Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Polská bitva pokračuje: Ministr kultury oznámil likvidaci veřejnoprávních médií

Polská bitva pokračuje: Ministr kultury oznámil likvidaci veřejnoprávních médií
Bartłomiej Sienkiewicz | zdroj: Profimedia

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz dnes rozhodl o likvidaci polské veřejnoprávní televize TVP, veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP. Své rozhodnutí podle serveru v prohlášení označil za reakci na veto zákona o rozpočtu na příští rok, které před Vánoci vydal polský prezident Andrzej Duda právě kvůli konfliktu o veřejnoprávní média.

„Za současné situace toto opatření umožní zajistit další fungování těchto společností, provést v nich nezbytnou restrukturalizaci a zabránit propouštění zaměstnanců z uvedených společností z důvodu nedostatku finančních prostředků,“ napsal Sienkiewicz a dodal, že likvidační status může vlastník společností, tedy stát, kdykoli odvolat.

Vlády v Polsku se tento měsíc ujala proevropská koalice v čele s premiérem Donaldem Tuskem a zahájila revizi veřejnoprávních a státních mediálních institucí, které se podle kritiků za osmiletého působení předchozí vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) staly nástrojem propagandy, píše agentura Reuters. Nový ministr kultury mimo jiné minulý týden jmenoval nové vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu a státní tiskové agentury PAP. Kabinet také stáhl z vysílání zpravodajský kanál TVP Info. Vláda tyto kroky zdůvodnila snahou obnovit nestrannost veřejnoprávních médií.

Změny se setkaly se silným odporem PiS, podle které vláda při jejich prosazování obešla běžné parlamentní postupy. Strana tvrdí, že odstranění konzervativních hlasů poškozuje pluralitu médií, což Tuskova vláda odmítá.

Duda kvůli postupu kabinetu 23. prosince vetoval zákon o rozpočtu na příští rok, který počítal s vyčleněním tří miliard zlotých (asi 17 miliard korun) pro veřejnoprávní média. Dnes prezident Sejmu, dolní komoře polského parlamentu, předložil vlastní návrh zákona, který zahrnuje mimo jiné zvýšení učitelských platů.

Dudův poradce Marcin Mastalerek dnes Tuskovu vládu v reakci na rozhodnutí o likvidaci veřejnoprávních médií označil za „typického agresora“.

Zdroje: