Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Praha, místo, kde se podobám ruské přítomnosti diví i novináři z Ukrajiny

Praha, místo, kde se podobám ruské přítomnosti diví i novináři z Ukrajiny
Areál nese název Ruský dům | zdroj: Hlídací Pes

Štáb ukrajinské televize prochází pražskou Bubenčí a nestačí se divit: "V tomhle domě formálně sídlí dvacet soukromých firem?" nevěří Kateryna Fedorčenková, redaktorka ukrajinské televize 1+1, při procházce ulicí Na Zátorce, kde hned pět historických budov patří Ruské federaci, napsala Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes. 

Minimálně dva z těchto domů ovšem diplomatickým účelům neslouží, jsou pronajímány soukromým firmám.

Štáb největší soukromé ukrajinské televize přijel do Prahy natáčet reportáž k tématu, na nějž upozornil HlídacíPes.org: diplomatický problém na lince Praha – Moskva a nejasnosti v majetku Ruské federace v Česku.

"Ty firmy patří Zdeňku Zbytkovi, tomu Zbytkovi, o kterém se mluví ve filmu Čeští přátelé Kremlu?" neskrývá dále svůj údiv reportérka Fedorčenková.

Je to skutečně tak. Některé firmy sídlící v původně diplomatických budovách jsou buďto přímo vlastněné nebo napojené právě na bývalého důstojníka Československé lidové armády a prorusky orientovaného přítele současného prezidenta Miloše Zemana.

Komerční využívání diplomatické půdy je také jedním z důvodů, proč se o majetky Ruské federace u nás začala blíže zajímat česká diplomacie.

Jak již dříve upozornil HlídacíPes.org, Diplomatický servis (příspěvková organizace Ministerstva zahraničí) žádá po Rusku nápravu zejména v případě staveb stojících na pozemcích českého státu, které nebyly dosud zkolaudované nebo které byly navzdory majetkovému podílu českého státu prodány do soukromých rukou.

Právě informace o diplomatických jednáních mezi Prahou a Moskvou ukrajinskou televizi zaujala. "Bohužel v poslední době se Ukrajiny týkají ruská témata. Zejména to, co dělají ruští diplomaté v jiných zemích světa," vysvětlila reportérka Fedorčenková, proč ji téma zaujalo do té míry, že o něm přijela natáčet. "A také jejich vztahy, a s kým je rozvíjejí, protože nakonec to může mít vliv na politiku ve vztahu k našemu státu."

Do Česka přijel ukrajinský štáb shodou okolností v týdnu, kdy český prezident Miloš Zeman rozlítil Ukrajinu svým prohlášením v Radě Evropy.

Řekl, že anexe Krymu je "hotová záležitost" a Ukrajina se má dohodnout s Ruskem na kompenzaci za jeho zábor. Kyjev proti Zemanovým výrokům oficiálně protestoval a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman nepřímo označil Zemana za duševně chorého.

Reportáž o malé Moskvě v luxusní pražské čtvrti Bubeneč a o narovnání majetkových vztahů mezi Českem a Ruskem se bude na Ukrajině vysílat v průběhu tohoto týdne v hlavní zpravodajské relaci televize 1+1.

Napsala Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: