Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Pavel: Limitem vojenské pomoci Ukrajině jsou pouze jaderné zbraně a přímé zapojení NATO

Pavel: Limitem vojenské pomoci Ukrajině jsou pouze jaderné zbraně a přímé zapojení NATO
Petr Pavel | zdroj: CNC / Profimedia

Zvolený český prezident Petr Pavel se domnívá, že jediným omezením zbrojních dodávek Ukrajině by mělo být, že se Kyjevu nebudou posílat jaderné zbraně. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že ukrajinská armáda může ruské invazní síly porazit.

Generál ve výslužbě a někdejší vysoký představitel české armády a NATO v rozhovoru s Bloomberg TV dále poznamenal, že Rusko není jediné, které disponuje jadernými zbraněmi. Skutečnost, že někteří členové NATO mají jaderný arzenál, by podle Pavla měla sloužit jako odstrašující prostředek pro případné ruské úvahy o atomových zbraních. „I my máme jaderné schopnosti,“ uvedl Pavel. „Vůbec je nechceme použít, ale v případě nutnosti jsme připraveni,“ dodal.

„Domnívám se, že bychom neměli klást žádný limit na vybavení,“ řekl Pavel s odkazem na vojenskou pomoc Ukrajině. „Jedinou výjimkou jsou jaderné zbraně a přímé zapojení NATO do konfliktu,“ dodal.

Agentura Bloomberg v této souvislosti píše, že Pavel, který v prezidentských volbách přesvědčivě zvítězil nad expremiérem a miliardářem Andrejem Babišem, se v kampani zavázal vrátit nejvyšší úřad České republiky do evropského mainstreamu. Již v minulost ostře odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu a vyzval k posílení zbrojních dodávek Kyjevu.

„Ukrajina může porazit Rusko na ukrajinské půdě,“ řekl Pavel. „To znamená vytlačit ruské síly z Ukrajiny a obnovit plnou územní celistvost a plnou svrchovanost Ukrajiny,“ dodal.

Telefonát s tchajwanskou prezidentkou konzultoval Pavel s Lipavským

V rozhovoru se Pavel také vyjádřil k čínské reakci na svůj nedávný telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Peking podle Pavla nemá České republice právo diktovat, s kým může komunikovat. Telefonát navíc podle Pavla iniciovala tchajwanská prezidentka, aby mu pogratulovala k volebnímu vítězství.

„Nehodlám se smířit s tím, že by nám čínský ministr zahraničí nebo čínský velvyslanec v Praze diktovali, s kým a o čem můžeme mluvit,“ řekl Pavel. „Je to naše suverénní rozhodnutí,“ dodal. Obsah telefonátu s tchajwanskou prezidentkou kromě toho předem konzultoval s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). „Při plném vědomí citlivosti tohoto tématu jsem telefonát a jeho obsah dopředu konzultoval s ministrem zahraničí. Nechal jsem si znovu zdůraznit, jaké jsou principy naší zahraniční politiky ve vztahu k Číně a Tchaj-wanu a jsem toho názoru, že jsem v žádném případě nepřekročil hranice, které jsou stanoveny pro tyto principy,“ řekl dnes Pavel.

Pavel po sobotním vítězství v prezidentské volbě telefonoval také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a polským prezidentem Andrzejem Dudou. „Všechny telefonické hovory, které jsem měl, byly iniciovány ze zahraničí a byly motivovány gratulací k úspěchu ve volbách, případně vyjádřením naděje na úzkou spolupráci,“ řekl Pavel. „V žádném z těchto hovorů neproběhlo nic, co by jakkoli zavánělo předstíráním pravomocí prezidenta. Spíše šlo o vyjádření vůle na dobrou spolupráci a zahájení práce na termínech návštěv,“ dodal.

Ke stále asertivnější Číně by mezitím Evropa měla přistupovat střízlivě a nenechat se „tlačit“. „Rozhodně to není přítel - v tuto chvíli to není nepřítel,“ řekl Pavel o Číně. „Je to země založená na zcela jiných hodnotách - jejich dlouhodobé cíle jsou jiné než naše,“ uvedl. Nynější napětí ale podle Pavla nemusí vyústit v konflikt a EU může stále usilovat o spolupráci a vztah s Čínou založený na vzájemném respektu. „Čína se stává stále více, ne nutně agresivní, ale asertivní v řadě oblastí a snaží se hýbat rovnováhou v mezinárodních vztazích,“ řekl Pavel. „Domnívám se, že není v našem zájmu, aby nás Čína tlačila. Měli bychom skutečně usilovat o rovnováhu a vzájemný respekt,“ poznamenal.

Zdroje: