozpočtového zákona.

Uvedl také, že hned po vánočních svátcích předloží parlamentu vlastní návrh zákona, který se bude obsahovat všechny další rozpočtové výdaje, v čele se zvýšením učitelských platů, plánovaných v zákoně o rozpočtu. Vyzval šéfy obou komor parlamentu, aby svolali mimořádná zasedání, aby návrh mohl být projednán a přijat do konce roku.

„Prezidentovo rozhodnutí je absurdní a škodlivé,“ prohlásil podle televize TVN 24 šéf premiérovy kanceláře Jan Grabiec. Prezident se podle něj odvolává na prostředky, které veřejnoprávní televizi TVP během šesti let každý rok dostávala od vlády PiS, ale Tusk už rozhodl, že tato rozpočtová rezerva půjde na léčení dětí. „Neexistuje problém, o kterém hovoří prezident,“ tvrdí Grabiec, podle kterého se Duda rozhodl zastavit financování médií ve chvíli, kdy nastupuje změna. Za skutečný problém pokládá, že prezident zablokoval zvýšení platů učitelů o 30 procent, které mělo kantorům zajistit, že dostanou přidáno nejméně o 1500 zlotých (asi 8500 korun), nemluvě o zvýšení platů vojáků, policistů a dalších státních zaměstnanců.

Sejm, dolní komora parlamentu, může prezidentovo veto odmítnout, ale to by vyžadovalo třípětinovou většinu hlasů za přítomnosti nadpoloviční většiny poslanců, připomněl server Prawo.pl. Tuskova vládní koalice má v Sejmu většinu 248 ze 460 hlasů. 

Zdroje: