Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Aktualizováno: V kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji bylo obviněno 13 lidí

Aktualizováno: V kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji bylo obviněno 13 lidí
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Policisté obvinili v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby na území Olomouckého kraje 13 lidí. Většina z nich se trestných činů dopustila ve prospěch organizované zločinecké skupiny, uvedlo dnes na webu Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Obvinění jsou u výslechu, o případném návrhu na vazbu se teprve bude rozhodovat, uvedli žalobci. 

Obvinění je výsledkem pondělní razie detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na krajském úřadě, přerovské radnici či na Správě silnic Olomouckého kraje.

Podle informací ČTK jsou mezi zadrženými politici i podnikatelé. Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. „Jedná se o trestné činy dílem dokonané a dílem ve stadiu pokusu. Většině obviněných je kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině,“ uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun.

Při razii byl podle informací ČTK zadržen krajský náměstek, uvolněný přerovský radní a předseda regionálního sdružení ODS Michal Zácha, jehož kanceláře prohledávali policisté na krajském úřadu i na přerovské radnici. Jeho advokát Filip Seifert dnes ČTK prostřednictvím SMS vzkázal, že Zácha není zadržen. „Klient poskytl policii veškerou vyžádanou součinnost a předal veškeré požadované materiály, v termínu požadovaném policii vypověděl a není zadržen. Na žádost vyšetřujících orgánů nemůžeme k věci podat bližší informace,“ řekl ČTK Seifert.

Zácha dnes odpoledne po propuštění přišel na krajský úřad, rezignaci zatím neoznámil. „Byl si tady pro nějaké věci a krátce jsme se potkali,“ řekl dnes ČTK hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN), podle kterého rezignace na post náměstka nebyla předmětem jejich rozhovoru. „To jsou věci, které budeme řešit v rámci schůzky, kterou jsem svolal,“ řekl Suchánek. Zástupci koaličních stran Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS by se podle informací ČTK měli sejít ve středu. Piráti už dnes oznámili, že požadují Záchovu rezignaci na funkci náměstka.

Mezi zadrženými je i člen regionální rady ODS Robert Knobloch, potvrdili ČTK členové strany. Podle informací ČTK právě v jeho případě zasahovali detektivové i mimo Olomoucký kraj - trvalé bydliště má v Jihočeském kraji. Mezi zadrženými jsou dva podnikatelé z menší stavební firmy, zjistila ČTK od advokátů.

Detektivové zasahovali také na Správě silnic Olomouckého kraje (SSOK), která ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun. Podle informací ČTK se zde zajímali také o jejího ředitele Davida Štěpánka, který dnes v práci nebyl k zastižení. Jeho kolegové přítomnost policie potvrdili, zda je ředitel mezi zadrženými, nepotvrdili ani nevyvrátili.

Policisté z NCOZ se zajímali také o dokumentaci z olomoucké krajské správy ŘSD. „Ředitelství silnic a dálnic, správa Olomouc, byla oslovena policií s velmi konkrétními požadavky, ŘSD jí v plné koordinaci a kooperaci vydala požadované dokumenty. Nemám informace o tom, že by byl někdo zadržen či obviněn,“ řekl dnes ČTK mluvčí ŘSD JanRýdl.

Zadávání veřejných zakázek v dopravě řešilo současné vedení kraje také v roce 2021 v souvislosti s informacemi z diáře tehdejšího šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Vedení kraje tehdy kvůli tomu zadalo externí forenzní audit u krajské správy silnic. Nezávislá kontrola zkoumala veřejné zakázky za období 2015 až 2020, kdy v kraji nejprve vládla ČSSD s KSČM a poté vítězné hnutí ANO s ODS a ČSSD. Na podzim 2020 se vlády ujala koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Výsledky auditu krajský úřad nezveřejnil, kvůli kontrole ale tehdy padlo trestní oznámení.

Krajská správa silnic po auditu upravila systém hledání dodavatelů zakázek, častěji zveřejňuje poptávky a oslovuje více firem. Upravila také vnitřní předpisy a řešila střet zájmů u několika zaměstnanců.

Kvůli zásahu policie na krajském úřadě v Olomouci se sejdou zástupci koalice

Kvůli pondělnímu zásahu policistů z NCOZ na olomouckém krajském úřadu se tento týden mimořádně sejdou zástupci koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS, která v kraji od voleb v roce 2020 vládne. ČTK to řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Situaci označil za vážnou. V reakci na zásah detektivů v pondělí večer zasedla i regionální rada ODS, sejde se opět dnes večer, řekl ČTK místopředseda regionálního sdružení ODS a poslanec Martin Major. Situaci „řeší“ i na přerovské radnici, kde NCOZ také zasahovala.

Pozornost policistů se v pondělí soustředila na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. „Musíme učinit některé základní kroky, protože situace je bez ohledu na to, jak to dopadne, špatná,“ řekl ČTK hejtman Suchánek. Podle něj se krajští šéfové koaličních stran, kteří zároveň sedí v krajské radě, musí sejít už tento týden. „Potřebuji se s nimi setkat. Nepočká to až do pondělí, kdy máme naplánovanou řadu regulérních mítinků. Musím je co nejdříve oslovit a domluvit se s nimi na dalším postupu,“ uvedl Suchánek. „Jedna strana je ta faktická, to vyšetřování, které si žije svým vlastním životem a na které my nemáme žádný vliv. A druhá je politická, a to už je na nás,“ podotkl Suchánek.

O případ se zajímá také vedení přerovské radnice, kde je Michal Zácha uvolněným radním, i tady jeho kancelář detektivové v pondělí prohledávali. Primátor Přerova Petr Vrána (ANO) dnes ČTK řekl, že město zatím bližší informace k celé situaci nemá. „Má na starosti oblast školství, kde máme zkušenou vedoucí odboru školství, jeho gesci v případě potřeby řeší kolega náměstek Miloslav Dohnal (ODS). Žádná paralýza u nás na radnici není,“ řekl dnes ČTK primátor s tím, že čeká na další informace.

Informacemi o policejní akci na hejtmanství se v pondělí večer v Olomouci zabývala regionální rada ODS. Zácha je předsedou regionálního sdružení a podle informací ČTK se ucházel o post na kandidátce ODS pro krajské volby v příštím roce. „Nemáme žádné informace navíc, než které zveřejnila média. Už v pondělí pozdě večer jsme zasedli a řekli jsme si, co kdo o situaci ví. Očekávám, že v průběhu dneška se objeví nové informace, na základě kterých rozhodneme o dalším postupu,“ řekl ČTK Major. Podle něj se regionální rada ODS opět sejde dnes večer a vyhodnotí aktuální informace o případu.

Krajský náměstek Michal Zácha, který má v kraji v kompetenci dopravu, sport a volný čas, je zároveň přerovským uvolněným radním, na starosti zde má školství, sport a grantovou politiku, a také předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací v Přerově. ČTK se jej nepodařilo v pondělí kontaktovat, má nedostupný mobil. Policisté mohou podezřelého zadržet na 48 hodin. V této lhůtě se musí buď rozhodnout o propuštění na svobodu, nebo pokud je zahájeno trestní stíhání, musí se v této lhůtě podat návrh na vazbu, je-li k tomu důvod.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v pondělí uvedlo, že se zásah netýká pouze krajského úřadu, policisté podle žalobců zasahovali zejména na území Olomouckého kraje, ale i mimo něj, potvrdil náměstek vrchního žalobce Radek Bartoš. Podle informací ČTK se zásahy mimo kraj mohly týkat podezřelých, kteří mají trvalé bydliště mimo Olomoucký kraj. Detektivové z NCOZ rovněž prováděli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.

Zdroje: