Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Co Babiš neřekl a co nás s Prymulou (a covidem) čeká

Co Babiš neřekl a co nás s Prymulou (a covidem) čeká
Že by nám Babiš jednou nalil čistého vína? V pondělním projevu mlžil. | zdroj: TripAdvisor

Ukolébali jste mě a já přestal být vůči epidemii ostražitý, vzkázal Andrej Babiš v televizním projevu Čechům. Přiznal, že situace je vážná, ale další směr proticovidové politiky nenaznačil. Leccos se však dá předvídat…

Andrej Babiš v pondělí večer v devítiminutovém projevu vyzval Čechy, aby nosili roušky a neohrožovali seniory a nemocné. Zopakoval, že vláda nechce tak jako na jaře zavírat ekonomiku. Nevyloučil však, že to kabinet znovu udělá.

"Snažíme se najít rovnováhu mezi ochranou zdraví a ekonomikou," pravil premiér.

Pane premiére, kdo koho kolébal?

Babiš přiznal, že v létě udělal chybu, když souhlasil, aby protiepidemické regulace byly rozvolněny.

"I já jsem se nechal ukolébat létem a atmosférou ve společnosti," prohlásil. Ani slovem však nezmínil, že 19. srpna zarazil návrh epidemiologů, kteří ve snaze zastavit exponenciální šíření viru chtěli zavést od počátku září povinné roušky ve školách a vnitřních prostorách.

Babiš také nepřipustil, že by právě on sám optimistickými výroky veřejnost kolébal. Uznal však, že současná situace je vážná.

"V posledních dnech nám byly předloženy scénáře vývoje, které mě značně znepokojily. Bylo to podobné, jako když nám začátkem března analytici ukázali matematické modely, kterým bylo složité uvěřit, ale po třech dnech, když vycházely, jsme udělali zásadní opatření," upozorňoval v pečlivě  čteném projevu.

Zarouškovaný Babiš Zarouškovaný Babiš krátce před projevem pózuje pro svou facebookovou stránku | zdroj: Facebookový účet Andreje Babiše

Jenže po 'A' neřekl Babiš 'B'. 'Zapomněl' národu sdělit, že Česko je teď druhou nejvíc zasaženou zemí západního světa, hned za Španělskem. Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel vystoupil na 122,6. Poměřováno tímto ukazatelem, Česko překonává Británii, Francii i Spojené státy.

Změny v čele ministerstva zdravotnictví, kde Adama Vojtěcha střídá Roman Prymula, se Babiš dotkl několika větami. K Vojtěchově rezignaci podotkl, že "toho na něj bylo moc". A nenaznačil, jakým směrem se bude protiepidemická strategie ubírat.  

Své vystoupení bohaté na apely typu "náš národ se vždycky dokázal semknout", ale chudé na fakta přitom premiér avizoval jako "zásadní projev ve vážné situaci". Dohromady však neřekl nic významného ani nového. A zjevně to ani neměl v plánu. Cílem bylo ujistit voliče v hlavním vysílacím čase několik dnů před volbami, že maká a že na ně myslí. Účel byl splněn.

Je nicméně jasné, že vláda v příštích dnech v přístupu k epidemii nabere jiný kurz. Jak politika ministerstva zdravotnictví, tak proticovidová politika vlády dozná výrazných změn.

Takže – co bude s jiné. Bod po bodu:

● Z čela ministerstva zdravotnictví zmizí ministr, který byl 'želé'. Nedokázal prosadit svůj názor a jeho tvář odrážela bezradnost.

● Do čela zdravotnictví napochoduje tvrdý plukovník-epidemiolog s kamennou tváří hráče pokeru, který své názory prosazovat dokáže.

● Epidemiologická opatření se přestanou vyhlašovat na základě průzkumů veřejného mínění a rad premiérových marketérů. Aspoň po určitou dobu budou vycházet z epidemiologických dat a analýz.

● Ani to však nezaručí, že budou správná. Respektovaný německý virolog Hendrik Streeck upozorňuje, že účinný postup proti koronaviru nezná žádný virolog ani epidemiolog. Takže i experti ('na slovo vzatí') tápou a dělají chyby.

● Klíčovým slovem nového ministra zdravotnictví bude 'disciplína'. Od ministra vnitra bude vyžadovat tvrdší postup proti 'rouškofobům'.

● Řízný plukovník utáhne šrouby, rozšíří proticovidové regulace. Na Instagramu se už objevila možná verze fotbalové Fortuna ligy.

  Blbý kopaky Instagram zdroj: Instagram

● Omezeny však budou nejen sportovní soutěže. Prymula v neděli v CNN Prima naznačil, že s předpokládaným nárůstem počtů nově nakažených budou uzavřeny školy mimo prvního stupně základních škol a redukován počet účastníků hromadných akcí. Během svého první vystoupení v nové roli pak upozornil, že restaurace a bary patrně zavřou už v deset večer. A pokud reprodukční číslo bude vyšší než 2, vyhlásí vláda nouzový stav. 

● Babiš se s Prymulou na zdravotnictví krátce před volbami zbaví odpovědnosti za nepopulární omezení i zákazy ("já ne, to Prymula") a uznávaný sebevědomý expert dodá vládě víc na důvěře než zdvořilý, ale vyplašený a na vše přikyvující Vojtěch.

● V Prymulovi dostane ministerstvo šéfa, který bude 'pevnější v kramflecích' než jeho předchůdce. Nejen pro svou odbornost, ale také pro dobré až přátelské vztahy s prezidentem. Obecně se ví, že Zeman letos navrhl Prymulu na státní vyznamenání. Málokdo ale zaznamenal, že nový ministr se před šesti lety chystal kandidovat za Zemanovce, stranu fungující současně jako Zemanův fan-klub.

Prymula a pasy profimedia-0541514450 Vzpomínáte? V únoru Prymula navrhoval zavřít hranice na dva roky | zdroj: Profimedia