Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Příští týden přinese další omezení kvůli koroně

Příští týden přinese další omezení kvůli koroně
Ministr zdravotnictví Roman Prymula | zdroj: Profimedia

V rámci opatření proti koronaviru se příští týden zřejmě omezí účast na volnočasových aktivitách na deset až dvacet lidí. Základní školy se uzavírat nebudou, střední školy ale pravděpodobně přejdou na dálkovou výuku. Není vyloučeno ani dočasné zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku, při nichž žáci nenosí roušky. Na vysokých školách by měla být alespoň měsíc distanční výuka.

Jak ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dále uvedl v nedělním pořadu Partie na televizi Prima, opatření jsou nutná ke snížení reprodukčního čísla šíření koronaviru, které nyní je mezi 1,26 a 1,29. Čím později se restriktivní opatření zavedou, tím déle budou muset platit, zdůraznil ministr.

Podle Prymuly je třeba také posílit kapacity testování na covid-19 a trasování. Za klíčový problém ministr považuje kapacitu nemocničních lůžek vyčleněných pro pacienty s covidem-19, která se podle něj naplňuje, například v Praze je vyčerpána z 90 procent. Nyní začíná proces restrukturalizace lůžek, což může vést i k odkládání některých operací, uvedl Prymula.

Denní nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku v sobotu zpomalil z pátečních téměř tří tisíc na 1985, aktuálně nemocných je téměř 32 tisíc lidí. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první nákazy novým koronavirem, bylo zaznamenáno celkem 63 294 potvrzených případů covidu-19. U většiny nemocných má covid-19 lehčí průběh, ale v poslední době značně stoupají počty hospitalizovaných a zemřelých. Za sobotu přibylo dalších šest úmrtí lidí s covidem-19, od začátku epidemie jich bylo 591.

Množství hospitalizovaných se zvýšilo od začátku září zhruba pětinásobně na 809, na pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných ve vážném stavu, k pátku jich bylo 168. Jen za tento týden už přibyly v nemocnicích skoro tři stovky nakažených. Případů přibývá nyní nejvýrazněji v Praze a okolí.

Zdroje:
Vlastní, ČT24