Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Jane Goodallová má svou Barbie – samozřejmě recyklovanou a s opičákem

Jane Goodallová má svou Barbie – samozřejmě recyklovanou a s opičákem
Jane Goodallová se „svou“ panenkou Barbie | zdroj: Profimedia

Slavné britské primatoložce Jane Goodallové se v jejích 88 letech splnilo dlouholeté tajné přání: Má svou panenku Barbie, která by se mohla stát inspirací pro holčičky. Mattel panenku vydává u příležitosti dnešního Světového dne šimpanzů.

Goodallová je jednou z nejznámějších ochránkyň přírody, a proto nepřekvapí, že panenka s její podobou se nejméně ze tří čtvrtin vyrábí z recyklovaného plastu.

Panenka má na sobě khaki košili a šortky, v ruce drží zápisník, na krku má dalekohled a po jejím boku je figurka Davida Greybearda - prvního šimpanze, který etoložce začal důvěřovat při jejím výzkumu v Národním parku Gombe v dnešní Tanzanii.

„Chtěla jsem mít svou panenku ještě předtím, než se tento nápad objevil. Viděla jsem malé holčičky, jak si hrají s panenkami Barbie. Na začátku byly všechny hodně holčičí a já si říkala, že by děvčátka měla mít na výběr,“ řekla Goodallová agentuře Reuters.

„Mattel postupem času rozšířil sortiment panenek a má tam všelijaké astronauty, lékaře a podobně. Spousta dětí se o mně učí ve škole, takže budou nadšené, že mají mou panenku Barbie,“ podotkla bioložka.

Zásadní objevy přišly poté, co opičák David Greybeard překonal strach

Goodallová zahájila svůj výzkum ve východní Africe v roce 1960 a učinila objevy, které nabouraly tehdejší vědecké poznatky o šimpanzích. Zjistila například, že šimpanzi nejsou vegetariáni, ale loví a pojídají i menší zvířata. Vypozorovala také schopnost šimpanzů vyrobit a užívat jednoduché nástroje, což se do té doby přisuzovalo pouze člověku. Podrobně také popsala chování šimpanzů a jejich vzájemné interakce - včetně toho, že se někdy chovají krutě i k sobě navzájem, zároveň ale dokážou projevit i soucit.

„Když jsem přijela do Gombe, bylo to nádherné, splnil se mi sen,“ vzpomíná Goodallová. „Ale šimpanzi přede mnou čtyři měsíce prchali. Takže i když tam byla nádherná příroda, nemohla jsem si ji užít, dokud se David Greybeard nepřestal bát a nepomohl ostatním, aby se strachu zbavili i oni.“

Společnost Mattel uvedla, že bude také spolupracovat s Institutem Jane Goodallové a jejím ekologickým programem Roots & Shoots, aby se děti lépe seznámily se svým vlivem na životní prostředí.

Goodallová říká, že stojíme na začátku velmi dlouhého a velmi temného tunelu, na jehož konci je malá zářící hvězda. Hvězda k nám ale sama nepřijde, naše naděje tkví v akci. Za překážky mezi námi a onou hvězdou označuje slavná bioložka změnu klimatu, ztrátu biodiverzity, chudobu, neudržitelný životní styl, znečištění a podobně.

profimedia-0706990097 Jane Goodallová má svou panenku Barbie - a nesmí chybět ani opičák David Greybeard | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Profimedia, CNN, Vlastní