Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Soud poslal do vazby Knoblocha z olomoucké ODS, v kauze se většina obviněných přiznala

Aktualizováno: Soud poslal do vazby Knoblocha z olomoucké ODS, v kauze se většina obviněných přiznala
Ilustrační foto | zdroj: FILIP FOJTÍK / MAFRA / Profimedia

Městský soud v Brně dnes poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Novinářům to dnes po vazebním zasedání řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch však může složit kauci jeden milion korun.

Knoblochův obhájce Vlastimil Němec dnes případné podání stížnosti či složení kauce nechtěl komentovat. „Na toto rozhodnutí máme tři dny,“ řekl dnes ČTK Němec.

Policisté v kauze v úterý obvinili 13 lidí, většina z nich se trestných činů dopustila ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Je mezi nimi krajský šéf ODS a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Zácha (ODS), který byl po výslechu a sdělení obvinění v úterý odpoledne propuštěn. Žalobci podali jediný návrh na vazbu.

Knobloch byl podle Deníku N klíčovou osobou celé skupiny, která se podílela na ovlivňování dopravních zakázek. Čtyřiapadesátiletý podnikatel a lobbista byl dlouholetým sponzorem strany, podle obchodního rejstříku je majitelem či spolumajitelem řady firem, je také spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony, zjistila ČTK.

Mezi obviněnými je rovněž krajský šéf ODS a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Zácha (ODS). Trojici hlavních aktérů podle Deníku N doplňuje Roman Láčík, tehdejší manažer stavebního koncernu Porr, který údajně z ovlivňování zakázek během uplynulých dvou let profitoval a to díky organizovanému způsobu výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj.

Škoda, kterou obvinění údajně způsobili, je velkého rozsahu a odvíjí se od objemu silničních zakázek. Žalobci ji dosud nezveřejnili. Podle informací ČTK z databáze veřejných zakázek a registru smluv společnost Porr v Olomouckém kraji vyhrála od roku 2021 pět krajských zakázek na dopravní stavby, jejichž souhrnná hodnota činí 109 milionů korun. V roce 2022 zvítězila v tendru, který se týkal opravy průtahu Dřevohostic na Přerovsku. Firma uspěla s nabídnutou cenou 19,1 milionu korun. Loni získala také zakázku na rekonstrukci silnice ze Slatinic do Olomouce za 47,7 milionu korun. Letos společnost Porr vyhrála tři výběrová řízení. První se týkalo opravy průtahu v Nasobůrkách na Olomoucku za 28,1 milionu korun. Následovala oprava silnice 3. třídy ze Stařechovic do Služína na Prostějovsku za 5,5 milionu korun a stavba první etapy průtahu obce Určice na Prostějovsku.

Zadržen byl podle informací ČTK také současný ředitel SSOK David Štěpánek. Na seznamu obviněných je podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic, nechybějí tam také další zástupci stavebních firem.

Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti většina z nich zúčastnila ve prospěch organizované zločinecké skupiny nebo jako její členové, uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun.

Obviněným hrozí mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku hrozí až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny. 

V kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji se většina obviněných přiznala

V kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji se podle  Dragouna většina obviněných k trestné činnosti doznala a byli po výslechu propuštěni na svobodu. Městský soud v Brně podle informací ČTK povoloval domovní prohlídky.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí zasahovali nejen na olomouckém krajském úřadě a přerovské radnici, kde má Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na Správě silnic Olomouckého kraje (SSOK) a doma u obviněných. Zadržen byl podle informací ČTK také současný ředitel SSOK David Štěpánek. Na seznamu obviněných je podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic, nechybějí tam také čtyři přední zástupci stavebních firem.

Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch, uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun.

Podle Deníku N organizovaná skupina, která ovlivňovala způsob výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj, fungovala dva roky. Kromě Knoblocha a Záchy byl v jejím čele podle detektivů z NCOZ tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík. Zácha měl podle Deníku N zajistit předem vybrané stavební zakázky pro firmu Porr nebo pro společnosti, které skupina předem určila. Manažer Láčík měl vybrat další čtyři až pět stavebních společností, s nimiž se měla uzavřít dohoda o rozdělování připravovaných stavebních tendrů. Společnosti pak podle policie měly účelově navyšovat nabídkové ceny za účelem ovlivňování ceny zakázek. Skupina údajně fungovala na principu loajálnosti.

Náměstek olomouckého hejtmana Zácha dnes kvůli kauze rezignoval, v ODS končí také Knobloch.

Michal Zácha kvůli obvinění v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji rezignoval na svoji funkci i členství v ODS.Hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes novinářům po jednání koaliční rady kraje řekl, že od Záchy obdržel rezignační dopis na funkci náměstka. Rezignaci na členství v ODS pak večer ČTK potvrdil mluvčí strany Jakub Skyva. Odchod z ODS oznámil také Knobloch.

Zástupci krajské koalice se dnes podle Suchánka také dohodli, že krajská rada v pondělí odvolá z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje (SSOK) Davida Štěpánka. „Budeme poté vybírat vhodného nástupce,“ dodal hejtman.

Podle hejtmanova náměstka Ivo Slavotínka (KDU-ČSL) se koalice musí zaměřit na prověření zadávání veřejných zakázek nejen ve Správě silnic Olomouckého kraje, ale i na hejtmanství. „V neposlední řadě musí kraj s péčí řádného hospodáře také usilovat o náhradu škody, protože kraji tímto kriminálním jednáním vznikla škoda,“ upozornil Slavotínek. Hejtmanství by se podle něj mělo připojit k požadavku na náhradu škody. Suchánek ČTK řekl, že výše škody, která nezákonným ovlivňováním zakázek vznikla Olomouckému kraji, zatím nebyla vyčíslena.

Olomoucká ODS v úterý večer vyzvala Záchu i Knoblocha, aby rezignovali na veřejné funkce a pozastavili členství v ODS. Odchod Záchy z postu náměstka hejtmana oznámil hejtman Suchánek dnes odpoledne. Hejtmanův náměstek Dalibor Horák (ODS) na tiskové konferenci po jednání koaliční rady kraje dodal, že Záchu vyzvali i k tomu, aby rezignoval na své stranické funkce. Mluvčí strany Skyva v podvečer ČTK řekl, že může potvrdit, že Zácha rezignoval na volené funkce a současně na členství v ODS.

Zástupci koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS, která v kraji od voleb v roce 2020 vládne, budou dál jednat o tom, kdo bude mít po Záchovi na hejtmanství na starost dopravu a školství. Zácha se staral nejen o investice do dopravní infrastruktury, ale také o chod integrovaného dopravního systému. „Máme řešení, víme co s tím dělat a budeme se snažit, aby tento dopad, který je nemilý a který je v řešení, neovlivnil rychlost investičních akcí v oblasti dopravy,“ uvedl Suchánek.

Piráti už v úterý oznámili, že je potřeba zvážit, zda by doprava a sport měly na krajském úřadu nadále spadat pod ODS. Podle Suchánka bude třeba tuto otázku doladit příští týden na dalším jednání zástupců koalice. „Předpokládám, že tam budeme schopni dojít k finální shodě,“ uvedl Suchánek. Dodal, že bude na ODS, s jakým návrhem na toto jednání přijde. 

Zdroje: