Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Kdy je výměna šéfů veřejnoprávních médií čistka - a kdy tzv. „obnova práva“?

Kdy je výměna šéfů veřejnoprávních médií čistka - a kdy tzv. „obnova práva“?
Donald Tusk | zdroj: Profimedia

Jako porušení ústavy kritizoval polský prezident Andrzej Duda rozhodnutí ministra kultury vyměnit vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu a státní tiskové agentury a vyzval vládu k respektování k právního řádu. Premiér Donald Tusk šéfovi státu odpověděl, že cílem zmíněných kroků je obnovit právo a obyčejnou slušnost, uvedla dnes soukromá televize TVN 24 na svém webu.

Zmíněná média v posledních osmi letech ovládala nyní opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS), ze které vzešel i Duda. „Můžete v této věci spoléhat na naše odhodlání a železnou důslednost,“ odpověděl šéf vlády hlavě státu.

„Ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz ve středu hrubě porušil ústavu,“ řekl Duda v rozhlasové stanici Radio Zet. „Není možné, aby Sejm přijal usnesení a tato usnesení podle názoru ministra nahrazovala či měnila zákony,“ prohlásil podle agentury PAP. Vláda, pokud si přála změnit způsob jmenování šéfů veřejnoprávních médií, měla podle prezidenta nejprve změnit příslušný zákon. Své námitky písemně i ústně sdělil Tuskovi. „Jsou to naprosto bezprávné kroky, je to anarchie,“ prohlásil.

Sejm, klíčová dolní komora polského parlamentu, v úterý většinou hlasů nové vládní koalice přijal usnesení o obnovení nestrannosti veřejnoprávních médií, televize TVP a rozhlasu PR, jakož i státní tiskové agentury PAP. Ministerstvo kultury následně ve středu oznámilo, že ministr Bartlomiej Sienkiewicz odvolal dosavadní šéfy zmíněných médií a jejich dozorčí rady a povolal nové rady, které jmenovaly nové vedení. Ještě před středečním polednem přestala vysílat zpravodajská televize TVP Info a také přestal fungovat její portál.

V sídle TVP se ve středu znovu objevili poslanci PiS, aby podle svých slov bránili svobodu médií a demokracii, která podle vůdce PiS Jaroslawa Kaczyńského potřebuje silná protivládní média. Kaczyński podle serveru Onet také kritizoval Dudu za nečinnost, než prezident na tyto výhrady odpověděl v Radiu Zet. Opoziční poslanci podle TVN 24 brání hlásnou troubu své propagandy, kterou si vytvořili v letech, kdy byli u moci.

Před sídlem TVP demonstrovali ve středu také přívrženci PiS, ale protesty rychle utichly, napsal na svém webu list Gazeta Wyborcza. „Kapitol tu nebude,“ předpověděl list v narážce na útok přívrženců tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa po prohraných volbách na sídlo Kongresu USA. Demonstrovalo se také před studii TVP v Poznani, Kielcích, Bydhošti a Gdaňsku, napsal server Dziennik.pl.

„Média mají být veřejná, a ne patřit PiS, ale v posledních letech patřila PiS a nebyla veřejná. Noví vládci mají plné právo změnit veřejnoprávní média. Ale způsob, jakým se rozhodli je změnit, je zjevně bezprávný a neústavní,“ napsal komentátor portálu Wirtualna Polska. „Každý sám si musí odpovědět, zda ve jménu nápravy situace v TVP bylo možné sáhnout po nelegálních metodách,“ dodal.

Zdroje: