Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Barbie v nové uniformě má zvěčnit historickou změnu předpisů

Barbie v nové uniformě má zvěčnit historickou změnu předpisů
Barbie v uniformě strojvedoucích moskevského metra | zdroj: Profimedia

Od Nového roku smějí ženy v Rusku zastávat povolání, která pro ně byla dříve tabu. Jednu takovou historickou změnu dokumentuje i panenka Barbie.

Dvanáct žen minulou neděli vyjelo jako strojvedoucí na jednu z dvanácti linek moskevského metra. Stalo se tak poté, co se změnily ruské předpisy, které vylučovaly ženy z některých povolání. Nová vyhláška, která vstoupila v platnost od Nového roku, ponechala mužům vyhrazenu přibližně stovku z původně 456 profesí, například v hornictví a hutnictví.

Moskevské metro zvěčnilo historický okamžik v podobě nástupu prvního tuctu žen do kabin strojvedoucích v soupravách podzemky i zvláštní edicí panenky Barbie. Plastová panenka v nové uniformě ženských strojvedoucích je k dostání v oficiálních obchodech moskevské podzemky se suvenýry. Zabalena je v krabici s heslem "Můžeš být čímkoliv chceš".

Pokud jde o strojvedoucí, úřady nejprve tvrdily, že dlouhodobá práce v podzemí může škodit zdraví žen. Ale to nijak nebránilo zaměstnání tisíců žen v moskevském metru, kde pracují jako uklízečky, pokladní či mají na starosti dohled nad eskalátory. Změnu postoje k ženám jako strojvedoucím dopravní podnik vysvětlil tím, že díky automatizaci již není řízení vlaků spojeno s těžkou fyzickou dřinou.

Stejně jako nové strojvedoucí má i nová Barbie privilegium vybrat si, zda si obleče sukni, anebo kalhoty. Nové uniformy nechal dopravní podnik ušít "se zřetelem na přání zaměstnankyň, zkušenosti mužských strojvedoucích a názor ženských uchazeček o toto povolání".

Předpisy nově Ruskám dovolují zastávat i další povolání, dříve považovaná za "nebezpečná". Například se již mohou stát řidičkami dálkových kamionů, spravovat auta v servisech či vyrábět dechové hudební nástroje. Dosud ale nebylo oznámeno, zda se objeví panenky Barbie ztvárňující ženy i v těchto profesích, dodal internetový magazín Calvert Journal.

profimedia-0581031075 Dvanáct nových strojvedoucích moskevského metra | zdroj: Profimedia

Zdroje: