Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Růžová došla, všechno se vyplácalo na film Barbie

Růžová došla, všechno se vyplácalo na film Barbie
Barbie je růžová, kam až oko dohlédne | zdroj: Profimedia

Připravovaný film americké režisérky Grety Gerwigové o Barbie spotřeboval při stavbě kulis tolik růžové barvy, že vyčerpal celosvětové zásoby svého dodavatele. Svou roli ale při tom sehrála i pandemie a počasí.

Scénografka Sarah Greenwoodová v rozhovoru s časopisem Architectural Digest řekla, že při stavbě utopického světa Barbielandu, který obývají oblíbené dětské panenky, a Barbiina domu v životní velikosti „došla růžová“.

Greenwoodová, která má šest nominací na Oscara, v rozhovoru uvedla, že film způsobil mezinárodní nedostatek růžové barvy. „Na světě došla růžová,“ řekla časopisu. Barbieland je ve filmu téměř celý vyveden v zářivě růžové barvě, od domů pro panenky až po silnice a sloupy veřejného osvětlení.

Některá média toto tvrzení zopakovala bez upřesnění. Lauren Proudová, viceprezidentka oddělení globálního marketingu ve společnosti Rosco, jejíž barvy byly ve filmu použity, ale sdělila deníku Los Angeles Times další souvislosti.

Ve filmu „bylo použito tolik barvy, kolik jsme měli k dispozici“, potvrdila Proudová. Dodala ale, že natáčení snímku se časově shodovalo s širšími problémy globálního dodavatelského řetězce během pandemie covidu-19 a také s extrémním počasím v Texasu na začátku roku 2021, které ovlivnilo dostupnost důležitých materiálů používaných k výrobě barvy.

„Byl toho nedostatek a pak jsme jim dali všechno, co jsme mohli - nevím, jestli si mohou nárokovat zásluhy,“ řekla, ale připustila, že si od nich tvůrci filmu opravdu vzali všechny barvy.

Gerwigová uvedla, že jasně růžový odstín byl důležitý pro zachování „dětské“ estetiky filmu. Design Barbielandu byl podle ní inspirován Kaufmannovým pouštním domem, který stojí v kalifornském Palm Springs, obrazy Waynea Thiebauda, či filmy Pee-Weeho velké dobrodružství a Američan v Paříži.

„Chtěla jsem, aby růžová byla velmi světlá a všeho bylo až příliš,“ řekla Gerwigová a dodala, že nechtěla „zapomenout na to, kvůli čemu jsem Barbie milovala, když jsem byla malá holka“.

Scénografové zajistili právě tolik barev, aby mohla pokračovat produkce filmu, který se z větší části natáčel ve studiu Warner Bros v Británii.

Ve filmu Barbie, v němž se v titulní roli představí Margot Robbieová a Ryan Gosling jako panenčin nápadník Ken, dále hrají Will Ferrell, Simu Liu, Dua Lipa, Helen Mirrenová, Michael Cera a Ncuti Gatwa. Film jde do kin 21. července po celém světě.

Zdroje: