Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Sbohem Moskvo. Zeman jako lingvista a zachránce ukrajinského zajatce

Sbohem Moskvo. Zeman jako lingvista a zachránce ukrajinského zajatce
Miloš Zeman v Rusku | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman se rozloučil s Moskvou. Na rozloučenou promluvil o významném diplomatickém gestu a podpořil ruský projekt kritizovaný v Evropské unii.

Zeman završil návštěvu Moskvy a odletěl do Jekatěrinburgu, poslední zastávce na jeho pětidenní návštěvě Ruska. Před odletem Zeman poskytl rozhovor českým novinářům, včetně zpravodaje Tiscali.cz.

Prezident se v úvodním slově znovu vrátil k nepříjemné situaci s článkem o sovětské okupaci v srpnu 1968 na serveru televizního kanálu ruského ministerstva obrany Zvezda, který pražské jaro nazval Západem iniciovaným převratem a vpád vojsk přátelskou pomocí v nouzi.

"Nejenom, že se od něj ruské orgány ústy ministerského předsedy distancovaly, ale tento článek byl okamžitě smazán, autor článku vyhozen, šéfredaktor dostal důtku, ale co je nejkrásnější, a to mi říkal Jirka Ovčáček, den nato se na témže webu objevil článek, který vychvaluje pražské jaro 1968. Doufám, že prominete, když řeknu, že novináři, v tomto případě ruští novináři, plně odpovídají charakteru prostitutek, i když se jim u nás říká presstitutky," uvedl Zeman.

Dále uvedl jednu podrobnost rozhovoru s Vladimirem Putinem, o které novináři nevěděli. Hrad se zasazuje o propuštění ukrajinského historika Igora Kozlovského, který byl v Doněcku kontrolovaném proruskými separatisty obviněn ze špionáže a odsouzen na dva roky vězení.

"Já jsem asi před půl rokem napsal dopis panu Zacharčenkovi z Doněcké republiky a žádal jsem ho z humanitárních důvodů o propuštění Kozlovského z vězení. Konstatuji, že jsem nedostal odpověď, což je drzost a nezdvořilost, takže příště se o Doněcké republice budu vyjadřovat krajně pohrdavě. Požádal jsem prezidenta Putina, aby prostřednictvím pana Surkova, což je takový styčný důstojník mezi Ruskem a Doněckou republikou, aby zasáhl ve prospěch pana Kozlovského," sdělil český prezident. 

Smutný Gorbačov

Poté přišla na řadu zhruba patnáctiminutová tisková konference s novináři. První otázka se netradičně netýkala situace na české politické scéně, ale Zemanovo setkání s posledním sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem.

"Vyměnili jsme si názory na situaci ve světové politice a pozici Ruska v této světové politice. Víte, že Michail Gorbačov podpořil anexi Krymu, to je vám, doufám, známo, a že se zlepšily i vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem. Věnoval mi i svoji knihu jejíž titulem je Zůstávám optimistou, což vypovídá o mnohém. Protože on prošel v životě mnohými zklamáními. Upozornil mě, že největším zklamáním je právě to, že se obnovuje studená válka," popsal setkání Zeman.

Reportérka televize Prima se zajímala, jaké budou další Zemanovy kroky a kdy bude jmenován Andrej Babiš premiérem. Jak prezident uvedl, s šéfem ANO se setká 28. listopadu, aby vyslechl představu budoucího ministerského předsedy o složení vládního týmu.

"Zatím orientačně předpokládám, že bych Andreje Babiše jmenoval 6. prosince premiérem a kolem 15. prosince jmenoval jeho vládu. Přičemž v intervalu mezi 6. a 15. prosincem bych se jako obvykle sešel s kandidáty na jednotlivé ministry. Jsem opravdu zvědav - aniž bych je chtěl zkoušet - zda tito kandidáti budou rozumět svému rezortu. Když Andrej Babiš říká, že to mají být odborníci. Přál bych si, aby měl pravdu," rýpl si prezident.

profimedia-0355939781 Zeman a premiér Medveděv | zdroj: Profimedia

Došlo také na prezidentskou kampaň, která se v Rusku pomalu rozbíhá a stále není jasné, zda-li bude Vladimir Putin počtvrté kandidovat.

"Poznamenal jsem svým bonmotem, že si nejsem jist, zda prezident Putin bude v březnu příštího roku zvolen 70 nebo 80 procenty. To bylo jediné, co se týkalo, a byl to bonmot, prezidentské kampaně. O české prezidentské kampani jsme nemluvili vůbec. Ale zato jsme věnovali velmi podstatnou část našeho rozhovoru tématu, které novináře asi příliš nezajímá, ale zajímá lidi, kteří se zabývají naší spoluprací. Ekonomickou spoluprací," opáčil Zeman, který v lednu bude obhajovat mandát hlavy českého státu.

Plynovod a ruská okupace

Miloš Zeman se na žádost novinářů vyjádřil ke kritice čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, že se prezident kvůli dlouhodobému užívání návykových látek změnil a přišel o zábrany.

"Kromě návykových látek, které Karel Schwarzenberg na rozdíl ode mě neužívá, mluvil také o tom, že je nesprávné, abych vyzval novináře, aby se naučili rusky, a že je dokonce nesprávné, že hovoříme bez tlumočníků. No, já bez tlumočníků hovořím ať už v ruštině, nebo v angličtině; a v New Yorku nebo ve Štrasburku mně to nikdo nevyčítal. Proč by mně to měl vyčítat tady. Uvědomte si, prosím, že to znamená zkrácení nebo naopak prodloužení efektivity našeho jednání na dvojnásobek. Právě proto, že nepotřebujete ty tlumočníky," řekl Zeman.

Padl také dotaz na to, jak první dáma Ivana Zemanová trávila čas v Moskvě. Podle prezidentových slov měla zvláštní program. Byla se podívat na Diamantový fond Ruské federace ve zbrojnici moskevského Kremlu a také třeba na Arbatu.

Zpravodaj Tiscali.cz se dotkl citlivého tématu, který je dlouhodobě předmětem sporu uvnitř Evropské unie i sousedních států - výstavby plynovodu Nord Stream 2, který má přímo dodávat plyn z Ruska. Proti plynovodu vystupuje Polsko a Ukrajina, neboť přijdou o pozici tranzitních států a posílí se vliv Ruska na evropském energetickém trhu. Nord Stream 2 proto vyvolává kontroverze.

"V Polsku ano, u nás ne. Jsem rád, že vás mohu informovat, že i po konzultaci s ministrem průmyslu a obchodu jsem vyjádřil plnou podporu České republiky plynovodu Nord Stream 2, protože by to pro Českou republiku znamenalo ekonomický přínos v přibližné výši 1 miliardy eur. Takže já chápu, že když Polsko už trošku utrpělo tím, že se díky sporům o tranzitní poplatky – a ten původní plynovod vedl přes Baltické moře, a ne přes polské území, a jak víte, Baltické moře je velmi tolerantní, protože tranzitní poplatky nevybírá – tak z toho vyplývá, že lze pochopit odpor Polska vůči tomuto produktu. Ale znovu vám opakuji, že podobně jako Gerhard Schröder i já vřele podporuji tento projekt z důvodů, které jsem právě uvedl a jsem rád, že mě ministr obchodu a průmyslu v tomto podporuje," vysvětlil český prezident.

Na závěr se Miloš Zeman ohradil proti vůči kritice, že se podbízí Rusku a še svou vstřícností může způsobit okupaci Česka ruskou armádou.

"Vpád Putinových vojáků by musel znamenat, že se k nám budou probíjet přes Ukrajinu a přes Slovensko. Já mám v plánu za čtrnáct dní návštěvu Slovenska, tak to musím sdělit Andreji Kiskovi, aby se dokázal včas připravit," uvedl český prezident.

Autorem textu je zahraniční zpravodaj Tiscali.cz.

Zdroje:
Vlastní