Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Rusko prý po pauze obnovilo ofenzivu. Žádná pauza nebyla, namítá Kyjev

Rusko prý po pauze obnovilo ofenzivu. Žádná pauza nebyla, namítá Kyjev
Ilustrační sníměk | zdroj: Profimedia

Ruské vojenské jednotky podle Kremlu v pátek pozastavily ofenzivu na Ukrajině, aby daly prostor k vyjednávání. Dnes boje obnovily, protože Ukrajina podle Kremlu vyjednávat odmítla, řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Poradce ukrajinského prezidenta v reakci uvedl, že Kyjev jednat chce, ale odmítá přistupovat na ultimáta či nepřijatelné podmínky. Podle něj ale Moskva ofenzivu nepřerušila.

„Ruské lži, že údajně jejich jednotky dostaly rozkaz zastavit ofenzivu, nemají nic společného s realitou, kterou celý svět viděl v pátek v noci a dnes ráno,“ řekl ruskojazyčné verzi serveru BBC poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Oznámení Kremlu, že Kyjev odmítá jednat, označil za ruskou taktiku. „Snaží se dovést jednání k mrtvému bodu ještě předtím, než začala,“ dodal. Podle něj musejí být podmínky jednání takové, aby vedly k čestnému řešení v zájmu lidu a národní státnosti Ukrajiny.

zdroj: video.twimg.com

Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v pátek večer popřel dřívější tvrzení Moskvy, že Kyjev odmítl nabídku zasednout za jednací stůl. Mluvčí řekl, že Kyjev byl a stále je otevřený rozhovorům o klidu zbraní a míru.

„Včera (v pátek) odpoledne v souvislosti s očekávaným jednání s ukrajinským vedením, nejvyšší velitel ozbrojených sil, ruský prezident, nařídil pozastavit ofenzivu hlavních sil ruských jednotek,“ řekl dnes podle agentury Interfax Peskov. „Jelikož ukrajinská strana odmítla jednat, byl dnes obnoven postup ruských jednotek v souladu s plánem operace,“ řekl Peskov novinářům.

Zprávy o ostřelování přicházejí vedle Kyjeva i z dalších míst po celé Ukrajině. Ve městě Ochtyrka na východě Ukrajiny zemřela jedna žena, dalších zhruba 70 lidí bylo zraněno, píše server Ukrajinska pravda. U východoukrajinského Charkova, který je druhým největším městem v zemi, probíhají tvrdé boje. Kreml tvrdí, že ruské jednotky dostaly rozkaz pokračovat v postupu a že od pátku nepostupovaly. V té době se ovšem bojovalo u Kyjeva, střela zasáhla i obytný dům, podle kyjevského starosty Vitalije Klička utrpěly desítky lidí zranění. 

Zelenského mluvčí v pátek uvedl, že Ukrajina a Rusko jednají o místě a času diplomatických rozhovorů. Rusko týž den sdělilo, že Putin je ochoten vyslat delegaci na jednání s Ukrajinou do běloruské metropole Minsku. Podle Peskova, jehož v pátek večer citovala agentura TASS, jim Ukrajina navrhla jako místo jednání Varšavu.

Zdroje: