Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Příští sankce budou mířit na komponenty v ruských dronech; budoucnost Ukrajiny je v EU

Příští sankce budou mířit na komponenty v ruských dronech; budoucnost Ukrajiny je v EU
Charles Michel, Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyenová | zdroj: Profimedia

Příští balík sankcí Evropské unie proti Moskvě bude mířit na komponenty v dronech, jimiž Rusko útočí na Ukrajině. Po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to dnes v Kyjevě prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Podle Zelenského by unijní sankce měly směřovat k tomu, aby Moskva nemohla obnovit svůj vojenský potenciál. Šéf Evropské rady Charles Michel zdůraznil, že budoucnost Ukrajiny je v EU.

Šéfové unijních institucí dnes v Kyjevě ocenili ukrajinské úsilí při snaze země o vstup do EU, ale neoznámili žádný časový plán. Kyjev přitom usiluje o co nejrychlejší přijímací proces a někteří ukrajinští politici v minulosti zmínili vstup už v roce 2026. „EU uznala značné úsilí, které Ukrajina v posledních měsících vynaložila na splnění cílů, na nichž stojí její status kandidátské země pro členství v EU,“ stojí ve společném prohlášení trojice lídrů, které Evropská rada zveřejnila po jednání. „(EU) uvítala reformní úsilí Ukrajiny v tak obtížných časech a vybídla ji, aby v této cestě pokračovala,“ píše se dále v prohlášení.

Von der Leyenová na tiskové konferenci řekla, že Ukrajina potřebuje při svém úsilí o členství v evropském bloku splnit určité cíle. „Neexistuje žádný pevný časový plán, ale existují cíle, kterých musíte dosáhnout,“ poznamenala šéfka Evropské komise. EU dlouhodobě zdůrazňuje nutnost dokončení potřebných reforem na Ukrajině. Šéfka EK zároveň podle Reuters pochválila reformní úsilí Kyjeva, které vynakládá v době, kdy se země brání ruské vojenské agresi.

Zelenskyj mezitím na telegramu uvedl, že jeho země nepromarní jediný den na cestě ke členství v EU. „Dnešní summit Ukrajiny a EU je silným symbolem toho, že překonáme všechny překážky, abychom posílili naše partnerství a integraci,“ napsal Zelenskyj. „Náš cíl je naprosto jasný: zahájit jednání o členství Ukrajiny v Evropské unii,“ dodal. Po čtvrtečním jednání s unijní delegací ve svém večerním poselství uvedl, že si Ukrajina zaslouží zahájit formální jednání o členství v EU už letos.

Ukrajinský prezident už dříve vybídl Evropskou unii k přijetí ještě tvrdších opatření proti Rusku, které téměř před rokem napadlo jeho zemi. O novém balíku sankcí jednal s von der Leyenovou ve čtvrtek. EU podle dřívějšího vyjádření šéfky EK počítá s přijetím dalších postihů - konkrétně desátého balíku - proti Moskvě na výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Rusko vojensky napadlo sousední zemi loni 24. února.

Dnes vpodvečer von der Leyenová na twitteru napsala, že desátý balík unijních sankcí proti Rusku je na cestě. „S našimi partnery musíme odepřít Rusku prostředky k zabíjení ukrajinských civilistů a ničení domů a kanceláří,“ uvedla s poznámkou, že nové postihy zasáhnou obchod a technologie, které podporují ruskou válečnou mašinérii. Očekává se však, že další balík unijních sankcí vůči Rusku nesplní očekávání Kyjeva.

Unijní představitelé zároveň v dnešním prohlášení přislíbili podporu Ukrajině v jejím boji proti pokračující ruské vojenské agresi tak dlouho, jak dlouho bude potřeba. Podpořili rovněž Zelenského desetibodový mírový plán a zorganizování mírového summitu. Trojice vrcholných představitelů podle svého prohlášení zároveň podpořila vytvoření mezinárodního střediska pro stíhání zločinu agrese proti Ukrajině (ICPA) v Haagu, které by mělo koordinovat vyšetřování a shromažďování důkazů pro budoucí tribunály.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell už ve čtvrtek po jednání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem uvedl, že EU vycvičí dalších 15 000 ukrajinských vojáků - celkem tedy 30 000 - a poskytne Ukrajině vybavení a výcvik v hodnotě 25 milionů eur (asi 595 milionů Kč), aby země mohla očistit území zamořené minami. Borrell vyrazil do Kyjeva společně s von der Leyenovou a s 15 eurokomisaři.

