Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Články autora

luk

Zpravodajství

Aktualizováno: Ústavní soud vládě poslušně odkýval zkrácenou valorizaci penzí, poslanci ANO neuspěli

luk 24. 1. 2024
Zkrácená valorizace penzí u Ústavního soudu (ÚS) obstála, důchodci si tak po dnešku finančně nepolepší. Soud výraznou většinou hlasů zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění. Výrok oznámil předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění přednesl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který nahradil původního zpravodaje Jan Svatoně. Právě Svatoň spolu s Pavlem Šámalem a Josefem Fialou uplatnili k nálezu odlišná stanoviska. Sněmovnu soudu dnes zaplnili novináři a veřejnost, zejména důchodci. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“
Magazín

Na první film s Myšákem Mickeym vypršela autorská práva

luk 2. 1. 2024
V pondělí vypršela autorská práva na film Parník Willie z roku 1928, což je první animovaný snímek s postavičkou Myšáka Mickeyho, a umělci již plánují, jak nového stavu využít. Podle dosavadních informací se chystají nejméně dva hororové snímky, které chtějí využít podobu postavičky z roku 1928. Společnost Walt Disney, která drží práva na různé podoby jedné z nejznámějších postav animovaných filmů, již uvedla, že bude pozorně bdít nad dodržování svých autorských práv.
Zpravodajství

Aktualizováno: Policie zná totožnost všech čtrnácti obětí střelby na filozofické fakultě

luk 22. 12. 2023
Policie už identifikovala všech čtrnáct obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK). Ranění jsou ve stabilizovaném stavu, jeden v kritickém. Na místě zahynulo třináct obětí, jedna zemřela v nemocnici. Ústav hudební vědy FF UK v pátek potvrdil, že jednou z obětí střelby je jeho ředitelka Lenka Hlávková. Patnáctým mrtvým je pachatel, který zřejmě spáchal sebevraždu. V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta na Pražském hradě bohoslužba za oběti střelby.
Zpravodajství

V Česku bude 23. prosince kvůli tragické střelbě na FF UK den státního smutku

luk 21. 12. 2023
V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom dnes vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel a předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.
Zpravodajství

Aktualizováno: Bilance šíleného střelce v Praze: Patnáct mrtvých včetně útočníka, 25 zraněných

luk 21. 12. 2023
Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze si vyžádala 15 mrtvých včetně útočníka a 25 zraněných, z toho 10 těžce. Počet obětí vpodvečer aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí muže na Kladensku - střelcova otce. Při zákroku proti střelci nebyl zraněný nikdo z policistů ani z ostatních záchranných složek, uvedla policie. Šok a soustrast vyjádřili čeští i světoví politici.
Magazín

Kolik stojí bageta? Záleží na vás…

luk 15. 11. 2023
Pomoci lidem zvládat drahotu jinak než teatrálními nákupy v cizině se rozhodl jeden francouzský pekař. Jde na to jednoduše podle hesla ‚náš zákazník, náš pán‘: Zaplaťte, kolik můžete.
Zpravodajství

Politická korektnost je nemilosrdná: Tentokrát se bude přejmenovávat ptactvo

luk 3. 11. 2023
Americká ornitologická společnost usoudila, že nebozí opeřenci nemohou nést jména lidí s rasistickou minulostí. Přejmenuje proto desítky druhů ptáků, u nichž lidská jména nahradí názvy vycházejícími z jejich stanovišť či vlastností. Cílem je prý vytvořit inkluzivnější prostředí pro příznivce pozorování ptactva.
Magazín

Vrána k vráně sedá: Protiklady se nepřitahují, partneři si naopak jsou spíše podobní

luk 2. 10. 2023
Síla živočišné přitažlivosti dohromady svedla nespočet párů, ale pokud jde o to, do koho se lidé zamilují, je na starém rčení, že se protiklady přitahují, jen málo pravdy. Vyplývá to ze studie, podle které má většina partnerů společné rysy včetně politických názorů, úrovně vzdělání i pitného režimu.