Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Opravy sanatoria v Jevíčku finišují

Opravy sanatoria v Jevíčku finišují
zdroj: Tisková zpráva

Jevíčko je malé městečko v samém srdci Malé Hané. Zdejší plicní sanatorium si vybudovalo celoevropské renomé za První republiky, v roce 1929 ho dokonce osobně navštívil prezident Masaryk. I dnes patří sanatorium k vyhledávaným léčebným a rehabilitačním zařízením, do jehož modernizace Pardubický kraj investoval již 170 miliónů korun.

Svou roli samozřejmě sehrálo i to, že je jevíčské sanatorium historicky ceněným památkovým objektem s potenciálem turistické destinace. Léčebný komplex budov, obklopený klidným lázeňským parkem, byl postaven v pozdně secesním stylu v letech 1913 až 1926. Jeho exteriéry i interiéry bohatě zdobí atypické dřevěné konstrukce, včetně unikátních dřevěných leháren. Nemovitou kulturní památkou byly budovy sanatoria prohlášeny v roce 2016. O rok později byla zahájena modernizace a díky nově nabyté památkové ochraně se podařilo všechny historicky cenné prvky citlivě obnovit či zachovat.

Rozsáhlý léčebný komplex musel být opravován po etapách a za plného provozu, což pro zainteresované firmy představovalo nejednoduchý úkol. Po pěti letech se však finišuje, zrekonstruované jsou již všechny historické lehárny. Bývalý dětský pavilón se proměnil na pavilón plicní rehabilitace. Pavilón S byl nejdříve zateplen, potom v něm proběhly i úpravy interiéru a v letošním roce došlo i na výměnu střešní krytiny.

IMG_2528 zdroj: Tisková zpráva

Ani průběh posledně jmenované stavební akce se neobešel bez komplikací, přeci jenom se jednalo o členitou střechu o rozloze 1500 m2. Pokládka krytiny kolem špičatých vikýřů, zaoblených volských ok, ale také celá řada klempířských prvků vyžadovala velkou řemeslnou zručnost. Výběr vhodné střešní krytiny podléhal také schválení Národního památkového úřadu. Všem těmto náročným požadavkům vyhověl model keramické tašky Opál, z portfolia značky BMI BRAMAC. Jedná se o model, pro který se vžil lidový název bobrovka, neboť jeho tvar připomíná bobří ocas. Značka BMI BRAMAC využívá velmi kvalitní evropská naleziště jílovitých půd, nacházející se v Německu. “Tato taška má díky tomu velmi tvrdý a rovnoměrně probarvený keramický střep, který při řezání nebo vrtání nepraská. To je obrovskou výhodou právě při pokládce členitějších typů střech, kdy se tašky musí častěji formátovat,“ říká za dodavatelskou firmu Stavby Toman z Letovic u Meziříčka její majitel Zdeněk Toman.

20230106_112545 zdroj: Tisková zpráva

Také pokrývači pracovali pod drobnohledem památkářů, kteří bohužel nepovolili instalaci protisněhových háků, ani jakékoliv plastové prostupy. Krovy se naštěstí měnily jen částečně, ale krytina se musela pokládat na celoplošné bednění. Realizace probíhala za plného provozu sanatoria a bez lešení, proto se protáhla na celé čtyři měsíce.

Práce na jednotlivých léčebných pavilónech jsou téměř u konce, tím ale ruch v areálu jevíčského sanatoria neustane. Už nyní připravuje Pardubický kraj obnovu parku kolem léčebného ústavu. Ten v minulosti sloužíval k rekonvalescenci pacientů s tuberkulózou. Dnes se ústav věnuje lidem s pneumologickými onemocněními a s pohybovými obtížemi a park by měl sloužit nejen pacientům a jejich rodinným příslušníkům, ale také všem návštěvníkům, které sem kouzlo prvorepublikové léčebny přitáhne.

Sanatorka volskā oka zdroj: Tisková zpráva

Zdroje:
Inzerce