Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

Stáli v čele zločinecké skupiny, teď je ODS vyzývá k pozastavení členství a rezignaci na funkce

Stáli v čele zločinecké skupiny, teď je ODS vyzývá k pozastavení členství a rezignaci na funkce
Michal Zácha (na snímku z prosince 2018) | zdroj: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

K pozastavení členství v ODS a vzdání se všech volených veřejných funkcí vyzvala v úterý olomoucká ODS krajského předsedu strany a hejtmanova náměstka Michala Záchu i člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha, kteří byli v pondělí zadrženi v souvislosti s kauzou nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji.

„V případě, že se tak nestane, podnikne krajské vedení ODS další nezbytné kroky,“ řekl ČTK místopředseda regionálního sdružení ODS v Olomouci a poslanec Martin Major. Pokud dvojice členství sama nepozastaví, může tak učinit i místní organizace ODS.

Policisté obvinili v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji 13 lidí. Většina z nich se trestných činů dopustila ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Dnes byli zadržení u výslechu. Obvinění je výsledkem pondělní razie detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na krajském úřadě, přerovské radnici či na Správě silnic Olomouckého kraje. Mezi zadrženými jsou politici i podnikatelé. Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Mezi zadrženými byl i Zácha, který ve středu odpoledne po propuštění přišel na krajský úřad. Rezignaci podle hejtmana Josefa Suchánka (PIráti a STAN) zatím neoznámil. Major ČTK řekl, že Zácha ani Knobloch s vedením místní ODS nekomunikují. „Předpokládám, že se k tomu (Zácha) postaví zodpovědně a všech funkcí a mandátů se vzdá,“ dodal Major.

Při pondělním zásahu detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle informací ČTK prohledali na krajském úřadě i přerovské radnici Záchovy kanceláře a politika zadrželi. Jeho advokát Filip Seifert prostřednictvím SMS vzkázal, že Zácha už není zadržen. „Klient poskytl policii veškerou vyžádanou součinnost a předal veškeré požadované materiály, v termínu požadovaném policii vypověděl a není zadržen,“ uvedl. Kvůli kauze se podle krajského radního za Piráty Martina Šmídy ve středu sejdou zástupci koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS, která v kraji od voleb v roce 2020 vládne. Piráti žádají Záchovu rezignaci.

V Olomouckém kraji podle detektivů poslední dva roky fungovala zločinecká skupina, která se snažila ovládnout silniční zakázky. Informoval o tom server Deník N na základě prostudování dokumentu, kterým dnes policie sdělila 13 lidem obvinění. Na vrcholu pomyslné pyramidy podle vyšetřovatelů stáli Zácha s Knoblochem. Vedoucí trojici doplňoval tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík, uvádí dokument. Podle NCOZ tito obvinění vytvořili „společenství osob s vnitřní hierarchicky uspořádanou organizační strukturou“.

Ve skupině fungovalo více než deset lidí včetně současného i bývalého šéfa Správy silnic Olomouckého kraje, která spadá pod Záchu. Skupina pak podle kriminalistů jednala „s cílem získávat finanční prospěch ze soutěžených a realizovaných veřejných zakázek v oboru dopravních staveb na úkor veřejných zadavatelů“, napsal Deník N.

Zdroje: