Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Polští zemědělci opět blokují hraniční přechod Medyka s Ukrajinou

Polští zemědělci opět blokují hraniční přechod Medyka s Ukrajinou
Ukrajinské kamiony na polské hranici (snímek ze začátku prosince) | zdroj: Profimedia

Polští zemědělci od osmi hodin ráno opět blokují přechod Medyka na hranici s Ukrajinou. Stěžují si na levnou konkurenci z Ukrajiny a požadují zejména dotace na kukuřici, více peněz na provozní úvěry a zachování zemědělské daně na dosavadní výši. Od nové polské vlády žádají písemné ujištění, že jejich požadavky budou splněny.

„Chceme co nejdříve podepsat dvoustrannou dohodu mezi ministerstvem (zemědělství) a rolníky. Pokud taková dohoda bude podepsána, protest bude co nejdříve ukončen,“ řekl organizátor akce Roman Kondrów.

Zemědělci zahájili protest 23. listopadu. Na Štědrý den jej ale přerušili, protože ministr zemědělství Czeslaw Siekerski jim o den dříve v Medyce slíbil, že jejich požadavky budou splněny.

Rolníci ale až dosud nedostali žádné písemné záruky, vysvětloval ve středu Kondrów rozhodnutí přistoupit k opětovné blokádě přechodu. Zemědělci podle něj tentokrát hodlají za hodinu povolit projet pouze jednomu z čekajících vozidel. Bez problémů budou smět projet auta, autobusy a kamiony převážející humanitární pomoc či vojenské vybavení, ale také zboží, které rychle podléhá zkáze, což jsou zejména potraviny.

Před přechodem Medyka aktuálně čeká 570 kamionů ve frontě dlouhé 12 kilometrů, čekací doba na odbavení činila 48 hodin.

Na hranici část přechodů blokují také autodopravci, obě skupiny si stěžují na levnou konkurenci z Ukrajiny. Polští dopravci pak blokují provoz na velkých hraničních přechodech s Ukrajinou od 6. listopadu a požadují po Evropské unii, aby obnovila pro ukrajinské firmy povinná povolení pro činnost v EU.

Aktuálně na přechodu Dorohusk, blokovaném polskými dopravci, čekají kamiony na vjezd na Ukrajinu deset dní. Ve frontě dlouhé 13 kilometrů čeká asi 500 nákladních vozů. „Čeká se (na vjezd na Ukrajinu) 250 hodin. Protestující pouští dvě vozidla za hodinu,“ uvedla policejní mluvčí. Před přechodem Hrebenne čeká 390 kamionů ve frontě dlouhé 12 kilometrů. Na odbavení se čeká podle policie 85 hodin. Protest v Dorohusku ukončil 11. prosince tamní starosta, který zakázal řidičům kamionů pokračovat v blokádě. Soud ale toto rozhodnutí zrušil a protestující dopravci se vrátili na hranici.

Proti levné ukrajinské konkurenci protestovali také autodopravci z Maďarska a ze Slovenska, tedy z dalších zemí, které sousedí s Ukrajinou a pociťují negativní dopady uvolnění podmínek pro ukrajinské dopravní firmy. Shodně kritizují, že EU na období do konce prvního pololetí tohoto roku zrušila pro ukrajinské dopravce systém povolování vjezdu do EU. Ukrajinské firmy tak začaly autodopravcům z těchto středoevropských zemí brát zakázky také na přepravu zboží v rámci EU, což nebyl původní záměr, když se EU rozhodla Ukrajincům pomoci.

Zdroje: