Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Za schvalování útoku hrozí až tři roky

Za schvalování útoku hrozí až tři roky
Demonstrace na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin, za který hrozí až tříleté vězení. V tiskové zprávě to dnes uvedl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

„Svoboda projevu je v ústavněprávní rovině zakotvena v článku 17 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity,“ uvedl Stříž.

Pokud by někdo veřejně, tedy například na demonstracích, ale i na internetu vyjadřoval souhlas s útokem Ruska na Ukrajinu, podporoval jej nebo vyjadřoval podporu čelným představitelům Ruska, mohl by se za určitých podmínek dopustit trestného činu schvalování trestného činu, případně trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, v druhém případě na šest měsíců až tři roky.

Policie na twitteru dnes uvedla, že spolu se státními zastupitelstvími bude obdobné projevy na veřejných shromážděních i v kyberprostoru důkladně analyzovat, jestli nenaplňují skutkovou podstatu zmíněných trestných činů.

„Nejvyšší státní zastupitelství apeluje na všechny osoby, aby se v této tíživé době neuchylovaly k veřejným projevům, které by překračovaly stanovená ústavní a zákonná omezení,“ uvedl Stříž.

Příznivce Ruska vypískaly u ambasády desítky protiválečných demonstrantů

Na ohlášené shromáždění na podporu Ruské federace dorazilo dnes před ruské velvyslanectví v Praze několik příznivců politiky prezidenta Vladimira Putina. Proti nim se postavily desítky převážně mladých lidí s ukrajinskými vlajkami a protiválečnými hesly. Policie na místě zadržela dva proruské sympatizanty, podezírá je z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Dalšího člověka zajistila kvůli možnému přestupku.

Mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová řekla na místě novinářům, že dva zadržené lidi převezla policie na služebnu. Obecně uvedla, že jejich skutky mohou spadat pod osmou hlavu trestního zákoníku, která zahrnuje „trestné činy proti lidskosti, proti míru a válečné trestné činy“. Právní kvalifikaci později policie upřesnila na twitteru. Za schvalování genocidia hrozí až tříleté vězení. Na služebně skončil i muž, který vytrhl z projíždějícího auta vlajku.

Sympatizanti Ruska pouštěli před velvyslanectvím v Korunovační ulici ruskou hymnu přes tlampač. Zpočátku také diskutovali s mnohem početnější skupinou podporovatelů Ukrajiny, která je ale postupně zcela přehlušila a křičela na ně mimo jiné „táhněte, kolaboranti“, „hanba“ nebo „Putin neprojde, Kyjev žije“. Skandovala také protifašistické pokřiky.

Oba tábory od sebe oddělovala pořádková policie, na místě byl i antikonfliktní tým či ochranná služba. Na počátku akce bylo hlavní starostí policistů svedení dopravy ze tří do dvou pruhů, protože konflikty zůstávaly ve slovní rovině. Připravené desítky těžkooděnců se do akce zapojily v okamžiku, kdy hrozila strkanice mezi příznivci Ukrajiny a posádkami vozů s odpůrci očkování, kteří opakovaně projížděli kolem. Když poté dorazilo několik dalších proruských aktivistů, policisté přesunuli všechny demonstranty na protější chodník, kde méně překáželi provozu.

Protest trval zhruba 2,5 hodiny, poté jej policie po domluvě rozpustila a proruské aktivisty doprovodila pryč. Podle zpravodajky ČTK byl na místě Patrik Tušl, který už je stíhaný za nebezpečné pronásledování prezidenta České lékařské komory, či Tomáš Čermák obviněný z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance.

 

Zdroje: