Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Ruský útok na Ukrajinu - den čtvrtý

Aktualizováno: Ruský útok na Ukrajinu - den čtvrtý
U Kyjeva explodovalo skladiště ropy | zdroj: Profimedia

Charkov, v jehož ulicích se v neděli ráno pohybovaly ruské jednotky, je podle místních úřadů opět plně pod ukrajinskou kontrolou. Ukrajinci také dál úspěšně brání Kyjev, kontrola metropole zůstává v rukou ukrajinské armády. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti, Západ to označil za nebezpečnou eskalaci konfliktu. Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany v Rusku a Bělorusku, aby se vrátili zpět do Česka.

21:30 Švýcarsko nejspíš bude následovat EU a zmrazí účty představitelům Ruska a firmám, na něž se vztahují sankce, řekl prezident Ignazio Cassis. Rozhodnutí by mohlo padnout už v pondělí na zasedání Spolkové rady, která má ve Švýcarsku funkci celostátní vlády. Švýcarsko lavírovalo mezi tradiční neutralitou a solidaritou se Západem. Dosud se odhodlalo pouze k tomu, že nařídilo finančním institucím, aby s osobami a firmami, které figurují na sankčních seznamech, neuzavíraly nové obchody.

21:16 Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) zatím nevyřadí Rusko z kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru. Do budoucna ale tento krok nevyloučila, pokud se v brzké době výrazně nezlepší situace na Ukrajině. Prozatím FIFA přijala několik opatření v souladu s doporučením Mezinárodního olympijského výboru. Až do odvolání zakázala v Rusku mezinárodní fotbalové zápasy, národní tým smí hrát jen pod zkratkou Ruské fotbalové federace RFU, k domácím utkáním může nastoupit jen na neutrální půdě a bez diváků, navíc nemůže používat vlajku a hymnu.

20:44 Vitalij Kličko, starosta Kyjeva a bývalý mistr světa v boxu v těžké váze, označil hlavní město Ukrajiny za obklíčené. Evakuace civilistů podle něj nebude možná, protože všechny cesty jsou zablokovány. "Jsme na hranici humanitární katastrofy," řekl agentuře AP.

20:31 Ženy a děti na hraničních přechodech Ukrajiny se státy EU čekají až desítky hodin v mrazech a bez přístřeší. Mnohé rodiny to od odchodu z nebezpečných oblastí odrazuje nebo si jej nemohou dovolit. Podle polské pohraniční stráže jen polskou hranici za dnešek do 15:00 překročilo na 57 000 uprchlíků z Ukrajiny. Od začátku invaze tak počet uprchlíků do Polska překročil 213 000. Z údajů slovenské policie vyplývá, že za 24 hodin do dnešního rána vstoupilo na Slovensko z Ukrajiny 12 435 osob, tedy o asi pětinu více než předchozí den.

20:11 Ruské ministerstvo obrany v neděli poprvé přiznalo, že na Ukrajině padli ruští vojáci. Tvrdí ale, že ruské ztráty jsou mnohem nižší než ukrajinské – aniž by úřad údaje specifikoval.

19:48 Podle většiny lidí hrozí, že Rusko po Ukrajině napadne i další státy. Obávají se, že nynější konflikt ohrožuje bezpečnost východoevropských zemí, Visegrádské skupiny, ale i Česka, vyplývá z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Vážnější obavy z možného rozšíření konfliktu mimo Ukrajinu mají ženy a starší lidé.

19:26 Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, ponechá v pondělí své pobočky uzavřené. Zastavené zůstanou rovněž karetní transakce a internetové bankovnictví. Důvodem je podle banky výrazný odliv vkladů klientů kvůli konfliktu na Ukrajině. Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Následně v pátek ve 14:00 banka pobočky uzavřela, u některých sledovali situaci na žádost personálu policisté a strážníci.

18:50 Český zbrojařský průmysl je připraven maximálně navýšit a využít své kapacity, aby pomohl dosáhnout české armádě co nejvyšší bojové připravenosti. Je také připraven pomoci svými dodávkami Ukrajině. Po dnešním zasedání zástupců zbrojních firem s ministryní Janou Černochovou (ODS) to řekl předseda Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR a předseda dozorčí rady České zbrojovky Lubomír Kovařík. České firmy podle něj již materiál na Ukrajinu dodávají.

18:45 Evropskou cenu Karla IV., která je nejvyšším vyznamenáním sudetských Němců, letos získá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Oznámil to Bernd Posselt, který je nejvyšším politickým představitelem sudetských Němců. Posselt v prohlášení uvedl, že výběr Zelenského je protestem proti ruskému útoku na Ukrajinu, za který je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. „Protestujeme tak proti Putinovu útoku na srdce a duši Evropy a vyjadřujeme solidaritu se statečným ukrajinským lidem,“ uvedl Posselt o důvodech výběru Zelenského. Posselt dodal, že Zelenskyj se díky své statečnosti a chování stal jedním z nejvýznamnějších Evropanů současnosti.

18:34 V Praze dnes vznikly první dva informační kiosky pro obyvatele Ukrajiny, kteří utekli ze své země před ruskou agresí. Jeden je umístěný na hlavním nádraží, druhý na autobusovém nádraží na Florenci. Příští týden začne fungovat také asistenční centrum v městské knihovně, které bude uprchlíkům poskytovat komplexní služby.

17:52 Evropská unie zmrazí aktiva ruské centrální banky, vykáže ruské banky z mezinárodního platebního systému SWIFT, uzavře nebe pro jakékoliv ruské letadlo a zablokuje propagandistický web Sputnik a televizi Russia Today. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová. Sankce zamíří i na Bělorusko jako režim „kolaborující“ na ruské agresi vůči Ukrajině. Evropský blok bude také vůbec poprvé společně financovat dodávky zbraní mimounijní zemi, kterou je Ukrajina.

17:48 Německo doporučilo svým občanům necestovat do Ruska a varovalo před cestami do jihoruských oblastí u hranic s Ukrajinou, kam ruská armáda podnikla invazi. Návštěvu Ruska nedoporučují ani Švédsko s Estonskem.

17:41 Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na brífinku po jednání krizového štábu MZV vyzval české občany v Rusku a Bělorusku, aby se vzhledem k aktuální situaci vrátili zpět do Česka. Zároveň uvedl, že Česko je v součinnosti s USA a Velkou Británií připraveno uvalit na Rusko další finanční a hospodářské sankce.

17:39 Největší letadlo světa Antonov An-225 Mrija bylo při ruské invazi poškozeno. Tři dny od vypuknutí bojů o letiště Hostomel u Kyjeva to potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Zatím ale není jasné, zda i nenávratně zničeno.

17:03 Demonstrace v Praze na podporu Ukrajiny se podle policie zúčastnilo zhruba 80 tisíc lidí. Policisté nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku.

16:58 Ukrajinští a ruští vyjednávači se setkají bez předběžných podmínek na bělorusko-ukrajinských hranicích u řeky Pripjať, oznámila kancelář ukrajinského prezidenta na sociální síti. Na tomto jednání se telefonicky domluvili prezident Volodymyr Zelenskyj a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. „Alexandr Lukašenko vzal na sebe odpovědnost za to, že během příjezdu, jednání a návratu ukrajinské delegace zůstanou na zemi všechna letadla, vrtulníky a rakety rozmístěné na běloruském území,“ uvedla prezidentská kancelář.

16:55 Ruské úřady zadržely v neděli do 16:00 SEČ ve 45 městech nejméně 1173 lidí, kteří demonstrovali proti válce na Ukrajině. Informoval o tom nezávislý ruský web OVD-Info, jenž je zaměřen na lidská práva a boj proti politické perzekuci.

16:49 Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na tiskové konferenci podotkl, že nová hrozba ze strany Putina může být snahou „zvýšit sázky“ před nadcházejícím jednáním mezi zástupci Ukrajiny a Ruska na bělorusko-ukrajinských hranicích. Šéf ukrajinské diplomacie dodal, že ani hrozba jaderné války Ukrajinu nezlomí.

16:06 Za nebezpečnou rétoriku a nezodpovědné chování označil šéf NATO Jens Stoltenberg rozkaz prezidenta Vladimira Putina uvést do stavu pohotovosti ruské jaderné síly. Ukrajina od Severoatlantické aliance zároveň dostane další podporu, zejména v protivzdušné a protitankové obraně, řekl Stoltenberg v rozhovoru se stanicí CNN.

16:01 Do zemí Evropské unie již z Ukrajiny od začátku ruské invaze zamířilo 300 tisíc uprchlíků, řekla novinářům eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová, podle níž se evropský blok musí připravit na miliony lidí prchajících před válkou. „Jsem hrdá na to, jak evropští občané na hranicích předvádějí konkrétní solidaritu s Ukrajinci prchajícími před touto hroznou agresivní válkou,“ prohlásila.

15:59Ukrajina nebude kapitulovat a nevzdá se ani centimetru svého území,“ prohlásil rezolutně před blížícím se vyjednáváním s Ruskem ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Toto je válka mezi prezidentem Putinem a Ukrajinou. Jsme odhodláni Rusko porazit, stejně jako jsme porazili předchozí monstrum v Evropě před 80 lety,“ dodal.

15:36 Odpojení jen některých ruských bank od mezibankovního systému SWIFT je ve stylu "chytrá horákyně", kdy si Západ zřejmě stále nechává nějakou možnost s Ruskem obchodovat, řekl ČTK místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Až odpojení všech ruských bank od systému SWIFT podle něj zcela znemožní obchod s Ruskem.

15:29 Rozkaz prezidenta Vladimira Putina uvést do pohotovosti ruské jaderné síly je nepřijatelnou eskalací stávající války na Ukrajině, řekla americké stanici CBS velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalaci této války způsobem, který je zcela nepřijatelný a my musíme dál co nejrazantněji mařit jeho kroky,“ uvedla.

15:00 Japonsko se přidá k USA a zemím Evropské unie ve vyloučení některých ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT, oznámil dnes podle japonské tiskové agentury Kjódó japonský premiér Fumio Kišida. Japonsko navíc vedle již dříve oznámených sankcí zmrazí kvůli ruské invazi na Ukrajinu majetek ruského prezidenta Vladimira Putina a dalších vládních představitelů

14:59 „Všechny oběti na Ukrajině jsou odpovědností Vladimira Putina. Pokud se Putin snažil nás rozdělit, tak to se mu to nepodařilo. Jsme odhodlaní bránit naše země a samozřejmě pomáhat Ukrajině. Je třeba dělat další kroky například prostřednictvím sankcí, abychom donutili prezidenta Putina usednout za jednací stůl, aby zastavil boje a aby byl nastolen mír,“ prohlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová před novináři na slovensko-ukrajinském hraničním přechodu Ubľa/Malyj Bereznyj.

profimedia-0665125957 Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

14:49 Ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti, uvedly agentury. „Agresivních vyjádření na adresu naší země se dopouštějí i vysocí představitelé předních zemí NATO, a proto přikazuji ministru obrany a náčelníkovi generálního štábu, aby uvedli síly (jaderného) odstrašování ruské armády do zvláštního režimu bojové pohotovosti,“ řekl Putin během dnešní porady v Kremlu, které se zúčastnil ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Putin si také postěžoval na to, že Západ přijímá nelegitimní sankce proti Rusku.

14:41 „Ruský útok na Ukrajinu je otřesný. Je to nehoráznost a zvěrstvo, ke kterému nikdy nemělo dojít,“ prohlásil bývalý americký prezident Donald Trump. „Modlíme se za hrdý lid Ukrajiny. Bůh jim všem žehnej."

14:37 Sberbank CZ oznámila na svých internetových stránkách, že dočasně omezila všechny karetní transakce. Zároveň uvedla, že byla nucena z bezpečnostních důvodů uzavřít své pobočky. Ty uzavřela již v pátek ve 14:00. Internetové bankovnictví, které od pátečního poledne nefungovalo, je již částečně obnoveno, uvedla banka.

14:29 Tisíce lidí se dnes po poledni sešly v horní části Václavského náměstí v Praze na demonstraci na podporu Ukrajiny a proti ruské invazi na Ukrajinu. Akci pořádá spolek Milion chvilek. Na protest dohlíží policie, která zastavila dopravu až po Vodičkovu ulici, z horní části náměstí se tak stala pěší zóna.

14:24 Kvůli ruské invazi na Ukrajinu oznámily další evropské země, že uzavřou svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Nově tak učiní mimo jiné Rakousko, Německo, Francie, Itálie, Finsko, Švédsko, Dánsko, Severní Makedonie, Norsko, Irsko, Island a země Beneluxu. O celounijním zákazu pro ruská letadla budou nejspíš dnes večer jednat i ministři zahraničí EU,

14:17 Premiér Petr Fiala (ODS) poděkoval občanům za spontánní pomoc, kterou v posledních dnech směřují k Ukrajině. Současně by chtěl, aby to lidé dělali prostřednictvím humanitárních organizací, v koordinaci tak, aby pomoc byla účinná a někde nevznikal chaos, uvedl.

14:11 Z Bohumína odjede dnes večer další humanitární vlak na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Pojede do ukrajinského Čopu u slovenských hranic, aby přepravil do bezpečí ženy a děti. Na pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny už České dráhy vypravily dva vlaky v pátek. Jely do polské Přemyšle, odkud se v sobotu navečer vrátil zatím jen jeden z nich. Druhý zůstává v Přemyšli.

13:55 Prezident Miloš Zeman by měl ukončit spolupráci se svým poradcem Martinem Nejedlým. Bylo by to namístě. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle bývalého šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty by měl na Hradě skončit jak Nejedlý, tak prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

13:42 Předpokládaných 5000 uprchlíků z Ukrajiny by státní rozpočet přišlo asi na 1,5 miliardy korun. Pokud by jich dorazily desetitisíce, přišlo by to státní rozpočet na 15 až 20 miliard. V takovém případě by ale pomohla s penězi Evropská unie, protože by šlo o migrační vlnu velkého rozsahu, řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

13:32 Odpojení některých ruských bank od mezibankovního systému SWIFT výrazně omezí možnosti ruských firem, ale i jejich zahraničních obchodních partnerů od poskytování a přijímaní plateb za dodané zboží nebo služby. Nicméně vzhledem k existenci alternativních kanálů ale nenastane úplné zastavení mezinárodního platebního styku. Například dodávky plynu tak nemusí být úplně zastaveny. Bylo by ovšem morálním hazardem, pokud by například samy vlády členských států po uvalení sankcí zahrnujících ostřižení Ruska od systému SWIFT plynule přešly k platbám využívajícím alternativní platební kanály, uvedl ve vyjádření pro ČTK ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

13:06 První vlak, ve kterém Česko poslalo zbraně na Ukrajinu, dorazil na místo určení. Vyjel v noci na dnešek a česko-polské hranice překročil ráno. Další vlak se podle armády chystá. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v České televizi uvedla, že vláda dnes schválila další dodávku zbraní na Ukrajinu za 400 milionů Kč.

12:35 Dominikánské náměstí v Brně zaplnili po poledni odpůrci ruské invaze na Ukrajinu. Přišlo asi 5000 lidí. Mezi účastníky byli rodiny s dětmi, studenti, Ukrajinci i další cizinci žijící v Brně, včetně skupiny Rusů odsuzujících invazi. Na pomník rudoarmějce na brněnském Moravském náměstí někdo namaloval srdce v národních barvách Ukrajiny, tedy modré a žluté. Městská část Brno-střed jej nebude odstraňovat. Mluvčí radnice Kateřina Dobešová řekla, že pro to aktuálně není důvod, protože se nejedná o hanlivý nápis. Stejný symbol se na pomníku objevil už v roce 2015.

12:28 Opatření jsou nastavena tak, aby Česká republika zvládla i situaci, kdy by Rusko zastavilo dodávky plynu, řekl v Partii na CNN Prima News premiér Petr Fiala (ODS). O této hrozbě ale nemá ministerský předseda signály. Fiala řekl, že s rizikem omezení dodávek ruského plynu počítá nejen česká vláda, ale i Evropa. "Ale nestrašme se," poznamenal. "Že by Rusko zastavilo úplně všechno asi není pravděpodobné, ale může dojít k omezení dodávek a i k problémům s cenami," uvedl. Poukázal na to, že plyn proudí do Evropy ze čtyř směrů.

12:27 Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce dnes odpoledne na jednání ministrů vnitra zemí EU v Bruselu navrhnout zastavení vydávání vstupních víz ruským občanům do zemí Schengenu. Jde podle něj o oficiální pozici ČR. Zdůvodnil to tím, že ČR nyní víza Rusům nevydává, ale ti mohou na takzvané schengenské vízum přicestovat do jiné země EU a v konečné fázi se do Česka dostat.

12:24 Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News odsoudil útoky vůči ruským občanům a hlavně dětem žijícím v tuzemsku. Doufá, že šlo o jednotlivé excesy. Zároveň ministerský předseda obhajoval páteční rozhodnutí vlády o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů.

„Tohle jsou věci, které se dít nesmí. To určitě musím odsuzovat. U nás žije spousta Rusů, kteří nechtějí mít nic společného s putinovským režimem,“ řekl Fiala. Obdobně se vyjádřil již v sobotu také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ve čtvrtek ve sněmovně apeloval v tomto směru na občany také bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

12:19 Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo o přibližně 4300 vojáků a také o 146 tanků, 27 letadel a 26 vrtulníků, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na facebooku. Uváděná čísla nelze nezávisle ověřit, Rusko údaje o svých ztrátách neuvádí.

12:03 Kvůli ruské invazi na Ukrajinu oznámily další evropské země, že uzavřou svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Nově tak učiní Německo, Finsko, Švédsko, Dánsko, Irsko či Belgie. Finské uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla oznámil v noci na dnešek na twitteru ministr dopravy Timo Harakka, Rusko pravděpodobně zareaguje stejným krokem. "Pokud Rusko zavře svůj vzdušný prostor pro finská letadla, bude to mít výrazný dopad na lety (společnosti) Finnair a prakticky to zastaví naši dopravu do Asie," sdělila dnes agentuře Reuters mluvčí společnosti Finnair. Oblétání ruského vzdušného prostoru by podle ní lety tak prodloužilo, že by to nebylo finančně únosné.

12:07 Ukrajinský útok dronem na ruský vojenský konvoj.

11:46 Vladimir Putin útokem na Ukrajinu změnil Evropu, Německo proto výrazně navýší investice do své armády, které přesáhnou dvě procenta výkonu ekonomiky. Dnes to na mimořádném zasedání německého Spolkového sněmu oznámil kancléř Olaf Scholz. Německo dosud neplní závazek dvou procent HDP na armádní výdaje, jak se NATO dohodlo. Kancléř uvedl, že německá armáda dostane dodatečných 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). „Je to pro naši vlastní bezpečnost,“ dodal o chystaném posílení obrany. Scholz rovněž ujistil východní členy NATO, že Německo dostojí svým závazkům k jejich obraně. Slíbil, že v posilování obrany východního křídla aliance bude Německo pokračovat, mimo jiné v účasti na protiletecké obraně.

11:28 Česká policie eviduje desítky podnětů na komentáře v internetových diskusích, které schvalují ruskou invazi na Ukrajinu a aktivity ruské armády. Uvedla to dnes na twitteru s tím, že internetové prostředí pečlivě monitoruje. „Omlouváme se, že nereagujeme na každé označení v příspěvcích. Není to vždy žádoucí a taktické,“ doplnila policie ve svém vyjádření.

11:26 Vláda na dnešním mimořádném jednání schválí další dodávku zbraní a vojenské techniky pro Ukrajinu. V pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Přeprava materiálu by se měla uskutečnit už odpoledne, poznamenal. Vláda se sejde na mimořádném jednání dnes ve 12:30.

11:18 Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na mimořádném zasedání schválil, že česká reprezentace v březnu v play off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru nenastoupí do případného utkání proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Svaz následoval Polsko a Švédsko, které stejný krok oznámily v sobotu. FAČR o tom informovala na svém webu (ZDE).

11:15 Společnost Google začala bránit ruským médiím financovaným státem, aby získávala prostředky z reklam umisťovaných na jejich webových stránkách, v aplikacích a na platformě YouTube. Rozhodnutí se vztahuje mimo jiné na ruskou televizi RT (Russia Today). K podobnému kroku se po ruské invazi na Ukrajinu v sobotu rozhodla například společnost Meta Platforms, majitel Facebooku. Šéf americké společnosti SpaceX Elon Musk vyslyšel žádost ukrajinské vlády a aktivoval nad územím Ukrajiny satelitní internetovou službu Starlink. Po invazi bylo na mnoha místech země připojení k internetu problematické.

11:13 Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulých dnech výrazně zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla od čtvrtka, kdy začala rusko-ukrajinská válka, o 82 haléřů na 38,30 koruny za litr. Naposledy byl benzin dražší v září 2012. Nafta zdražila o 1,06 koruny na 37,51 koruny. Vyplynulo to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy tím ale zdražování paliv nekončí, v nadcházejícím týdnu zřejmě překročí cenu 40 korun za litr a budou nejdražší v historii.

10:02 Volodymyr Zelenskyj nehodlá s Rusy jednat v Bělorusku, které má podíl na agresi proti jeho zemi. Na jiném místě by byl rozhovorům otevřen. Do běloruského Gomelu přitom na jednání v neděli dorazila delegace z Moskvy.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak prohlásil, že pozice prezidenta Zelenského zůstává stejná - akceptuje jen skutečné rozhovory, žádná ultimáta. Ruská delegace se do Běloruska vydala s vědomím, že je její cesta zbytečná, dodal Podoljak.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jsou v delegaci zástupci ministerstva zahraničí a obrany, ale také kanceláře prezidenta Vladimira Putina, kteří na své ukrajinské protějšky čekají ve městě Gomel. „V souladu s dosaženou dohodou přijela do Běloruska na jednání s Ukrajinci ruská delegace,“ uvedl Peskov. „Jsme připraveni zahájit tato jednání v Gomelu,“ dodal. Pokud by se tato jednání uskutečnila, byla by první od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

9:48 Prezident Zelenskyj na sociálních sítích označil ruské počínání za pomstu, za úmyslně zvolenou taktiku ničení měst a ubližování lidem. Znovu vyzval cizince, aby přijeli na Ukrajinu vytvořit legionářskou jednotku, která se zapojí do bojů proti ruské agresi. V projevu vyzval svět, aby Rusko zbavil hlasovacího práva v Radě bezpečnosti OSN. Počínání Ruska je podle něj na hraně genocidy.

Také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru vyzval všechny cizince ochotné bránit Ukrajinu, aby se zapojili do budoucí jednotky, kterou označil za Mezinárodní legii. „Společně jsme porazili Hitlera a společně porazíme i Putina,“ dodal Kuleba.

Kuleba už v sobotu vyzval matky, ženy a dcery ruských vojáků, aby žádaly ukončení války. "Vaše vláda lže. Ukrajinský lid je nevítá květinami, ale zbraněmi," napsal na twitteru.

9:07 Česko odeslalo zbraně na pomoc Ukrajině. Vlak s pomocí ráno překročil česko-polské hranice a pokračuje dál na místo určení. Podle Armády ČR se nakládá další pomoc. Ministerstvo obrany na twitteru zveřejnilo krátké video s odjezdem vlaku a dodalo, že další pomoc bude schvalovat vláda dnes. Vláda se sejde na mimořádném jednání dnes ve 12:30.

„Posíláme kulomety, útočné pušky, pistole, náboje i dělostřeleckou munici,“ píše na twitteru ministerstvo obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu řekla, že Česko daruje Ukrajině 30 000 pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro ostřelovače a asi milion nábojů. Přepravu darovaného materiálu v hodnotě asi 188 milionů korun zajistí Česká republika, postará se i o přepravu munice, kterou už česká vláda Ukrajině darovala v lednu a zatím zůstávala na českém území.

Nabídku zbraní předložilo i ministerstvo vnitra, s nabídkou se hlásí i městské policie. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v sobotu uvedl, že kvůli složité byrokracii s vyskladněním a odepsáním zbraní nestihne jeho ministerstvo armádní zásilku. K pomoci se ale připojí v dalších dnech, naznačil.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v sobotu připravilo nákup i přepravu stovek tun pohonných hmot, které Česko daruje Ukrajině. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Mluvčí rezortu Vojtěch Srnka následně na dotaz ČTK sdělil, že ministerstvo zatím nebude z důvodu opatrnosti zveřejňovat bližší detaily.

08:20 Peking během současné krize způsobené ruským vpádem na Ukrajinu pokračuje v opatrné rétorice. Na jednu stranu odmítá ruský atak nazvat invazí, zároveň ale nechce Moskvu otevřeně podpořit. Při pátečním hlasování Rady bezpečnosti OSN o rezoluci ostře odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu a žádající okamžité stažení ruských jednotek se čínský zástupce zdržel.

07:49 Jak ráno informoval poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko, ruským vojákům se podařilo proniknout do Charkova na severovýchodě Ukrajiny. Video, které Heraščenko zveřejnil (ZDE), ukazuje několik lehkých vojenských vozů následovaných nákladními automobily, které se pohybují po jedné z ulic. Na jiných záběrech jedno z ruských vozidel hoří.

Podle agentury Unian při bojích v okolí Charkova vzplál plynovod, který byl vyhozen do povětří ruskými vojáky. Regionální guvernér Oleh Sinegubov na twitteru uvedl, že ukrajinské síly v Charkově bojují proti ruským vojákům. "Lehká vojenská vozidla ruského nepřítele pronikla do Charkova, včetně centra města," uvedl Sinegubov. "Ukrajinské ozbrojené síly nepřítele ničí. Žádáme civilisty, aby nevycházeli ven," doplnil.

Ruští vojáci se snaží ovládnout některé z letišť v okolí ukrajinského hlavního města. Už dříve se začalo bojovat o letiště Hostomel, které leží severovýchodně od Kyjeva.

Ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech silným útokům ruské armády ze všech směrů. Podle zpráv se kromě hlavního města Kyjeva a Charkova bojuje v Chersonu, Luhanské oblasti či u města Mariupol. Poradce ukrajinského prezidenta uvedl, že má vedení země vše pod kontrolou.

Natalja Balasynovyčová, starostka města Vasylkiv, které leží asi 30 kilometrů jižně od Kyjeva, podle agentury Unian uvedla, že místní letecká základna i celé město byly terčem silného ostřelování. V důsledku bombardování začaly hořet zásobníky s ropou. Bombardování města jižně od Kyjeva potvrdil i ukrajinský vládní poradce Anton Heraščenko. Úřady v Kyjevě podle The Kyiv Independent vydaly pokyn, aby obyvatelé neotvírali okna, a nevystavovali se tak riziku vdechnutí škodlivých zplodin. Kvůli bojům  ve Vasylkivu nemohou hasiči vyrazit k hořícímu ropnému skladišti.

00:30 Evropská komise (EK) se společně s lídry nejlidnatějších zemí Evropské unie, Spojenými státy, Kanadou a Británií dohodla na snaze odpojit vybrané ruské banky od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Oznámila to v sobotu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, která v projevu označila počínání ruské armády na Ukrajině za barbarské. Krok podporuje i Německo, které se zpočátku stavělo proti odstřižení Ruska od systému SWIFT. Brusel a západní země představily i další opatření mířící proti ruské centrální bance a „ruským oligarchům“.

Podle listu Financial Times jde o zatím nejsilnější sankce dohodnuté v návaznosti na ruskou ofenzívu proti Ukrajině. Deník The New York Times nicméně podotýká, že Západ nesáhl po „jaderné variantě“ v podobě úplného odpojení Ruska od SWIFTu, takže Rusko může alespoň prozatím dál vydělávat na prodeji plynu do Německa, Itálie a dalších evropských zemí.

Zdroje:
ČTK, Twitter, ČT24