„Společně s vojenskou podporou poskytovanou členskými státy EU se celková vojenská podpora EU Ukrajině odhaduje na téměř 12 miliard eur (zhruba 285 miliard korun),“ uvádí se v dnešním prohlášení, kde rovněž stojí, že celková pomoc přislíbená Ukrajině na úrovni EU i členských států činí dosud takřka 50 miliard eur a zahrnuje kromě vojenské také například finanční a humanitární podporu.

Kyjevem se během dnešní návštěvy unijních představitelů dvakrát rozezněly sirény varující před hrozbou vzdušných útoků. První letecký poplach úřady vyhlásily ráno, druhý o několik hodin později, nedlouho po tiskové konferenci Zelenského s von der Leyenovou a Michelem. Žádné ruské nálety na Kyjev nebyly zatím hlášeny.

Ukrajina bude bránit Bachmut tak dlouho, jak jen to půjde, řekl Zelenskyj

Ukrajina bude bránit Bachmut tak dlouho, jak jen to půjde, prohlásil Zelenskyj. Frontové město na východě země, na které již měsíce útočí ruské síly, označil za ukrajinskou pevnost. Vyzval také Západ k dalším dodávkám dalekonosných zbraní, které podle něj mohou pád města odvrátit a umožnit Ukrajině přejít do protiútoku.

„Bachmutu se nikdo vzdávat nebude. Budeme bojovat, dokud budeme moci. Bachmut považujeme za naši pevnost,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci po summitu s představiteli Evropské unie v Kyjevě. Dodal, že Ukrajina bude schopna udržet Bachmut a osvobodit také obsazené části Donbasu, pokud urychleně obdrží zbraně s dlouhým dostřelem.

profimedia-0753873966 Bitva o Bachmut | zdroj: Profimedia

Bitvu o Bachmut svádí ukrajinské jednotky s útočícími ruskými silami již zhruba půl roku. V posledních týdnech se situace obránců zhoršuje a městu hrozí obklíčení. Jediná zásobovací trasa nyní do města s předválečnou populací přes 70 000 lidí vede od západu.

Estonská vojenská rozvědka dnes uvedla, že ukrajinská armáda se v příštích týdnech či dnech pravděpodobně z Bachmutu stáhne, aby zbytečně neplýtvala prostředky. Podle Tallinnu se díky úporné ukrajinské obraně podařilo vytvořit nové obranné linie před městy Slovjansk a Kramatorsk.

Zelenskyj dnes také prohlásil, že Rusko bude pokračovat v ofenzívě na východě Ukrajiny. Ukrajinské síly podle něj budou schopny vydržet do doby, než dorazí více západních zbraní.

Podle serveru RBK-Ukrajina při té příležitosti vyzval Ukrajince, aby nepolevovali ve svém odhodlání čelit okupantům. „Myslím, že na začátku naší války byl duch silnější. Všichni jsme byli ve válce. Ve městech, kde nebyla okupace, jsme měli pocit, že jsme všichni ve válce. Nyní vidím, že v některých městech jsou v klidu. Myslím, že je to únava,“ řekl Zelenskyj. Ukrajinci by se podle něj neměli věnovat malichernostem, ale usilovat o vítězství v boji.

Za klíčové pro odvrácení ruských útoků na jihu a východě Ukrajiny označil dnes ministr obrany Oleksij Reznikov dodávky dělostřelecké munice „natovské“ ráže 155 milimetrů. Západní tanky, jejichž dodávky byly Kyjevu přislíbeny minulý měsíc, podle něj budou představovat „železnou pěst“ při chystané protiofenzivě, která bude mít za cíl prolomit ruské obranné linie.

Zdroje: