Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Aktualizováno: Zelenskyj: Invaze je na hraně genocidy, Ukrajina žaluje Rusko v Haagu

Aktualizováno: Zelenskyj: Invaze je na hraně genocidy, Ukrajina žaluje Rusko v Haagu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu, který je přístupný na sociálních sítích, vyzval svět, aby Rusko zbavil hlasovacího práva v Radě bezpečnosti OSN. Počínání Ruska, které ve čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu, je podle ukrajinského prezidenta na hraně genocidy.

Moskva ještě zintenzivní své útoky na civilní cíle, počínání sousední země je nyní hlavně pomstou, míní Zelenskyj. Oznámil také, že Ukrajina oficiálně podala u Mezinárodního soudního dvora v Haagu na Rusko žalobu. Ukrajina u soudu prokáže, že ruský prezident Vladimir Putin je "hlavní válečný zločinec" 21. století, řekla v ukrajinské televizi generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

„Chystají se (Rusové) ještě více bombardovat naše ukrajinská města, chystají se ještě více zabíjet naše děti. To zlo, které postihlo naši zemi, musí být zničeno,“ zdůraznil prezident ve videu (ZDE), který se stále nachází v ruskými vojsky obléhaném Kyjevě.

Ruské počínání označil za pomstu, za úmyslně zvolenou taktiku ničení měst a ubližování lidem. A pachatelé těchto zločinů by měli být podle prezidenta pohnáni před mezinárodní soud. „Ruské zločiny proti Ukrajině nesou známky genocidy,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajina oficiálně podala u Mezinárodního soudního dvora v Haagu žalobu na Rusko. Žádá soud, aby okamžitě Moskvě nařídil přerušit vojenské operace. "Požadujeme povolat Rusko k odpovědnosti za to, že překrucuje pojem genocidy pro ospravedlnění agrese. Žádáme soud, aby okamžitě přikázal Rusku přerušit vojenské operace a stanovil jednání na příští týden," uvedl prezident.

Ruská strana odmítá, že by útočila na civilní objekty, míří prý jen na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Slovy o údajné genocidě ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny Moskva v minulých dnech zdůvodňovala svůj útok na Ukrajinu.

V Bělorusku je ruská delegace, Zelenskyj tam ale vyjednávat nehodlá

Ruská delegace dnes přijela do Běloruska, kde chtěla jednat se zástupci Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale vzápětí uvedl, že nehodlá se zástupci Moskvy vyjednávat v Bělorusku, které má podíl na ruské agresi proti jeho zemi. Navrhl několik jiných míst vhodných pro jednání, mimo jiné i Bratislavu.

„Vojska Ruské federace z vašeho území odpalují směrem na Ukrajinu rakety. Z vašeho území zabíjejí naše děti,“ prohlásil Zelenskyj na adresu Běloruska podle ukrajinské agentury Unian. Zároveň podtrhl, že nepřátelské síly na Ukrajině útočí na všechny cíle včetně školek, obytných domů i sanitek.

Zelenskyj dodal, že zůstává otevřený možnosti rozhovorů na jiném místě, které se nezapojilo do agrese proti jeho zemi. Pokud by se tato jednání uskutečnila, byla by první od 24. února, kdy Rusko invazi na Ukrajinu zahájilo. Zelenskyj jako vhodná místa pro rozhovory jmenoval Bratislavu, Varšavu, Budapešť, Istanbul a Baku.

„Umím si to představit. Pokud by Bratislava mohla být místem, které by přispělo k posunu celého konfliktu směrem k mírovému řešení, bylo by to jen dobré,“ řekla novinářům slovenská prezidentka Zuzana Čaputová o konání případných rozhovorů v hlavním městě Slovenska. Čaputová dnes navštívila vesnici Ubľa na hranicích s Ukrajinou, kde přes místní hraniční přechod přichází na Slovensko několika tisíc lidí denně.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak prohlásil, že pozice prezidenta Zelenského zůstává stejná - akceptuje jen skutečné rozhovory, žádná ultimáta. Ruská delegace se tak do Běloruska vydala s vědomím, že je její cesta zbytečná, dodal Podoljak.

Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova jsou v delegaci zástupci ministerstva zahraničí a obrany, ale také kanceláře prezidenta Vladimira Putina, kteří na své ukrajinské protějšky čekají v běloruském městě Gomel. „V souladu s dosaženou dohodou přijela do Běloruska na jednání s Ukrajinci ruská delegace,“ uvedl Peskov. „Jsme připraveni zahájit tato jednání v Gomelu,“ dodal.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko ukrajinské představitele vyzval, aby zasedli k jednacímu stolu, pokud „Ukrajina nechce ztratit svoji státní suverenitu“. Zároveň popřel, že by se Bělorusko podílelo na bojích na Ukrajině, přestože také přiznal několik raketových útoků „na začátku konfliktu“ z běloruského území.

„Není tam ani jeden náš voják... Ani jeden jediný běloruský náboj,“ citovala Lukašenka agentura Interfax. Podle médií ale z Běloruska postupují směrem na Kyjev kolony obrněných vozů. Ukrajinská armáda dnes informovala o zneškodnění řízené střely vypálené ruským bombardérem na Kyjev z běloruského vzdušného prostoru.

Lukašenko připustil, že z Běloruska bylo proti Ukrajině vedeno několik raketových úderů. „Z jihu Běloruska byly na začátku konfliktu vedeny dva tři raketové údery vzhledem k tomu, že Kyjev rozmístil u hranic tři nebo čtyři raketové divize,“ citovaly Lukašenkova slova ukrajinský zpravodajský portál Ukrajinska pravda.

Zdroje: