Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Zemanovi nasloucháme, ale za Krym nezaplatíme, zní z Moskvy

Zemanovi nasloucháme, ale za Krym nezaplatíme, zní z Moskvy
Stavba mostu přes Kerčský průliv. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Rusko za Krym nezaplatí. V Moskvě odmítli návrh českého prezidenta Miloše Zemana na kompenzaci Ukrajině za anexi Krymu. "Handlovat nyní o Krym by nebylo správné," uvedl v rozhovoru pro Tiscali.cz Irek Zinnurov, člen výboru ruské Státní dumy pro vztahy se zeměmi Společenství nezávislých států.

Český prezident Miloš Zeman v úterním vystoupení před Parlamentním shromážděním Rady Evropy navrhl originálním způsobem vyřešit ruskou anexi ukrajinského Krymu. Za anektovaný poloostrov by podle něj měla Moskva zaplatit Kyjevu nebo mu dát energetické suroviny. Tím by se problém vyřešil jednou pro vždy, soudí Zeman.

V Moskvě jeho návrh odměnili vlažným potleskem. Zeman sice potěšil Rusko, že fakticky uznal anexi Krymu, navrhovaná kompenzace však ruským politikům není po chuti.

Server Tiscali.cz se zeptal Ireka Zinnurova, člena ruské Státní dumy pro vztahy se zeměmi Společenství nezávislých států (SNS), euroasijskou integraci a kontakt s krajany, co si myslí o Zemanovu výroku.

  • Jak vnímáte výrok českého prezidenta Zemana, v němž navrhl Rusku odkoupit Krym od Ukrajiny?

Myslím si, že Zemanem navrhované řešení otázky Krymu je nepřijatelné pro Moskvu i Kyjev. Ukrajina na sto procent nebude prodávat své bývalé území, které se na základě vůle lidu připojilo k Rusku. Pokud by Rusko přistoupilo na návrh, tak by to znamenalo, že souhlasíme s tím, co tvrdí v Evropě - že došlo k anexi.

My si stojíme ale za tím, že o osudu Krymu rozhodli Krymčané v referendu. Handlovat nyní o Krym by nebylo správné.

  • Český prezident rovněž prohlásil, že Evropa a Rusko musí zahájit dialog, nikoliv se navzájem izolovat. Co si o tom myslíte?

Dialog je nutný. Je třeba využít jeho různé formy. Avšak, to se týká i odpovědi na první otázku, jedná se o čistě soukromý názor pana Zemana. Sám to zdůraznil v projevu před Parlamentním shromážděním Rady Evropy.

S těmito názory, zřejmě, souhlasí mnozí lidé v Evropě, Zeman pouze našel odvahu to znovu zopakovat. Protože on se snaží najít řešení konfliktu mezi Ruskem a Evropou. Možná dokonce spíš mezi Ruskem a Amerikou.

  • Může být Miloš Zeman prostředníkem mezi Evropou a Ruskem, který nás pomůže sblíží?

Ano, nevylučuji to. V Rusku Zemanovi naslouchají, je ve svých pozicích konstantní. Proto si myslím, že by sblížení Evropy a Ruska mohl pomoci.

Ohledně sblížení Ruska a Ukrajiny si to nemyslím. My bychom to uvítali, ale Kyjev by byl kategoricky proti. Jakékoliv pokusy o sblížení Ruska a Ukrajiny byly odmítnuty. Podobně jako jakékoliv návrhy na sblížení Ruska a Evropy, za který považuji i Zemanovu nabídku, budou jednoznačně odmítnuty Ukrajinou.

Zdroje:
Vlastní